• 17 Μαΐου 2024,

Αθώος περιπτεριούχος κατηγορούμενος για διάθεση πυροτεχνημάτων

 Αθώος περιπτεριούχος κατηγορούμενος για διάθεση πυροτεχνημάτων

Περιπτεριούχος, από τους παλιότερους στο Ν. Καβάλας, βρέθηκε κατηγορούμενος χθες στο Μονομελές.

Μετά από έλεγχο που έκανε στο περίπτερο του η Αστυνομία τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2019, βρέθηκε να πουλά πυροτεχνήματα που απαιτούσαν ειδική άδεια. Ήταν οι συνηθισμένοι έλεγχοι κάθε Μ. Εβδομάδα της Αστυνομίας και τα πυροτεχνήματα ήταν συνηθισμένα και μικρής δυναμικής, από αυτά που χρησιμοποιούν χωρίς συνέπειες κυρίως οι μικροί. Καμιά φορά και οι μεγάλοι.

Ο περιπτεριούχος αθωώθηκε αμέσως και σχετικά εύκολα με το αιτιολογικό ότι η ζημιά που προκάλεσε –πουλώντας τα πυροτεχνήματα- ήταν μικρή. Κι αυτό είναι αλήθεια. Άσχετα από το ότι συχνά η Αστυνομία προβαίνει σε ανακοινώσεις κατασχέσεων και σχηματισμού δικογραφιών.

Κακά τα ψέματα, οι εξορμήσεις της, οι έλεγχοι γίνονται για πραγματικά πυροτεχνήματα. Αυτά που είναι επικίνδυνα, πολλές φορές πραγματικά παράνομα. Κι όταν δεν βρίσκει τέτοια, τότε … «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Γεγονός που χθες έγινε αντιληπτό από το δικαστήριο. Ρόλο έπαιξε η απολογία του κατηγορούμενου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Διατηρώ το περίπτερο αρκετές δεκαετίες. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ήμουν κατηγορούμενος για αυτά τα πυροτεχνήματα. Δεν γνώριζα ότι χρειάζεται άδεια. Ήταν ευτελούς αξίας. Μπορώ να πω ότι όλα μαζί δεν άξιζαν ούτε 10 ευρώ. Δεν τα είχα κρυφά στο περίπτερο.

Τα είχα μπροστά μπροστά αφού δεν γνώριζα ότι χρειάζονταν άδεια». Ο περιπτεριούχος που πρώτη φορά βρέθηκε στο δικαστήριο, είχε και έχει λευκό ποινικό μητρώο, προσπάθησε να φύγει από το δικαστήριο μετά την απολογία του.

Νομίζοντας ότι η υπόθεση του τέλειωσε με την απολογία του. Αφού ενημερώθηκε και παρέμεινε, μεσολάβησε σύντομη διακοπή της δίκης. Μετά το τέλος της οποίας η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του και η Πρόεδρος συμφώνησε.

Σε άλλη υπόθεση του Μονομελούς κατηγορούμενη ήταν ηλικιωμένη γυναίκα, σε ιδιοκτησία της οποίας κατέρρευσε τοίχος. Το περιστατικό έγινε το 2019. Υπήρξε για το σύνολο της ιδιοκτησίας, έκθεση επικινδύνου.

Στη συνέχεια συμμορφώθηκε στις υποχρεώσεις της. Συντήρησε το ακίνητο, επανάφερε τον τοίχο. Απέδειξε το σύνολο των ενεργειών της και την ολοκλήρωση αυτών. Κι έτσι αθωώθηκε. Η υπόθεση αυτή και παρά την αθώωση, είναι ένα ακόμη μήνυμα προς κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου το οποίο καταστρέφεται.

Ρημάζει. Θα πρέπει ο ή οι ιδιοκτήτες να το συντηρούν, ακόμη κι αν δεν το χρησιμοποιούν. Αφού συχνά βρίσκονται κατηγορούμενοι στο δικαστήριο. Τότε πράττουν αναλόγως. Σωστότερο φυσικά είναι οι εργασίες να γίνονται όταν χρειάζεται και όχι όταν έρθει η κλήση ώστε να παραστεί ο ιδιοκτήτης σε δίκη και μάλιστα στη θέση του κατηγορούμενου.


Τα δικαστήρια και στην Καβάλα επαναλειτούργησαν από χθες. Προηγήθηκε διακοπή δικών περίπου 15 ημερών λόγω του Πάσχα. Λόγω της προκήρυξης των εκλογών τα δικαστήρια θα προσαρμόσουν τη λειτουργία τους αναλόγως.

Αυτό θα είναι περισσότερο εμφανές 3 μέρες πριν και 3 μέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μάη. Για αυτό το διάστημα των 6 ημερών τα δικαστήρια δεν θα λειτουργούν αφού το προσωπικό θα ασχολείται μόνο με τις εκλογές. Θα υπάρξουν φυσικά και ειδικές συνεδριάσεις για την ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών του Ν. Καβάλας.

Διαβάστε επίσης