Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε για τις εξαρτήσεις στο διαδίκτυο και τις ραγδαίες αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, με αφορμή το νέο του βιβλίο
Ο Γιώργος Φιλιππίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Διονύση Βοργιά για τις ραγδαίες αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων λόγω των εξαρτήσεων του διαδικτύου, «με την εισβολή του διαδικτύου σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας» όπως είπε, καθώς επίσης την πολύωρη καθημερινή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών.
Αφορμή της συνέντευξης αποτέλεσε το νέο του βιβλίο «Διαδίκτυο και Εξαρτήσεις», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Δίσιγμα», το οποίο αναφέρεται στις προσεγγίσεις για την κατανόηση και τη διαχείριση του εθισμού στο διαδίκτυο. «Δεν είναι μια εφήμερη μόδα, είναι ένα περίπλοκο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο», είπε, γεγονός το οποίο επηρεάζει όλο το φάσμα τις καθημερινότητας των ανθρώπων από τον χρόνο και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέχρι και τη δια ζώσης αλληλεπίδρασή τους.
Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου εθισμού εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη «τα πάντα έχουν περάσει στην οθόνη», υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και εμφανίζονται «σοβαρά ελλείμματα κοινωνικών δεξιοτήτων».
Έντονα φαινόμενα παρατηρούνται στα παιδιά του Δημοτικού, όπου οι γονείς – με την πρόφαση της ασφάλειας των μαθητών – επιτρέπουν τη χρήση κινητού από μικρές ηλικίες, χωρίς την επίβλεψή τους. «Βλέπουμε παιδιά που αποσύρονται από τον πραγματικό κόσμο και κλείνονται στον μικρόκοσμο του διαδικτύου», τόνισε ο καθηγητής. Επιπλέον, η έλλειψη υγιεινής, οι διαταραχές συμπεριφοράς, η απόσυρση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον είναι συμπτώματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί σημαντική προσοχή και απαιτούν άμεση κινητοποίηση των γονέων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ρουμανία σε ποσοστά εξάρτισης από το διαδίκτυο». Η εξάρτηση στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό και διαρκώς αυξανόμενο, ενώ στις χώρες του Νότου παρατηρούνται ακόμη πιο υψηλή δείκτες εθισμού, σε σχέση με τον πιο έμπειρο στο διαδίκτυο ευρωπαϊκό Βορρά.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα social media, οδηγεί πολλές χώρες παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού των ανηλίκων. Έτσι και στην Ελλάδα, από 1η Ιανουαρίου 2027, αναμένεται να απαγορευτεί η χρήση social media από παιδιά κάτω των 15 ετών.
Σε άλλο το σημείο του λόγου του, ο κ. Φιλιππίδης ξεκαθάρισε ότι το διαδίκτυο έχει προσφέρει αρκετά θετικά στην εξέλιξη της καθημερινότητας. «Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις τεχνολογίες», σημείωσε, όμως πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όρια, προκειμένου να περιορίζονται οι εθισμοί και οι αρνητικές επιπτώσεις από την προσκόλληση στην οθόνη.
Κι ενώ ακόμη μαθαίνουμε να ζούμε με το διαδίκτυο και τα αποτελέσματά του, η νέα μεγάλη ψηφιακή επανάσταση, αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, έχει έρθει για τα καλά. «Η εύκολη τροφή είναι πάντα πιο ελκυστική», παρατήρησε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να δημιουργήσει πολίτες νωχελικούς και άβουλους, χωρίς κριτική σκέψη. (Πηγή xronos.gr)

