Απολογισμός των επαφών και συναντήσεων στην Αθήνα

 Απολογισμός των επαφών και συναντήσεων στην Αθήνα

Για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας ήταν στην Αθήνα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης.

Μιλώντας στην Πρωινή αναφέρθηκε στις συζητήσεις, στις συμφωνίες και στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Μουριάδης παρέστη και στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών για τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού.

Η συνέντευξη

Ερ: Απουσιάσατε στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι;

Απ: Ήταν μια σειρά από ραντεβού, τα οποία έπρεπε να γίνουν. Τόσο με την ΕΤΑΔ όσο και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί πήγαμε μαζί με τον κ.Πασχαλίδη για το θέμα του «Ασημακοπούλου». Είχαμε εξελίξεις και νεότερα ακόμη για την Ενεργειακή Κοινότητα. Με αφορμή τη διαβούλευση του νέου και προς συζήτηση νόμου- νομοσχεδίου. Δεν επηρεάζεται ο Δήμος Καβάλας με την αλλαγή του νόμου. Η Ενεργειακή Κοινότητα προχωράει. Είχαμε πάρα πολύ καλή εξέλιξη όσον αφορά το πρώην στρατόπεδο του «Ασημακοπούλου» και τώρα θα αρχίσουμε να δημοπρατούμε έργα που αφορούν την περιοχή του πρώην στρατοπέδου και φυσικά το Περιγιάλι. Στη διαφωνία μας με το ΤΕΘΑ για το «Ασημακοπούλου» δικαιωθήκαμε δυο φορές στα δικαστήρια. Συζήτησα με τους νέους εκπροσώπους του ΤΕΘΑ και συμφωνήσαμε σε όλα. Το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί αφορά την περιοχή του Περιγιαλίου. Το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί είναι η αποχέτευση και έπεται ο κεντρικός δρόμος, ο οποίος επηρεάζεται από το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Ερ: Για την Καλαμίτσα. Τι νεώτερα έχουμε από την ΕΤΑΔ;

Απ: Δεν ήταν μόνο η Καλαμίτσα. Ήταν μια σειρά από ακίνητα τα οποία έχει στην αρμοδιότητα της η ΕΤΑΔ. Φυσικά αυτά βρίσκονται στην Καβάλα. Ένα στον Αμυγδαλεώνα, το οποίο μας το δίνουνε. Μας το νοικιάζουν στην πραγματικότητα, με 120 ευρώ το μήνα. Είναι ο παλιός Αστυνομικός Σταθμός, όπου η Κοινότητα θέλει εκεί να γίνει ένα ΚΑΠΗ και ένας συνεταιρισμός γυναικών. Πριν πάμε στην Καλαμίτσα, στη οδό Λαχανά είναι τρία κτίρια τα οποία είναι προς κατεδάφιση. Ζητάνε 120 ευρώ το χρόνο, τα οποία θα τα δώσουμε. Θα μας τα παραχωρήσουν. Θα τα κατεδαφίσουμε για να μπορέσει να ανοίξει ο τόπος. Η οδός Λαχανά είναι δίπλα στις Καμάρες. Θα μας έρθει η πρόταση για την παλιά Μεραρχία και η πρόταση για το παλιό Δικαστήριο.

Ερ: Είστε κοντά σε συμφωνία για το παλιό Δικαστήριο;

Απ: Στείλαμε την αντικειμενική του αξία για να μας στείλουν την προσφορά τους και να συζητήσουμε το μίσθωμα. Για την ακτή Καλαμίτσας επιμένουνε για 90 χιλιάδες το χρόνο. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε με τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δεν ήρθε ακόμη η προσφορά αλλά αυτό θα είναι το ποσό. Τη Δευτέρα έγινε μια τελική συνάντηση μαζί με τη σύμβουλο του Υφυπουργού Άμυνας αλλά και το μηχανικό τον οποίο έχει. Τότε δόθηκαν οι τελικές εξηγήσεις για το στρατόπεδο του Ασημακοπούλου. Ήταν η δεύτερη συνάντηση για το πρώην στρατόπεδο.

