• 23 Απριλίου 2024,

Cosmopolis Festival: Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε την Καβάλα (φωτογραφίες)

 Cosmopolis Festival: Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε την Καβάλα (φωτογραφίες)

Πώς είναι να νιώθεις πως η γειτονιά σου, ο δρόμος κάτω από το παράθυρό σου γίνεται το κέντρο ενός φεστιβάλ; Πώς είναι να ταξιδεύουν οι μουσικές από την πόρτα σου, που συνήθως είναι απομονωμένη από όσα συμβαίνουν στα κεντρικά σημεία της πόλης;

Αυτά αναρωτιόμουν όταν παρακολούθησα την πρώτη μέρα του Cosmopolis Home στις γειτονιές της Παναγίας στην Παλιά Πόλη, που γίνεται το πρώτο μέρος από τα τρία του Cosmopolis Festival της Καβάλας. Στα μικρά στενά, κάτω από μια καρυδιά, μέσα σε μια αυλή, σε έναν μικρό λόφο, οι μουσικές έφεραν τον κόσμο της Καβάλας στην όμορφη Παναγία.

Και οι κάτοικοι άνοιξαν τις πόρτες τους, κέρασαν γλυκά και δροσερά νερά, κρασί από τον τόπο τους και πίτες σπιτικές.

Μα πάνω από όλα συμμετείχαν σε κάτι μεγαλύτερο χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν ίσως. Συμμετείχαν σ’ αυτό που οφείλει να κάνει ο πολιτισμός: να ενώνει τον κοινωνικό ιστό μιας πόλης και να φέρνει την τέχνη κοντά στους ανθρώπους.

Συζήτησα πολλά με τον Αλκη Ζοπόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του Cosmopolis Festival. Εντυπωσιάστηκα από την ορμή, τη διάθεσή του να προσφέρει και τους καλλιτεχνικούς στόχους του για το φεστιβάλ που ανέλαβε μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σας μεταφέρω κάποια από αυτά που είπαμε.

● Ποιο είναι το όραμά σας για το Cosmopolis Festival της Καβάλας;

Η Καβάλα είναι μια πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη. Μια πόλη που το παρελθόν της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της.

Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που φιλοξένησε πλήθος λαών (Ιταλοί, Φράγκοι, Ούγγροι, Αυστριακοί, Εβραίοι, Τούρκοι κ.ά.), των οποίων οι κουλτούρες έχουν περιδιαβεί τα στενά της και έχουν αφομοιωθεί από τους κατοίκους της. Μια πόλη που δικαιούται έναν τέτοιο εξωστρεφή θεσμό με παγκόσμια εμβέλεια.

Το Festival Cosmopolis θα της δώσει την ευκαιρία να ακουστεί σε κάθε άκρη της Γης, αρκεί να κατορθώσει να αφυπνίσει τη δύναμη αυτής της πόλης, να αναδείξει την ομορφιά και την ιστορία της.

● Τι ρόλο παίζει ο κοινωνικός ιστός της πόλης στη διοργάνωσή του;

Πάρα πολύ σημαντικό. Η πόλη αγαπά αυτό το φεστιβάλ και το έχει αγκαλιάσει πολύ θερμά από το ξεκίνημά του ακόμη. Τώρα ήρθε η στιγμή το Cosmopolis να κάνει την υπέρβασή του και να ξεφύγει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, πιο σύγχρονο και ουσιαστικό και η τοπική κοινωνία δείχνει απόλυτα έτοιμη να υποστηρίξει αυτό το άλμα.

Αποδέχεται με μεγάλη θέρμη τις καινούργιες προτάσεις για την αναμόρφωσή του παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον κορονοϊό.

Είναι σίγουρο πως αμέσως μετά την πρώτη του διαδρομή με τα καινούργια δεδομένα, η οποία κλείνει στις αρχές Δεκέμβρη, θα έχουν όλοι οι κάτοικοι πιο σαφή εικόνα των πλεονεκτημάτων της καινούργιας του δομής. Σε κάθε περίπτωση, ήδη από το ξεκίνημά του οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πάρα πολύ θετικές και αντιλαμβάνονται ότι κάτι καινούργιο συμβαίνει στον τόπο τους που αξίζει να υποστηρίξουν.

● Τι σημαίνει στ’ αλήθεια καλλιτεχνικός διευθυντής; Και ποιες δυσκολίες μπορεί να έχει στο έργο του;

Η καλλιτεχνική ταυτότητα ενός φεστιβάλ είναι ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Με αυτήν την έννοια είναι αυτός που επιλέγει ό,τι έχει σχέση με την καλλιτεχνική δραστηριότητά του. Πίσω όμως από το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές ανθρώπινες ομάδες που θα πρέπει να εργαστούν και κυρίως να συνεργαστούν. Αρα η επιμέλεια για τη δημιουργία ενός σωστού και αποδοτικού περιβάλλοντος εργασίας για όσους συμμετέχουν αλλά και η μετάδοση του οράματος στους συνεργάτες είναι επίσης βασικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων του.

● Ο κορονοϊός έπληξε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις, εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις καλλιτεχνικές διοργανώσεις και ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για τους καλλιτέχνες. Η τέχνη όμως δεν μπορεί να χαθεί από τη ζωή του ανθρώπου ό,τι κι αν γίνει. Εμείς στο Cosmopolis Festival συνεχίζουμε κανονικά τη διοργάνωση κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα και κυρίως φροντίζουμε να τηρούμε τους κανονισμούς υγιεινής σύμφωνα με τη νομοθεσία. Είναι ένα απολύτως καινούργιο περιβάλλον αλλά οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοστούμε για το κοινό καλό.

● Υπάρχει χρόνος για το κανονάκι;

Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο για την ώρα. Ελπίζω όμως ότι σύντομα θα έχω πολύ περισσότερο χρόνο για το κανονάκι. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που δεν μπορώ και δεν θέλω με καμία συνθήκη να αποχωριστώ.

● Ετοιμάζετε κάτι προσωπικό;

Πριν από την κρίση του κορονοϊού ετοίμαζα την καινούργια μου δισκογραφική δουλειά, αλλά δυστυχώς και αυτά τα σχέδια έχουν αναβληθεί. Δεν έχουν όμως ακυρωθεί και όλη η ομάδα ανυπομονούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε.

● Κύριε Ζοπόγλου, τι εύχεστε για το Cosmopolis Festival;

Εύχομαι πολύ σύντομα να βρει τον δρόμο που του αξίζει και να χαρίσει ακόμα πιο όμορφες στιγμές, τόσο στον κόσμο που το παρακολουθεί όσο και στην καλλιτεχνική κοινότητα. Να αφήσει σύντομα το στίγμα του χαραγμένο στον χάρτη των φεστιβάλ όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα

(Ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και θα φτάσει αισίως μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου)

Το πρώτο μέρος, CosmoHome (16 Ιουλίου-20 Αυγούστου) περιλαμβάνει βραδιές με καλλιτέχνες της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Αρμενίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.

«Σπιτικές» συναυλίες σε αναπάντεχα μέρη στη χερσόνησο της Καβάλας, στις οποίες οι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό της πόλης και όχι μόνο να τις απολαύσει.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο CosmoWorld (27-30 Αυγούστου), είναι μια πιο νεανική και hip hop αντίληψη – περιλαμβάνει τους εξαιρετικούς «Dreamers», μια indie rock μπάντα με νεαρούς Καβαλιώτες μουσικούς, κι ένα σωρό άλλα σχήματα και καλλιτέχνες όπως η Μαρίνα Σάττι.

Το τρίτο, χειμωνιάτικο μέρος είναι το CosmoClassical, με κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο εξαιρετικών μουσικών, σοπράνο, υψίφωνων, συνθετών, ντόπιων, Καρπάθιων, Βαλκάνιων και άλλων.

Το Cosmopolis σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασική μουσική και στα είδη της στη διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα. Οι νέοι που τη μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες, αποκτούν ινδάλματα και οραματίζονται τη μελλοντική τους σχέση με αυτήν.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, του οποίου έργα παρουσιάζονται από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση.

Συναυλίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical. Το Cosmopolis ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2020 στις αρχές του Δεκέμβρη, με την Cosmopolis Classical Youth Orchestra παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό κλασικό σύνολο με πλήθος μουσικών επί σκηνής.

Από τις πολλές παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ ξεχώρισα το Projection Mapping. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταθέσει τα portfolio τους θέλοντας να «ζωγραφίσουν» με τα φώτα τους το κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Εμείς τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία! Η Καβάλα είναι μια πανέμορφη πόλη και το Cosmopolis Festival είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να την ανακαλύψετε και να την εξερευνήσετε.

Διαβάστε επίσης