Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου: Εκκλησία Μεταμόρφωσης, κοπή -αντικατάσταση δέντρων, παράταση στο έργο Γυμναστηρίου του Αμυγδαλεώνα

 Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου: Εκκλησία Μεταμόρφωσης, κοπή -αντικατάσταση δέντρων, παράταση στο έργο Γυμναστηρίου του Αμυγδαλεώνα

Στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έλαβε ενδιαφέρουσες αποφάσεις για θέματα όλου του Δήμου.

Στο θέμα της απαραίτητης τροποποίησης του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Βύρωνα, για την κατασκευή του νέου ιερού ναού της Μεταμόρφωσης η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία θετική. Αντιγράφουμε από το πρακτικό της ίδιας απόφασης:

Ο κ. Βέρρος ως επικεφαλής της παράταξής του δήλωσε αποχή από τη ψηφοφορία (Μουρτασάγας, Σωτηριάδης). Ο κ. Ποτόλιας δήλωσε: «Σεβόμαστε απόλυτα τη θρησκευτική πίστη του λαού. Τους ανθρώπους δεν τους χωρίζουμε σε πιστούς και άπιστους, αλλά σε καταπιεσμένους και εκμεταλλευομένους από τη μία μεριά (δηλαδή την πλειοψηφία των λαών) και τους καταπιεστές και εκμεταλλευτές του μόχθου των λαών από την άλλη.

Στην εισήγηση προτείνονται πολεοδομικές παρεκκλίσεις με τις οποίες διαφωνούμε και ψηφίζουμε ΟΧΙ». Ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε ότι απέχει από τη ψηφοφορία. Εγκρίθηκαν με καθυστέρηση θέματα κυκλοφορίας, κυριότερα των οποίων αιτήματα ΑμεΑ για να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης κοντά στην οικία τους. Αυτά τα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Θέμα κοπής και αντικατάστασης δέντρων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη: «Κατά την πρόοδο των εργασιών του έργου «Ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή Πλατείας Καπνεργάτη στην Καβάλα» διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα κοπής οκτώ συνολικά δένδρων.

Από αυτά: Τα τρία δένδρα φύονται στην νησίδα της οδού Αβέρωφ (δύο νεραντζιές κι ένα λιγούστρο), που βάσει της μελέτης θα λάβει χώρα η ολική αποξήλωσή της νησίδας. Τα λοιπά υφιστάμενα δένδρα επί της νησίδας και συγκεκριμένα πέντε φωτίνιες –θα μεταφυτευθούν σε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της πόλης.

Τα άλλα πέντε δένδρα, είδους δαφνοκέρασος επί του παρόντος φύονται στους χώρους πρασίνου μπροστά από το κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Η συνταχθείσα προ δεκαετίας (Φεβρουάριος 2012) μελέτη προέβλεπε την διατήρησή τους, όμως από τότε η υγειονομική αλλά και ηλικιακή τους κατάσταση μεταβλήθηκε εντόνως προς το χειρότερο χωρίς καμία πιθανότητα να επανέλθουν στην επιθυμητή κατάσταση, έχοντας απωλέσει ταυτόχρονα την λειτουργική κι αισθητική τους αξία.

Πρέπει να αναφερθεί ότι βάσει της μελέτης προβλέπεται η φύτευση συνολικά τριάντα πέντε νέων δένδρων στην περιοχή ανάπλασης. Σε αυτά θα προστεθούν κι άλλα πέντε προς αντικατάσταση της κοπή των ισάριθμων δένδρων (Δαφνοκέρασου). Ο συνολικός αριθμός των νέων – εύρωστων και υγειών δένδρων που θα φυτευτούν είναι σαράντα (40)». Ο κ. Ποτόλιας διαφώνησε και ψήφισε λευκό.

Στο θέμα της χορήγησης μιας ακόμη παράτασης για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του γυμναστηρίου του Αμυγδαλεώνα: «Ο κ. Καλανταρίδης ως εκπρόσωπος της παράταξής του ψήφισε ναι. Ο κ. Παπαδόπουλος Χρυσ., ως επικεφαλής της παράταξής του δήλωσε παρών.

Ο κ. Παππάς Ε., ως επικεφαλής της παράταξής του ψήφισε ναι. Ο κ. Βέρρος ως επικεφαλής της παράταξής του δήλωσε παρών. Ο κ. Ποτόλιας ψήφισε όχι. Ο κ. Βογιατζής ψήφισε ναι. Ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε παρών. Ο κ. Κουνάκος ψήφισε ναι. Ο κ. Κουφατζής ψήφισε όχι.

Κατόπιν τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα», (με αναθεώρηση) κατά τρείς μήνες μέχρι την 6η Μαΐου 2023».

Διαβάστε επίσης