Αραιά και που και Τούρκοι επισκέπτες στην Καβάλα!

 Αραιά και που και Τούρκοι επισκέπτες στην Καβάλα!

Μια αρκετά μεγάλη παρέα Τούρκων επισκεπτών (φωτογραφία) κινήθηκε χθες στην Καβάλα, στη γνωστή περιοχή (και διαδρομή) από το κεντρικό λιμάνι (περιοχή Τελωνείου) ως τη συνοικία της Παναγίας.

Ήταν είδηση.

Οι Τούρκοι τουρίστες έχουν «εξαφανιστεί» κι αυτό ισχύει για δύο λόγους. Για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού και (λιγότερο) για την επιβάρυνση του κλίματος στα Ελληνοτουρκικά. Τα προηγούμενα Καλοκαίρια Τούρκοι τουρίστες έκαναν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο αλλά φέτος είναι ελάχιστοι. Μια αισιόδοξη προσέγγιση αναφέρει ότι σήμερα από την Καβάλα περνούν 2-3 αυτοκίνητα την ημέρα! Και αν…

Είναι απορίας άξιο για τη χθεσινή παρέα. Ή ήταν διερχόμενοι, κάτοχοι διαβατηρίων ευρωπαϊκής χώρας, ή έχουν «πράσινη» κάρτα (βίζα) διαρκείας. Ως δημόσιοι υπάλληλοι κτλ. Για τα ξενοδοχεία της Καβάλας οι Τούρκοι επισκέπτες δεν υφίστανται φέτος. Για τα ξενοδοχεία της Θάσου το ίδιο. Εκεί μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε διερχόμενοι.

Κι ενώ παλιά ειδικά στη συνοικία της Παναγίας άκουγες συχνά την Τούρκικη γλώσσα, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σημειώνουμε ότι για το χερσαίο τμήμα του Νομού περισσότεροι Βαλκάνιοι είναι οι Βούλγαροι, για τη Θάσο αντίθετα οι Ρουμάνοι.

Είναι αδιευκρίνιστο το τι ισχύει στα σύνορα, στις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Παίζει ρόλο από πού προέρχονται, που πηγαίνουν κτλ. Αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της όμορης χώρας ή μένουν στην Ευρώπη κτλ. Συμπολίτης που τις προηγούμενες μέρες ταξίδεψε στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους περιέγραψε χαλαρή την κατάσταση στα σύνορα.

Τα σύνορα των Κήπων φέρονται να είναι κλειστά. Αυτό μάλλον δεν ισχύει. Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για τους οδηγούς φορτηγών, για τους διερχόμενους κτλ. Οι Έλληνες μπαινοβγαίνουν εύκολα στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι επισκέπτες στην Ελλάδα δεν πολυενδιαφέρονται για τα πολιτικά. Θα λέγαμε ότι δεν φημίζονται για τη συμπάθεια τους προς τον Ερντογάν. Οι δε Έλληνες «περνάνε» στην Τουρκία αλλά όπως ισχυρίζονται για επαγγελματικούς μόνο λόγους. Οι αγορές, οι βόλτες στα μαγαζιά της Κεσάνης κτλ έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης