• 18 Απριλίου 2024,

Δεύτερη εκκλησία μέσω δωρεάς στο Νοσοκομείο Καβάλας

 Δεύτερη εκκλησία μέσω δωρεάς στο Νοσοκομείο Καβάλας

Την Τρίτη το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Στέφανος βρέθηκε στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ντίνου Κλειτσιώτη.

Υπογράφηκαν τα τελικά έγγραφα για την αποδοχή και υλοποίηση δωρεάς μικρής εκκλησίας. Περίπου 50 τμ. Αυτή αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, δίπλα στο χώρο ανάπαυσης, εκεί όπου υπάρχουν σκιερά σημεία και παγκάκια.

Θα «χαθεί» χώρος πρασίνου, χώρος γκαζόν. Η εκκλησία είναι δωρεά της μητέρας του πατέρα Γαβριήλ, ενός ιδιαίτερα συμπαθούς συμπολίτη που έχασε τη ζωή του λόγω κορωνοϊού. Ο άνθρωπος αυτός συνέδεε την εκκλησία με το Νοσοκομείο. Ήταν ιερωμένος αλλά και εργαζόμενος στη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Την ίδια μέρα Μητροπολίτης και Διοικητής έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει μικρή εκκλησία, στο νότιο μέρος του. Αυτή είναι συνεχώς ανοιχτή και πλήρης εξοπλισμού (εικόνων κτλ) . Δεν προβάλλεται ιδιαίτερα και δεν τελούνται συχνά θείες λειτουργίες.

Ίσως γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο του περιβάλλοντος χώρου όπου γενικά κινείται λίγος κόσμος. Δεν φαίνεται εύκολα και γενικά έχει μικρή επισκεψιμότητα. Πάντως υπάρχει. Στις δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν την ανέφεραν.

Μίλησαν λες και αυτό που αποφάσισαν, η δωρεά, θα είναι το πρώτο παρεκκλήσι έξω και κοντά στο Νοσοκομείο. Η δωρεά της μητέρας του πατέρα Γαβριήλ είναι σε εκκρεμότητα μήνες. Καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε στους δημοσιογράφους:

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συναντηθήκαμε στο Νοσοκομείο. Ανακοινώνουμε αυτό που θα ακούσετε. Και εγώ και ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου όπως και όλοι οι συνεργάτες μας. Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως το ότι για τη συγκεκριμένη αυτή ευλογημένη κίνηση από την αρχή υπήρξε σύμπνοια εκ μέρους όλων μας.

Τηρήθηκαν τα πάντα όσα προβλέπονται από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών, δομών και άλλων υπευθύνων υπηρεσιών του Νοσοκομείου και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έτσι ώστε να ανακοινώσουμε σήμερα την τοποθέτηση ενός μικρού παρεκκλησίου που θα είναι αφιερωμένο στους Άγιους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το γεγονός αυτό βασίστηκε βέβαια  στην ευγενική διάθεση της μητέρας του συνεργάτου και ανθρώπου του Νοσοκομείου, του μακαριστού πατρός Γαβριήλ.

Κατά κόσμον Μιχαήλ Νικολαϊδη. Ο οποίος απεβίωσε σε δύσκολες συνθήκες στην περίοδο αυτή. Και η οποία μητέρα του αποφάσισε να κάνει δωρεά αυτήν την προσπάθεια. Η Μητρόπολη βέβαια προσέδωσε την ιδιαίτερη ευλάβεια στο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού και μάλιστα ο ορισμός της μνήμης των Αγίων Ταξιαρχών οφείλεται στο δικό του το όνομα. Και το Γαβριήλ που είχε ως ιερομόναχος αλλά και το κοσμικό του όνομα που ήταν Μιχαήλ.

Οι υπηρεσίες μας κατάφεραν και εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, η οποία σε σχέση με την άδεια που έχει εκδοθεί, σε ένα ποσό περίπου 9.000 ευρώ. Χρήματα που δεν έχουν σχέση με τη δωρεά αλλά ήταν απαραίτητα για να τακτοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Το παρεκκλήσιο θα τοποθετηθεί μπροστά περίπου από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Πιστεύουμε σύντομα διότι όλα έχουν τηρηθεί σωστά κι έτσι θα προχωρήσουμε.

Ευχαριστούμε τον κ. Διοικητή, τον κ. Αναπληρωτή Διοικητή, τον κ. Διευθυντή και προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και όλους τους άλλους. Τους ευχαριστούμε για την προσπάθεια για το κοινό καλό.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι επιτέλους το Νοσοκομείο θα αποκτήσει εκκλησάκι, το οποίο θα είναι παρηγοριά για όσους έρχονται εδώ. Και για τους εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο θα λειτουργεί μια φορά το χρόνο ή και κάποιες άλλες ιδιαίτερες στιγμές που θα προκύψουν. Αλλά θα το τιμούμε ιδιαιτέρως στη μνήμη των Αγίων Ταξιαρχών. Στις 8 Νοεμβρίου κάθε χρόνο».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου είπε στους δημοσιογράφους:

«Ευχαριστώ την μητέρα του πατέρα Γαβριήλ για την προσφορά. Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο που από την πρώτη στιγμή της δωρεάς, οι υπηρεσίες της Μητρόπολης έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες. Μαζί με τις δικές μας υπηρεσίες.

Υπογράψαμε το πρωτόκολλο και πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί αυτός ο ναΐσκος που πραγματικά έλλειπε από το Νοσοκομείο. Πολλοί από αυτούς που νοσηλεύονταν μου εξέφραζαν το συγκεκριμένο παράπονο.

Θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργεί ο ναός πολλές φορές και όχι μία φορά το χρόνο».

(Στις φωτογραφίες η υφιστάμενη εκκλησία στο Νοσοκομείο, εξωτερικά και εσωτερικά, κι ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί η καινούρια της δωρεάς).

Διαβάστε επίσης