Διαφωνεί, απορρίπτει, καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων την πρόταση της Ενεργειακής

 Διαφωνεί, απορρίπτει, καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων την πρόταση της Ενεργειακής

Το σωματείο των εργαζομένων στα Πετρέλαια ξεκίνησε και συνεχίζει πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες. Ενημερώνει για τα δεδομένα στα Πετρέλαια σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας για το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου.

Από τις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου Μανώλη Κελαϊδάκη, από την ανακοίνωση του σωματείου κτλ προκύπτει ότι η πρόταση της Ενεργειακής απορρίπτεται. Τα στοιχεία της το σωματείο τα αμφισβητεί.

Σε αυτό το κλίμα μίλησε την Παρασκευή στο Ράδιο Πρωινή ο κ. Κελαϊδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Με την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύναψη του δανείου πιστέψαμε ότι το θέμα έληξε. Αν και το προηγούμενο διάστημα από κύκλους των διοικούντων καταλαβαίναμε ότι το δάνειο δεν είναι αρκετό. Με τον ίδιο τρόπο διαφαίνονταν ότι για την εταιρία ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθεί κι ένας διακαής πόθος της.

Να «πειράξει» τα εργασιακά. Στο παρελθόν είχαμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε στη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως και έγινε. Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι η πρόταση που καταθέτει η εταιρία – σαν ένα σχέδιο διάσωσης ή εκσυγχρονισμού του Πρίνου- εμείς τη βλέπαμε με θετικό μάτι.

Αν η εταιρία μπορούσε να μας αποδείξει ότι υπάρχουν όντως αυτά τα προβλήματα. Ή ποιοι είναι οι στόχοι της. Τι θέλει να πετύχει. Το συζητάμε και θα το συζητούσαμε. Όταν όμως «πετά» μια εθελουσία που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πόσους ανθρώπους έχει στόχο, σε ποιους τομείς- ηλικίες- τμήματα κτλ τότε αυτή δεν μπορεί να συζητηθεί από μας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εργολαβοποίησης που μετατρέπει τους 240 μόνιμους που υπάρχουν και λειτουργούν το εργοστάσιο σε 160 μόνιμους και 80 εργολαβικούς. Η εταιρία το κάνει λάθος, αφήνει πολλά θέματα αδιευκρίνιστα. Έστειλε την πρόταση και στους 240.

Θεωρεί ότι θα υπογράψουν όλοι κι αυτή στη συνέχεια θα αποφασίσει ποιους θα διώξει και ποιους θα κρατήσει. Όλα αυτά επιχειρούνται να γίνουν ανορθόδοξα, χωρίς σεβασμό στην ιστορία του σωματείου.

Τα στοιχεία που παραθέτει για να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης. Η εταιρία προσπαθεί τα δικαιώματα και το κόστος που έχει ένας μόνιμος εργαζόμενος να το μεταφέρει στον εργολάβο.

Να φέρει συνθήκες γαλέρας και ότι άλλο συνεπάγεται. Το πρόγραμμα δεν είναι εθελουσία. Έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Να διώξω τους μόνιμους, να τους κάνω εργολαβικούς. Το άλλο που ανακύπτει είναι η ασφάλεια.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα – μέρος της οποίας είναι η εθελουσία- προκύπτουν και θέματα ασφαλείας. Για αυτό και ενημερώνουμε τους τοπικούς φορείς. Τελικά η εταιρία επιδιώκει να μειώσει το κόστος λειτουργίας με μείωση των μισθών. Θίγει και κάτι άλλο.

Η πρόταση στόχο έχει τα 13 εκ ευρώ που (αναγκαστικά για την εταιρία) μένουν στην αγορά της Καβάλας, να μειωθούν στα 6 εκ ευρώ.

Καταγγέλλω την εταιρία ότι στοχευμένα τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν έχει κάνει ούτε μία εργασία για να ανέβει η παραγωγή στον Πρίνο ούτε ένα βαρέλι. Ευτυχώς κρατά ο Πρίνος και είμαστε στα εξευτελιστικά νούμερα 1.500 βαρέλια. Και με αυτά τα 1.500 βαρέλια εκεί που φέραμε το λειτουργικό κόστος, το μαγαζί βγαίνει. Κι αφήνει και κέρδος αυτήν την στιγμή.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει, θέλουμε πετρελαϊκή την εταιρία ή χρηματιστηριακή; Εμείς ως σωματείο ξεκινήσαμε έναν κύκλο επαφών, με φορείς- βουλευτές κτλ. Για το ποιοι θα υπερασπιστούν τα ανταποδοτικά οφέλη της Καβάλας. Το θέμα θα το φέρουμε και στο δημοτικό συμβούλιο. Μη ξεχνάτε ότι το ίδιο κάνει και η εταιρία. Με την εταιρία να μιλήσουμε αλλά όταν υπάρχει μια λογική.

Όταν υπάρχει η λογική αποφασίζουμε και διατάσσουμε… Φύγαμε από την τελευταία συνάντηση μαζί της κρίνοντας την πρόταση ως απαράδεκτη. Προτείναμε στην εταιρία να λογικευτεί. Να καθίσει στο τραπέζι σε μια άλλη βάση.

Εμείς το προηγούμενο διάστημα σαν σωματείο γυρίσαμε όλους τους χώρους δουλειάς. Κι αυτό που εισπράξαμε από τους συναδέλφους μας είναι ότι οι μόνοι που θα το συζητούσαν είναι όσοι είναι πλησίον της σύνταξης.

Αλλά αυτοί δεν είναι πάνω από 10 άτομα. Με αφορμή την ανάρτηση του κ. Παππά που συνιστά ψυχραιμία θέλω να αναγνωρίσω τη συμβολή του. Είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος του. Τον καταλαβαίνουμε.

Είναι στη μέση ως ο καπετάνιος που ανέλαβε τον τελευταίο χρόνο τα προσχηματικά για μας προβλήματα. Μπήκε μπροστά. Πήρε στην πλάτη του όλη αυτήν την αγωνία των διοικούντων και υποσχέθηκε ότι θα καταφέρει να ρίξει κάτω από τα 20 εκ ευρώ το λειτουργικό.

Το κατάφερε χωρίς να ανοίξει μύτη. Κι έρχονται τώρα οι διοικούντες και αναιρούν την προσπάθεια του».

Στην ίδια εκπομπή και μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας, ο Μανώλης Κελαϊδάκης επανήλθε και μεταξύ άλλων είπε: 

«Πόσες φορές θα πληρώσει η Καβάλα τα 120 εκ που δανείστηκε η Ενεργειακή; Ναι, έβαλε 500 εκ ευρώ, πήρε και 500 εκ ευρώ όμως από το πετρέλαιο που πουλούσε. Λοιπόν, άλλα παιχνίδια στις πλάτες των πετρελαίων δεν μπορούν να παιχθούν.

Εμείς ότι θα λέμε θα το αποδεικνύουμε ώστε να καταλάβει κι ο τελευταίος Καβαλιώτης τι παιχνίδι πάει να στηθεί εδώ».

Διαβάστε επίσης