Ερ: Τα Λασπόλουτρα τι λέτε; Φέτος θα λειτουργήσουν για την τουριστική περίοδο;

Απ: Τα Λασπόλουτρα μας απασχόλησαν πάρα πολύ αν θα έπρεπε να λειτουργήσουν ή όχι. Από τη στιγμή που τίθεται θέμα ασφάλειας, νομίζω ότι δεν θα το ριψοκινδυνέψουμε να λειτουργήσουνε. Καλύτερα να καθυστερήσουμε μια περίοδο παρά να δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα που θα δημιουργήσει μια κακή φήμη για τα Λασπόλουτρα. Είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να σκαφτούνε, πρέπει να γίνουν αποχετεύσεις. Έχει πολλά πράγματα το έργο και ότι άλλο συμβεί θα είναι ημίμετρα. Δε ξέρουμε αν θα προλάβουμε να είναι έτοιμα τα Λουτρά. Αν θα είναι διαθέσιμη μια μόνο δεξαμενή που θα μπορεί κάποιος να πάει να κάνει μπάνιο. Οπότε θα έχουμε γκρίνιες από τους λουόμενους.

Ερ: Υπάρχουν παράπονα από τους ταξιτζήδες. Λένε ότι δεν τους λαμβάνετε σοβαρά υπόψη.

Απ: Ασχολούμαστε συνέχεια με το θέμα των ταξί. Γιατί δεν τους λαμβάνουμε υπόψη; Πρέπει να υπολογίσουμε πολλά δεδομένα. Τους λαμβάνουμε υπόψη μόνο όταν γίνεται αυτό που θέλουν; Τα δεδομένα είναι ότι η πιάτσα των ταξί δεν μπορεί να είναι εκεί που ήταν, δηλαδή πλησίον του ΟΤΕ. Μακάρι να μπορέσω να τους αφήσω. Δυστυχώς δεν γίνεται. Είπαμε να πάμε μπροστά, στην οδό Βενιζέλου.

Ερ: Αμφισβητούν ακόμη και τη συμφωνία για την πιάτσα στο παλιό Δικαστήριο.

Απ: Εμείς ήδη δημιουργούμε τη θέση των ταξί εκεί στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας ούτως ώστε τα ταξί να μπορούν να είναι σε εκείνο το σημείο. Αν ο καθένας αμφισβητεί και λέει ο καθένας ότι θέλει, δε θα κάνουμε τίποτα σ’ αυτήν την πόλη. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να κάνουμε πράγματα. Δεν εξοστρακίζουμε τους ταξιτζήδες από το κέντρο και τις θέσεις που είναι. Απλώς μεταφέρονται σε κάποια άλλα σημεία. Η ζωή προχωράει. Δεν μπορούμε να είμαστε στο… 1821, πώς ήταν κάποτε η πόλη. Η πόλη εκσυγχρονίζεται.

Ερ: Τέλος για τη σιδηροδρομική σύνδεση. Θα αλλάξει η χάραξη ή υποσχέθηκε μόνο μέτρα ασφάλειας το Υπουργείο;

Απ: Η χάραξη δεν μπορεί να αλλάξει. Ο κ. Σταϊκούρας μας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν η μεγάλη σιδηροδρομική Εγνατία. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Τα χρήματα που πήραν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για να κάνουμε τη σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες. Μας ξεκαθάρισε ότι αν η πρόταση δεν κατατεθεί τώρα, δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο και δεν θα ενταχθεί. Με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε 4-5 χρόνια ή να μη γίνει καθόλου.  Έχουν λάβει υπόψη τις απόψεις του εργοστασίου. Αυτά της διοίκησης και των εργαζομένων. Τονίστηκε απ’ όλους μας τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν.

Διαβάστε επίσης