• 19 Απριλίου 2024,

Απολογισμός για το 2018 από τον Χ. Μέτιο

 Απολογισμός για το 2018 από τον Χ. Μέτιο

«Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας» – Στο 67,56% οι εντάξεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Απολογισμό του έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ το 2018, και πώς τα όσα έγιναν θα επηρεάσουν το 2019 και το μέλλον πραγματοποίησε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την άποψη πως το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μιας και ξεκίνησε η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017, και το οποίο θεωρεί πως ήδη έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις που ξεκίνησαν τη χρονιά που πέρασε, όπως η έναρξη της διαδικασίας για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού αλλά και τα έργα οδικής ασφάλειας και οδικών μεταφορών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Μαρώνεια-Δίκελλα.

Σημαντική θεωρεί επίσης τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια σειρά από νέες μελέτες και νέα έργα σε σημαντικούς τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η οδική ασφάλεια, που ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε ειδική μνεία στην επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ως ένα σημαντικό βήμα για να μπει η Περιφέρειά μας στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.

Η εξέλιξη του Επιχειρησιακού προγράμματος

Ο κ. Μέτιος θεωρεί πως η αλλαγή του κλίματος για την Περιφέρειά μας φαίνεται και στην εξέλιξη του Επιχειρησιακού της Προγράμματος, με σημαντική βελτίωση των δεικτών επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα.

Έτσι οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό: 67,56% (9η θέση μπροστά από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο) και συνολικό ποσό 345.000.000 ευρώ (4η θέση πίσω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα).

Όσο για τις πληρωμές, η Περιφέρεια έχει ποσοστό 18,87% (9η θέση μπροστά από την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία), με συνολικό ποσό πληρωμών τα 98,5 εκατ. ευρώ (3η θέση πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική).

Έμφαση σε φυσικό αέριο και γεωθερμία

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο τομέας της ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία, είναι ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της ΑΜΘ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ανέφερε πως η κατασκευή των αγωγών και της μονάδας υγροποιημένου αερίου καθιστούν την περιφέρεια ενεργειακό πέρασμα, όμως δεν είχαν μέχρι τώρα αντίκτυπο στους πολίτες και την περιφερειακή οικονομία, για αυτό και έκαναν προσπάθειες να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2018 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Περιφέρεια, που θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο περίπου 60.000 νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια.

Εκτός από το φυσικό αέριο, η Διοίκησή επενδύει και στη γεωθερμία, μιας και η ΑΜΘ είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά 8.

Στόχος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι οι υποδομές που θα γίνουν στα τρία γεωθερμικά πεδία, που έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο απόθεμα θερμικής ενέργειας σε Ερατεινό, Ακροπόταμο και Άνθεια-Αρίστηνο, να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Ενιαία προβολή για την Περιφέρεια

Για να εκπληρωθεί ο στόχος της προβολής την Περιφέρειας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής και δικτύωσης για τα επόμενα 4 χρόνια, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις.

Επίσης προχωρά η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που περιλαμβάνει έργα πρόσβασης και ανάδειξης των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής.

Για το σκοπό αυτό εντάχθηκαν σημαντικά έργα μέσα στο 2018, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στη Βασιλική Β΄, στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Δράμα, στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, στο δρόμο που θα συνδέει τη Μαρώνεια με τα Δίκελλα, στην αρχαία Ζώνη, στο αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης και στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου.

Επίσης στον τομέα του Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως μετά την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, θα συνεχίσει την πολιτιστική του δραστηριότητα σε συνεργασία με φορείς της περιοχής με στόχο να παραμείνει ανοιχτό.

Δράσεις στον τομέα της Υγείας

Στον τομέα της υγείας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην εφαρμογή του τριετούς προγράμματός για την καταπολέμηση κουνουπιών, της οποία το 2018 ήταν η δεύτερη χρονιά, και το οποίο θεωρεί πως με βάση τα οικονομικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι από τα καλύτερα εφαρμοσμένα προγράμματα της χώρας.

