• 28 Μαρτίου 2024,

Απόφαση την Τρίτη

 Απόφαση την Τρίτη

Το αργότερο το μεσημέρι της Τρίτης θα γνωρίζουμε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης επί της υπόθεσης των εκδηλώσεων της κ. Σοφίας Μπουδακίδου. Χθες από το πρωί ως το μεσημέρι η δίκη άρχισε και κατά γενική ομολογία «έτρεξε». Έφθασε μέχρι και την απολογία των κατηγορούμενων κι αμέσως μετά διακόπηκε για την προσεχή Τρίτη. Τότε θα προτείνει ο Εισαγγελέας, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι, θα εκδοθεί η απόφαση.

Κατηγορούμενοι είναι οι Νίκος Τζαμαλίκος (πρώην υπάλληλος), Σοφία Μπουδακίδου, Κωνσταντίνος Τζώτζος, Γιώργος Τσαλουχίδης, Θόδωρος Καλλιοντζής, Κώστας Τσακίρης. Κρίνεται η πραγματοποίηση ή όχι εκδηλώσεων της Ν.Α. Καβάλας εκ των οποίων οι 10 εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν από τη 4η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Α. Καβάλας, μία από την 1η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Α. Καβάλας. Η υπόθεση εξελίχθηκε τα έτη 2004 και 2005 κι οι κατηγορίες αφορούν: Απιστία στην υπηρεσία και σε βάρος ΟΤΑ για ποσό άνω των 150.000 ευρώ. Άμεση συνέργεια. Απλή συνέργεια και ηθική αυτουργία. Το ποσό που απώλεσε κατά το κατηγορητήριο το δημόσιο είναι 219.000 ευρώ.

Κυριότεροι μάρτυρες κατηγορίας ήταν χθες ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος και ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Άγγελος Σμυρλόγλου. Ενδιαφέρον έχει η απολογία της κ. Μπουδακίδου που σε γενικές γραμμές ισχυρίστηκε ότι μέσω του Κ. Τσακίρη συνεννοήθηκε με τον Θ. Καλλιοντζή για τις εκδηλώσεις. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρώην νομάρχης της είπε να μιλά μόνο με τον κ. Τσακίρη ενώ υποστήριξε ότι τις μουσικές εκδηλώσεις δεν τις έκανε αφού δεν τις ανατέθηκε τέτοιο έργο. Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις είπε ότι έγιναν κανονικά.

Ο Κ. Τσακίρης είπε στην απολογία του ότι ήταν μόνο υπεύθυνος του γραφείου τύπου και δεν έχει καμία ανάμιξη στο θέμα. Ο Θ. Καλλιοντζής είπε στην απολογία του ότι λόγω των 4 νομαρχιακών επιτροπών δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγχει τις αποφάσεις αυτών των επιτροπών. Δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με τις επίδικες εκδηλώσεις. Ο Γιώργος Τσαλουχίδης υποστήριξε ότι απλώς ήταν υποχρεωμένος να υπογράφει τις επιταγές για την πληρωμή της κ. Μπουδακίδου αφού πριν και μετά από την υπογραφή του μεσολαβούσαν ένα σωρό έλεγχοι.

Κατά τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι Καλλιοντζής, Τσακίρης και Μπουδακίδου. Ίδιες εκτιμήσεις θεωρούν ότι σε καλύτερη θέση είναι ο Κ. Τζώτζος. Κατά την ακροαματική διαδικασία οι ερωτήσεις του εισαγγελέα ήταν ελάχιστες. Απρόοπτα δεν υπήρξαν.

Η δίκη άρχισε στις 9 το πρωί

Είκοσι λεπτά μετά τις 9.00 χθες το πρωί, άρχισε στο Εφετείο Θράκη η πολυσυζητημένη δίκη της υπόθεσης Μπουδακίδου. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας, εκδηλώσεων που χρηματοδοτήθηκαν, δημοσιογράφος ανέλαβε να τις υλοποιήσει, αλλά οι εκδηλώσεις αυτές τα έτη 2005 και μετά, δεν έγιναν ποτέ. Κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία και σε βάρος ΟΤΑ για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, όλοι παρόντες, ήταν ο Νίκος Γιαμαλίκος, η Σοφία Μπουδακίδου, ο Κωνσταντίνος Τζώτζος, ο Γιώργος Τσαλουχίδης, ο Θόδωρος Καλλιοντζής και ο Κώστας Τσακίρης.

Πρώτος κατέθεσε ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης που ερεύνησε την υπόθεση, Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος. Η κατάθεσή του και η συμπεριφορά προς το μάρτυρα του δικαστηρίου, έδειξε πρώτο, το δικαστήριο είχε μελετήσει την υπόθεση, δεύτερον η διαδικασία επρόκειτο να τρέξει, δηλαδή ακόμα και οι πιο σημαντικοί μάρτυρες εξετάστηκαν πολύ γρήγορα, αφού οι δικαστές έδωσαν έμφαση στην ουσία την οποία γνώριζαν καλά. Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης οφείλοταν στην καθυστερημένη άφιξη στο δικαστήριο του δικηγόρου – συνηγόρου υπεράσπισης της δημοσιογράφου Σ. Μπουδακίδου.

Μετά τον επιθεωρητή Επ. Αδαμακόπουλο, κατέθεσε ο Άγγελος Σμυρλόγλου. Κατέθεσαν επίσης υπάλληλοι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας, ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Θανάσης Βαφειάδης, ο Κώστας Γάκης, εκδότες, δημοσιογράφοι, ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Νίκος Χατζηχρήστου κ.α.

Οι κατηγορούμενοι στις περισσότερες καταθέσεις μαρτύρων κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Η Σ. Μπουδακίδου ήταν σαφώς διαφορετική, σε σχέση με την παρουσία της, πριν ανακύψει το θέμα, επηρεασμένη κι από την κράτησή της, σε σωφρονιστικό κατάστημα στον Ελαιώνα Θηβών. Δεν φάνηκε να έχει πολλά πάρε – δώσε με τους συγκατηγορούμενούς της, οι οποίοι αρχικά όσο κατέθεταν οι μάρτυρες έδειχναν να την αποφεύγουν.

 

Διαβάστε επίσης