Αργούν οι ρότορες, μυρίζει στο Βιολογικό- Διαμαρτυρίες πολιτών από την Άσπρη Άμμο ως το Περιγιάλι

 Αργούν οι ρότορες, μυρίζει στο Βιολογικό- Διαμαρτυρίες πολιτών από την Άσπρη Άμμο ως το Περιγιάλι

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (χθες) άρχισαν να καταγράφονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τις ενοχλητικές μυρωδιές στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού της Άσπρης Άμμου. Οι διαμαρτυρίες προέρχονταν από μόνιμους κατοίκους της Άσπρης Άμμου, από επαγγελματίες της ίδιας περιοχής, από οδηγούς διερχόμενων αυτοκινήτων, κατοίκους και επαγγελματίες του Περιγιαλίου. Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ κανείς από την επιχείρηση δεν είχε εκφράσει καμία άποψη. Πολύ περισσότερο δεν είχε δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Η ΔΕΥΑΚ –ενώ το πρόβλημα υφίστατο από την Παρασκευή – έκανε (όπως πάντα) ότι δεν τρέχει τίποτα!

Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, μίλησε η Δήμαρχος. Η κ. Τσανάκα παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της δυσάρεστης οσμής οφείλεται στη λειτουργία του βιολογικού. Όπως είπε υπάρχουν φερτές ύλες που κατά την πληροφόρηση της εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Η κ. Τσανάκα είπε στο ράδιο Πρωινή: «Υπάρχει πρόβλημα από την Παρασκευή. Το αντιμετωπίζουν στο Βιολογικό όπως μπορούν». Αμέσως μετά επιβεβαίωσε ότι ενώ αποφασίστηκε να αγοραστούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά, η απόφαση δεν εγκρίνεται υπηρεσιακά. «Στην Αποκεντρωμένη δεν μας λένε ούτε ναι, ούτε όχι. Αν μας πουν όχι, τότε θα επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο να προμηθευτούμε τα υλικά» είπε η Δήμαρχος. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, από τις πρώτες υπό τον πρόεδρο Μπάμπη Κουφατζή. Επειδή αυτή είχε τα χαρακτηριστικά της απευθείας ανάθεσης, δεν εγκρίθηκε αρμοδίως. Η ΔΕΥΑΚ προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη και περιμένει την απόφαση αυτής.

Το πρακτικό της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ (ημερομηνία 19-4-2018) αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Με την 39/18 απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε η μελέτη για το έργο του θέματος και αποφασίστηκε η εκτέλεση του έργου με τη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού λόγω του κατεπείγοντος του έργου. Σε εκτέλεση αυτής της απόφασης, στάλθηκαν προσκλήσεις για υποβολή προσφοράς για τα αντικείμενα: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο (2) νέων ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού με εκτιμώμενη δαπάνη 130,000.00 €. Προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος στις δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης Νο1 και Νο 2 με εκτιμώμενη δαπάνη 40,000.00€. Επισκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο (2) ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού με εκτιμώμενη δαπάνη 60,000. 00 €».

Αποσυμφόρηση των δεξαμενών

Από τη Δευτέρα (προχθές) η ΔΕΥΑΚ Καβάλας αποφάσισε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας. Διαπιστώνοντας ότι αυτό οφείλονταν στη συγκέντρωση στερεών στις δεξαμενές επεξεργασίας του λύματος, άρχισε να τα απομακρύνει με το δικό της βυτιοφόρο. Κι επειδή η διαδικασία εξελίσσονταν αργά, χθες απευθύνθηκε σε ιδιωτικά οχήματα που έχουν δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερης ποσότητας.

Εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ έλεγαν χθες το μεσημέρι ότι αν είχε γίνει η προμήθεια και η επισκευή του απαραίτητου εξοπλισμού (ρότορες) το πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Έλεγαν επίσης ότι ρόλο έπαιξε και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

*Ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μουριάδης σχετικά με το πρόβλημα της μυρωδιάς στο Βιολογικό, είπε χθες (για την καθυστέρηση της προμήθειας εξοπλισμού): « Ας τρέξουν στην Αποκεντρωμένη να τελειώσουν και μια δουλειά».

Διαβάστε επίσης