• 2 Μαΐου 2024,

Τα πέντε χωριά του Δήμου Παγγαίου που αύξησαν τον πληθυσμό τους!

 Τα πέντε χωριά του Δήμου Παγγαίου που αύξησαν τον πληθυσμό τους!

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή με ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστά τα αναλυτικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021, η οποία είναι γνωστό ότι έγινε (λόγω πανδημίας) την Άνοιξη του 2022.

Κι έγινε σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά. Τα αρχικά στοιχεία και νούμερα όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά με τη νέα ανακοίνωση αναφέρθηκαν ακόμη πιο συγκεκριμένα. Και κυρίως πιο αναλυτικά. Παντού στη χώρα υπάρχει μείωση πληθυσμού. Θα την χαρακτηρίζαμε μικρομεσαία. Κι αναμενόμενη.

Και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη οι αριθμοί δείχνουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά έχει ενδιαφέρον ο πληθυσμός κάθε δημοτικής κοινότητας στο Ν. Καβάλας. Ή όπως λέγαμε παλιά, ο πληθυσμός κάθε χωριού.

Παντού οι άνθρωποι είναι λιγότεροι. Παντού στο Ν. Καβάλας. Μείωση αλλού μεγάλη, συνήθως μικρή και μεσαία. Εξαίρεση αυτής της εικόνας ο πληθυσμός 5 δημοτικών κοινοτήτων (χωριών). Όλα στο Δήμο Παγγαίου.

Σε αυτά τα 5 χωριά ο πληθυσμός παρουσίασε αύξηση. Συγκρινόμενος με τον πληθυσμό της προηγούμενης απογραφής. Του 2011. Η αύξηση είναι μικρή ή και πολύ μικρή. Ίσως και εξ αιτίας σύμπτωσης ή συγκυρίας. Αντίθετα τα δύο χωριά που είχαν μεγάλη αύξηση πληθυσμού το 2011, η Νέα Πέραμος και ο Αμυγδαλεώνας, δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα.

Στην απογραφή του 2021 μειώνουν τον πληθυσμό τους. Διατηρώντας ωστόσο μια δυναμική ανάπτυξης. Ας μη ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στον Αμυγδαλεώνα και τη Νέα Πέραμο. Δηλαδή δύο χωριά που μεγάλωσαν απότομα και σε γενικές γραμμές παρέμειναν μεγάλα.

Τα 5 χωριά του Δήμου Παγγαίου που παρουσιάζουν αύξηση πληθυσμού είναι:

Αμισιανά, Ν. Ηρακλείτσα, Οφρύνιο, Γεωργιανή και Μεσορόπη.

Για τη Νέα Ηρακλείτσα και το Οφρύνιο η αύξηση αφορά και τις όμορες περιοχές.

Π.χ. στο Οφρύνιο υπολογίζεται- εκτός του πληθυσμού του χωριού- και ο πληθυσμός της παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα). Όπως άλλωστε υπολογίζονταν στις προηγούμενες απογραφές.

Υπό αυτές τις συνθήκες και στις προαναφερθείσες περιοχές, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως εξής:

Αμισιανά, απογραφή 2021 πληθυσμός 953 κάτοικοι (απογραφή 2011, 927 κάτοικοι)

Ν.Ηρακλείτσα, απογραφή 2021 πληθυσμός 1.642 κάτοικοι (απογραφή 2011, 1.605 κάτοικοι)

Οφρύνιο, απογραφή 2021, πληθυσμός 1.958 κάτοικοι (απογραφή 2011, 1.904 κάτοικοι). Γεωργιανή, απογραφή 2021 πληθυσμός 637 (απογραφή 2011, 611 κάτοικοι).

Μεσορόπη απογραφή 2021, πληθυσμός 467 κάτοικοι (απογραφή 2011, πληθυσμός 456 κάτοικοι).

Τα 5 αυτά χωριά του Δήμου Παγγαίου που αύξησαν ελαφρώς τον πληθυσμό τους δεν αλλάζουν και δεν επηρεάζουν παρά ελάχιστα τη γενικότερη εικόνα. Τόσο στο Ν. Καβάλας όσο και στο Δ.Παγγαίου. Ας μη ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός του Ν. Καβάλας μειώθηκε όπως αντίστοιχα μειώθηκε ο πληθυσμός και στους 4 Δήμους του Ν. Καβάλας.

Διαβάστε επίσης