• 3 Μαΐου 2024,

Αποζημιώσεις πλέον των 600.000 ευρώ θα πληρώσει ΒΦΛ

 Αποζημιώσεις πλέον των 600.000 ευρώ θα πληρώσει ΒΦΛ

Γενική συνέλευση έκαναν χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο οι 180 απολυμένοι της ΒΦΛ (ELFE). Λίγο νωρίτερα είχε συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου τους. Από χθες το πρωί τα δεδομένα στη υπόθεση άλλαξαν αφού έγινε γνωστή η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου επί κύριας αγωγής. Αυτής που αφορά 56 απολυμένους και συζητήθηκε στο δικαστήριο τον Δεκέμβρη του 2016.

Τα νέα διαδόθηκαν ταχύτατα κι η μελέτη της απόφασης του δικαστηρίου προκάλεσε ικανοποίηση και στους 180 απολυμένους. Οι απολύσεις κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές. Η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν πριν απολυθούν, άκυρη. Τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα καταβολής μισθών υπερημερίας, εξασφαλίζουν νόμιμη αποζημίωση ενώ οι σε βάρος των 180 μηνύσεις χαρακτηρίζονται προσχηματικές.

Σε γενικές η απόφαση είναι ίδια με δύο ακόμη που προηγήθηκαν κι αφορούν 4 απολυμένους. Μεγάλο μέρος της απόφασης είναι προσωρινά εκτελεστό. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κάθε ένας από τους 56 απολυμένους που χθες δικαιώθηκαν εισπράττει ποσό 10 έως 13.000 ευρώ. Συνολικά η ΒΦΛ(ELFE) πρέπει να πληρώσει ποσό που χωρίς τους τόκους πλησιάζει ή και ξεπερνά τις 600.000 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα δεν υπολογίζονται οι αγωγές που εκκρεμούν.

Όπως είπε χθες στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζίδης, «η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην ΒΦΛ(ELFE) άμεσα». Την χαρακτήρισε πολύ καλή. Ο δικαστής διαπιστώνει ότι στο εργοστάσιο υπάρχει μόνο η ΒΦΛ(ELFE). Το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης, που μάλλον θα απασχολήσει τα επόμενα δικαστήρια, είναι αυτό της επιστροφής στην εργασία. Το συγκεκριμένο κομμάτι της απόφασης φέρεται να μην είναι άμεσα εκτελεστό. Όμως το ότι ακυρώνονται οι απολύσεις σημαίνει ότι οι 56 λογίζονται εργαζόμενοι της ΒΦΛ(ELFE). Στην αγωγή τους πάντως ζητούσαν να επιστρέψουν αλλά ως εργαζόμενοι των νέων εταιριών.

Εκ της εταιρίας δεν υπήρξε αντίδραση. Στο εργοστάσιο άπαντες προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο και διαφορετικό. Ίσως γιατί περίμεναν την απόφαση, δεδομένων των δύο (για 4 απολυμένους) που είχαν προηγηθεί.

Πλατιά χαμόγελα αφού η απόφαση τους δικαιώνει

Στις 10.00 χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας βρίσκονταν ήδη οι πρώτοι απολυμένοι, που είχανε μάθει από νωρίτερα το πρωί τα ευχάριστα γι΄ αυτούς νέα. Η απόφαση του δικαστηρίου που περίμεναν επί της κύριας αγωγής που συζητήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2016, είχε γνωστοποιηθεί. Αφορά 50 και πλέον απολυμένους οι οποίοι όπως διαβάστηκε εκείνη την ώρα η απόφαση, δικαιώνονται και μάλιστα πανηγυρικά.

Οι απολυμένοι, ο ένας ειδοποιούσε τον άλλον για τα ευχάριστα νέα κι έφθαναν σιγά – σιγά όλο και περισσότεροι στον 4ο όροφο του δικαστικού μεγάρου, όπου οι εκπρόσωποι του σωματείου, τους διάβαζαν προσεκτικά την πρόσφατα ανακοινωθείσα απόφαση.

Όσοι έμπαιναν κι όσοι έβγαιναν από το δικαστικό μέγαρο, χαμογελούσαν πλατιά, ήταν όπως φάνηκε η ώρα της δικαίωσης. Σε ένα διάλειμμα της ανάγνωσης και μελέτης των δεδομένων που διαμορφώνει η νέα απόφαση, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Βογιατζίδης μίλησε στην εφημερίδα μας, για το τι περιλαμβάνει η απόφαση. Ο κ. Βογιατζίδης δεν παρέλειψε να σημειώνει ότι ήταν οι πρώτες στιγμές από την ανακοίνωσή της κι έτσι οι εκτιμήσεις είναι σχεδόν σίγουρο, ότι θα είναι πιο ολοκληρωμένες από σήμερα και μετά, αφού η απόφαση δεν πρέπει μόνο να διαβαστεί, αλλά και να μελετηθεί.

Ο κ. Βογιατζίδης είπε τα εξής: «Η απόφαση είναι πάρα πολύ θετική για μας, είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα η σημερινή. Φαίνεται ότι πλέον η δικαιοσύνη έχει μιλήσει. Φαίνεται η δόλια συμπεριφορά που επέλεξε ο κ. Λαυρεντιάδης, απέναντι σ΄ εμάς και τις οικογένειές μας. Το παραμύθι ότι ήμασταν οι τραμπούκοι, οι εγκληματίες, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουμε υποστεί 4 και 5 μηνύσεις, σε βάρος μας, έχουνε πλέον καταπέσει. Είναι μία δικαίωση. Υποχρεώνει τον κ. Λαυρεντιάδη να καταβάλει όλους τους μισθούς και τη διαθεσιμότητα ακόμη τη δόλια συμπεριφορά την οποία έχει χρησιμοποιήσει αυτός προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί και να πλουτίσει ο ίδιος, έχουνε με αυτή την απόφαση.

Είναι ακόμη οι πρώτες ώρες που βγήκε η απόφαση. Είναι σαν να μην έχουμε απολυθεί ποτέ.

Πλέον μετά από αυτή την απόφαση θα πρέπει να συνέλθει ο διοικητικό μας συμβούλιο και η γενική μας συνέλευση, για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας. Είναι οι πρώτες ώρες αυτές, οπότε δε μπορώ να σας πω… Το σίγουρο όμως είναι ότι ο μεγάλος απών απ΄ όλη αυτή την ιστορία είναι η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πάρει θέση σε συμπεριφορές τέτοιου τύπου Λαυρεντιάδη και θα πρέπει πλέον μ΄ έναν σαφή τρόπο να καταδικάσει όλες αυτές τις ενέργειες και να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτές οι καταστάσεις. Είναι μία πολύ μεγάλη μέρα για το εργοστάσιο. Εμείς θ΄ αγωνιστούμε προκειμένου να ξαναγίνει το εργοστάσιο ένα, μεγάλο, να επανέλθει η συνένωση μεταξύ των συναδέλφων κι από κοινού να παλέψουμε τα προβλήματα που δεν είναι άλλα, από το να μπει το εργοστάσιο σε σωστή τροχιά μέσα από κανονική και νόμιμη λειτουργία.

Η απόφαση αυτή που βγήκε τώρα, είναι για την υπόθεση που εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2016 και περιμένουμε τώρα και τις αποφάσεις των υπολοίπων αγωγών. Η σημερινή (χθεσινή) απόφαση αφορά 56 συναδέλφους».

 

Διαβάστε επίσης