Αφού έκανε εκτενή αναφορά στα μέσα που χρησιμοποιούνται, τόνισε πως μετά τις εντατικές προσπάθειες της Περιφέρειας, στο σύνολο των 315 περιστατικών ιού του Δυτικού Νείλου της χώρας, μόνο 14 εντοπίστηκαν στην Περιφέρειά μας και δύο περιστατικά ελονοσίας στον Έβρο.

Παράλληλα τον Απρίλιο διοργανώθηκε η 1η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, με περισσότερες από 150 δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 25 πόλεις και οικισμούς και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με 118 φορείς από ολόκληρη την Περιφέρεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τις εξαρτήσεις, την αιμοδοσία, την προληπτική ιατρική, την αναπηρία κ.ά.

Έμφαση σε έργα στον αγροτικό τομέα

Στον πρωτογενή τομέα διατέθηκαν πόροι για μελέτες αναδασμών, μελέτες και κατασκευή αρδευτικών δικτύων, για αγροτικό εξηλεκτρισμό και για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας.

Επίσης με τη σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, δημιουργήθηκε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Αυτή τη  στιγμή ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο φραγμάτων, στο Ιάσιο Ροδόπης και στο Μαρμαρά στον Ακροπόταμο Καβάλας, με τις μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων των δύο αυτών φραγμάτων να είναι υπό δημοπράτηση.

Προχωρούν έργα και μελέτες

Όσο για τις συντηρήσεις και την κατασκευή έργων, το 2018 πραγματοποιήθηκαν αναγκαίες συντηρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις για νέα έργα ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατασκευή αναβαθμού που θα προστατεύσει τις δύο γέφυρες στον ποταμό Κομψάτο, αυτήν του ΟΣΕ καθώς και τη νέα που θα κατασκευαστεί ύψους 2 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα έργα σε όλη την Περιφέρεια
Για μελέτες πέτυχαν χρηματοδοτήσεις 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων το διαχειριστικό σχέδιο οριοθέτησης και διευθέτησης της λίμνης Βιστωνίδας ύψους 650.000 ευρώ.

Τέλος στον τομέα της οδικής ασφάλειας υπογράφονται τον Φεβρουάριο του 2019 έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας, με ένα από αυτά να αφορά τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νότιο τμήμα της Ροδόπης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις από τον κόμβο Υφαντών μέχρι το 5ο χιλιόμετρο δυτικά της Κομοτηνής και από τη Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι τον κόμβο Αιγείρου, στο δρόμο μέσα στον οικισμό Πόρπης καθώς και στον κόμβο Μέσης-Γλυφάδας, στον δρόμο Κομοτηνή – Παραλία Μαρώνειας, σε όλους τους κόμβους από το Κόσμιο μέχρι την παραλία της Μαρώνειας.

Από το ίδιο πρόγραμμα (οδική ασφάλεια της Περιφέρειας) θα έχουμε το επόμενο διάστημα δημοπρατήσεις για την συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Κάλχα – Γρατινή – Δοκό – Φιλλύρα – Αρριανά 2,75 εκατ. ευρώ, και την κατασκευή 3 νέων ιρλανδικών διαβάσεων σε αυτόν, στα σημεία Βοσβόζης (Ήφαιστος): 500.000 ευρώ, Αμυγδαλόρεμα (Γρατινή): 500.000 ευρώ, Ποντικόρεμα (Αρριανά): 1.250.000 ευρώ.

Επίσης προχωρά η κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στο ύψος των Αρριανών που αναμένεται να κοστίσει 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να δημοπρατηθούν η κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Δίκελλα που εντάσσεται στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού και η κατασκευή του δρόμου Σώστη – Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτου – Κερασιά που εντάσσεται στο ΠΔΕ της Περιφέρειας.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

Διαβάστε επίσης