• 25 Απριλίου 2024,

Αυξημένη τουριστική κίνηση στη Θάσο

 Αυξημένη τουριστική κίνηση στη Θάσο

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου Πάρης Παρασχούδης (φωτογραφία).

Ήταν φανερά ικανοποιημένος από την αύξηση της τουριστικής κίνησης τις προηγούμενες ημέρες και αισιόδοξος σε μεγάλο βαθμό ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί ή και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.

Ο κ. Παρασχούδης κλήθηκε από την Πρωινή να σχολιάσει θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την τουριστική κίνηση, τονίζοντας ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικοτήτων σερβιτόρων και καμαριέων ενώ όπως είπε εκτός από τους πολλούς Ρουμάνους τουρίστες που έχουν γεμίσει το νησί, αρκετοί τουρίστες μέσω οδικού τουρισμού που φτάνουν στη Θάσο είναι ακόμη και από την Ουκρανία και την Αυστρία!

Στην πρωινή ο Πάρης Παρασχούδης είπε τα εξής:

«Είναι μια περίοδος που πάει καλά ο τουρισμός στη Θάσο. Φαίνεται αυτό. Είναι εμφανές. Είναι πολλοί οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι. Και κάποιοι λίγοι από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Γενικά η κίνηση είναι στα πλαίσια των προσδοκιών μας.

Από εδώ και πέρα θα έρθουν και κάποιοι έλληνες λόγω της εποχής. Αυτό θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο να γίνει ακόμη καλύτερη η κίνηση στη Θάσο. Αποδείχθηκε ότι πραγματικά ήταν κομβικό σημείο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε πολλές φορές από την αγορά είναι πολλές φορές ξεκάθαρα. Συνέπεσε σε εκείνο το τριήμερο να κλείσουν τα σχολεία στα Βαλκάνια, άλλαξε ο τρόπος εισόδου στη χώρα όπου το PCR έγινε ράπιντ τεστ, ενώ όλα τα σύνορα λειτούργησαν και λειτουργούν κανονικά. Στα σύνορα πλέον δεν υπάρχουν παράπονα. Εκεί δουλεύουν όλο το 24ωρο, έχουν περισσότερες επιλογές στις πύλες εισόδου.

Εντάξει, σχηματίζονται κάποιες ουρές ειδικά τα Σαββατοκύριακα αλλά είναι κάτι στο πλαίσιο του αποδεκτού. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κενά σε θέσεις εργασίας όπως σερβιτόροι και καμαριέρες. Φάνηκε από την αρχή της σεζόν.

Υπήρξε και μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, υπήρχε και υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός στο να βρεις προσωπικό. Αυτό συνέβη για πολλούς λόγους. Πρώτα πρώτα οι άνθρωποι που εργάζονταν στον τουρισμό κι αφού για 1 -1,5 έτος που δεν είχαν δουλειά, αναζήτησαν σε άλλους τομείς.  Πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια να εργαστούν στον τουρισμό. Δεν ξέρουν πόσο θα κρατήσει η απασχόληση.

Ψάχνουν μια άλλη δουλειά. Δυστυχώς για μας τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι πολύ δύσκολο να βρούμε προσωπικό και μάλιστα καλό προσωπικό. Είναι κάτι που επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Για τις λιγότερες φέτος (και ως τώρα) αφίξεις Βουλγάρων παίζει ρόλο η εκλογική διαδικασία της Κυριακής (προχθές). Συνήθως δεν είναι ένας μόνο λόγος που δεν έρχονται κάποιοι. Υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι.

Βλέπω ότι δεν έρθουν γενικά στην περιοχή της Καβάλας όπου παραδοσιακά είναι οι περισσότεροι Βαλκάνιοι. Στο νησί της Θάσου δεν ήταν και δεν είναι η πλειοψηφία. Είναι συνήθως άνθρωποι των σύντομων διακοπών.

Για ένα Σαββατοκύριακο ή για να μείνουν στο σπίτι που έχουν στο νησί. Δεν θα έρθουν πολλοί Βούλγαροι για 10ήμερες ή 7ημερες διακοπές όπως κάνουν π.χ. οι Ρουμάνοι. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις αφίξεις εγγλέζων.

Αλλά δεν νομίζω ότι θα επηρεάσουν πολύ το συνολικό τουριστικό ρεύμα στη Θάσο. Αυτήν την στιγμή ευτυχώς έχουμε την εναλλακτική των χερσαίων τουριστών, όσων έρχονται με το αυτοκίνητο τους οπότε δεν νομίζω να αλλάξει κάτι τόσο πολύ με τους εγγλέζους.

Για άλλα νησιά ίσως. Σήμερα στη Θάσο βλέπουμε αυτοκίνητα πολλών Ρουμάνων αλλά βλέπουμε αυτοκίνητα κι από άλλες χώρες όπως Ουκρανία- Τσεχία- Σλοβακία ακόμη και Αυστρία! Τον Αύγουστο περιμένουμε οδικό και από την Ιταλία. Άρα δεν είναι μόνο οι Βαλκάνιοι.

Δεδομένων των καταστάσεων ο στόχος 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 είναι εφικτός. Να μην το ματιάσουμε κιόλας… Για μας τους ξενοδόχους όχι αρκετό. Μετά βίας θα βγάλουμε τα λειτουργικά μας».

Διαβάστε επίσης