Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κωστής Σιμιτσής

 Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κωστής Σιμιτσής

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ράδιο Πρωινή την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Κωστής Σιμιτσής ουσιαστικά ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά. Αυτό θα γίνει με αφορμή τις εκλογές του 2023, στις οποίες δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Μέχρι τότε η συνεργασία της παράταξης του με τον κ. Μέτιο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Είναι κάτι που τουλάχιστον ο κ. Σιμιτσής το προβλέπει και το επιδιώκει. Στις δηλώσεις του ασχολήθηκε με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαίωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Νίκου Ανδρουλάκη.

Η συνέντευξη

Ερ: Είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και το είπαν και άλλοι, ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αυτές το Δεκέμβριο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέλευση. Αυτό το πιστεύετε;

Απ: Το εύχομαι καταρχάς. Βλέπω είναι αλήθεια ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Βέβαια εδώ υπάρχει και το θέμα της πανδημίας. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν άνθρωποι που δε θα τολμήσουν να κατέβουν κάτω, να αναμιχθούνε με τον κόσμο. Να είναι στην ουρά ενδεχομένως για να φτάσουν στην  κάλπη για να ψηφίσουνε. Ας μη ξεχνάμε ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η μεγάλη εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, κακά τα ψέματα. Αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε δυο μεγάλες προβλέψεις που εμένα μου φάνηκαν λίγο υπερβολικές. Είπε δηλαδή ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές το κόμμα θα υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του. Μακάρι να τα καταφέρει. Αυτό το είπε ότι θα γίνει αν είναι ο ίδιος πρόεδρος. Μάλιστα δεσμεύτηκε αν δεν τα καταφέρει να αποχωρήσει από την προεδρία.

Ερ: Τι λέτε κ. Σιμιτσή, ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ;

Απ: Είναι ένα παιχνίδι με τα σύμβολα και την ταυτότητα όπως ξεκίνησε την ομιλία του την Πέμπτη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δηλαδή ότι πρέπει να βρούμε την ταυτότητα μας. Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι θα τη βρούμε μέσα από τα σύμβολα. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ είναι μια λέξη η οποία έχει μπει στη ζωή μας, στη ζωή του Ελληνισμού, εδώ και 50 σχεδόν χρόνια. Όλοι μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ. Για το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2016, τότε άλλαξε. Μπορεί να επιστρέψει. Βέβαια εγώ θα σας βάλω και τα πρακτικά ζητήματα δηλαδή με το μεγάλο χρέος που είχε δημιουργηθεί το 2010-2011 το οποίο βέβαια το πληρώνει το ΚΙΝΑΛ αλλά μέσα από μια αναλογία. Είναι ένα πρακτικό ζήτημα. Τώρα αν ονομαστεί Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα όπως ήταν παλιά είναι κάτι διαφορετικό. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει μπει ακόμη στην κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πολύ δυναμικό ρεύμα από το 1974 όταν ιδρύθηκε.

Ερ: Μάλλον λέτε να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ;

Απ: Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα συναισθηματικό φορτίο το οποίο είναι και προς κέρδος του κόμματος. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτό το σύμβολο. Να μην το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Ερ: Θα μας πείτε τι θα ψηφίσετε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ;

Απ: Έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια. Δε συμφωνώ με αυτό που είπε ο Λοβέρδος ότι οι μάχες δίνονται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι μάχες βεβαίως δίνονται στο κοινοβούλιο, αλλά εάν έχεις άξια στελέχη το κενό μπορεί να καλυφθεί από τα άξια στελέχη. Εννοώ το κενό αν εκλεγεί πρόεδρος ένας ευρωβουλευτής. Ο κ. Ανδρουλάκης. Εγώ λέω ότι καιρός είναι να δώσουμε τόπο στα νιάτα. Σε νέους ανθρώπους που θα έχουν ένα περιθώριο να κάνουν τα δικά τους λάθη και να μάθουν ακόμη καλύτερα τη δουλειά. Βεβαίως επειδή οι εκλογές που όλα δείχνουνε ότι δε θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα γίνουν μετά ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή έτσι και αλλιώς θα γίνουν μέσα στο 2023, άρα δεν είναι μακρύς ο χρόνος. Θεωρώ ότι το κενό της απουσίας εντός αρχηγού μέσα στο κοινοβούλιο δε θα είναι σημαντικό, δε θα είναι καθοριστικό. Αυτό το επιχείρημα για μένα άρα έχει απαντηθεί. Εφόσον λέμε τόπο στα νιάτα εννοώ το Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι καιρός να δώσουμε την τύχη της χώρας μας στη νέα γενιά. Φτάνει πια.

Ο Λοβέρδος είναι περίπου συνομήλικος μου. Είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από εμένα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρκετά μεγαλύτερος. Έχουμε όλοι την ιστορία μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους νεότερους μας, εφόσον το ζητήσουνε. Αλλά μέχρι εκεί.

Ερ: Η συνεργασία σας με το Μέτιο θα συνεχιστεί μέσα στο 2022;

Απ: Η συμφωνία μας ήταν για μέχρι το τέλος των εκλογών. Μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Βεβαίως νομίζω ότι ο κ. Μέτιος κάνει πολύ καλές κινήσεις. Έχει απορροφήσει σιγά-σιγά την αξιωματική αντιπολίτευση, έχει αντλήσει πλέον στελέχη από την παράταξη του κ. Τοψίδη.

Αυτό τον κάνει να είναι πολύ δυνατός για τις επόμενες εκλογές  για το 2023. Εγώ έχω δει μέχρι τώρα ότι τηρείται μια έντιμη στάση από τον ίδιο. Εάν δε διαφωνήσουμε σε πολιτικά ζητήματα της Περιφέρειας, εάν δε διαφωνήσουμε σε σημαντικά ζητήματα για τον τρόπο διοίκησης και διατήρησης των θεμάτων που έρχονται από εδώ και πέρα, θεωρώ ότι η συνεργασία πάει καλά, υπάρχει ένα καλό κλίμα. Ρώτησα τα μέλη της παράταξης τα ενεργά δηλαδή τους εκλεγμένους συμβούλους και δείχνουνε τη διάθεση τουλάχιστον για το 2022 να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη και θα συζητήσουμε σοβαρά την πορεία της Περιφέρειας, της διοίκησης και της συνεργασίας μας την επόμενη χρονιά. Ότι ζητήσαμε μέχρι τώρα σε γενικές γραμμές έχει γίνει. Και σε επίπεδο πολιτικής και σε επίπεδο επιμέρους χειρισμών. Πιστεύω ότι είναι μια καλή συνεργασία, γιατί υπάρχει εντιμότητα και από τις δυο πλευρές αλλά και υπάρχει και γνώση για το τι περιμένουμε από αυτή τη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης