• 18 Μαΐου 2024,

Δάνειο λόγω μέτρων κορωνοϊού προτείνει για τη ΔΕΥΑΚ η διοίκηση του Δήμου Καβάλας

 Δάνειο λόγω μέτρων κορωνοϊού προτείνει για τη ΔΕΥΑΚ η διοίκηση του Δήμου Καβάλας

Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αύριο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μάλλον τη Δευτέρα, πρόκειται να συζητηθεί για να εγκριθεί η πρόταση του Δημάρχου για σύναψη δανείου 1,5 εκ ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Το δάνειο με ευνοϊκούς όρους προβλέπει πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης. Θα αφορά τη ΔΕΥΑΚ αλλά τα χρήματα θα μπουν στο ταμείο της μέσω του Δήμου Καβάλας. Ο οποίος ουσιαστικά θα το πάρει για λογαριασμό της. Το ποσό 1,5 εκ ευρώ προκύπτει από έκθεση- μελέτη υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης. Όλα τα χρήματα θα διατεθούν σε λειτουργικά έξοδα- εκκρεμότητες της ΔΕΥΑΚ, ανάμεσα στα οποία είναι και χρέη της στην τοπική αγορά.

Δεν είναι εύκολο να υπάρξει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού σε αυτό η παράταξη Μουριάδη δεν έχει την πλειοψηφία. Σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να ενημερωθούν και κατά κάποιο τρόπο να προετοιμαστούν. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίψει την πρόταση σύναψης δανείου. Ίσως προκύψει αδιέξοδο ή εναλλακτικές λύσεις- προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η ταμειακή δυσχέρεια.

Μία ώρα διήρκεσε η χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, την οποία έδωσαν Θόδωρος Μουριάδης- Απόστολος Χρόνης. Επέμεναν ότι το δάνειο οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που προκάλεσαν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό τόνισαν έγινε επειδή η ΔΕΥΑΚ δεν είχε αποθεματικό.

Ο κ. Χρόνης παρέθεσε στοιχεία για να αποδείξει ότι υπάρχει προγραμματισμός εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού- προγραμματισμός νέων έργων. Ασκήθηκε κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις που δεν έκαναν- ειπώθηκε- κανένα ουσιαστικό έργο.

Αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε με ανακοίνωση της η παράταξη «Ανάσα» ενώ αναφέρθηκαν «… κολλητοί που δεν έβαζαν ρολόγια καταγραφής της κατανάλωσης για 4 μήνες» και «… 1.180 υδρόμετρα που 1,5 έτος δεν κατέγραφαν κατανάλωση».

Ο κ. Απόστολος Χρόνης παρουσίασε στοιχεία αύξησης των εισπράξεων τους μήνες Δεκέμβρης 2019 έως Φεβρουάριος του 2020. Σε γενικές γραμμές υποστήριξε ότι η διοίκηση του έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά έως ότου η ΔΕΥΑΚ αποδείχθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

«Θα κάνουμε ότι κάνουν οι άλλες ΔΕΥΑ της χώρας. Θα πάρουμε δάνειο για τους επόμενους 4 μήνες των συνεπειών του κορωνοϊού» είπε ο κ. Χρόνης ενώ ο Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει την εξόφληση του, η οποία θα γίνει σε 72 δόσεις. Χαρακτήρισε το δάνειο ως δάνειο διευκόλυνσης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης