• 4 Μαΐου 2024,

Διαφωνία επί της διαδικασίας για τους λαμπτήρες led στο δημοτικό φωτισμό

 Διαφωνία επί της διαδικασίας για τους λαμπτήρες led στο δημοτικό φωτισμό

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής συνεχίστηκε χθες η συζήτηση περί του δημοτικού έργου που μπήκε σε διαδικασία ωρίμανσης, αυτό της αντικατάστασης των δημοτικών λαμπτήρων με λάμπες τύπου led.

Η Αναστασία Δρακονάκη που ψήφισε αρνητικά κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (το μεσημέρι της Δευτέρας), παρουσίασε το σκεπτικό της. Επί του οποίου ο κ. Δήμαρχος –αμέσως μετά- έκανε σχετικό σχολιασμό.

Απ’ όλα αυτά και μία ακόμη φορά προκύπτει η πρόθεση του Δήμου να «τρέξει» τη διαδικασία ώστε το Καλοκαίρι του 2023 αυτή να είναι στην ουσιαστική της φάση. Η κ. Δρακονάκη έχοντας κατά νου τις διαδικασίες θεωρεί το χρονοδιάγραμμα διαφορετικό και φυσικά μεγαλύτερο. Δεν συμφωνεί ότι οι λαμπτήρες θα αντικαθίστανται από το Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο του 2023.

Η κ. Δρακονάκη μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Κατ’ αρχήν στην Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε να γίνει το έργο. Και με ποια μορφή χρηματοδότησης. Με τη διαδικασία Σ.Ε.Α. όπως επικράτησε και λέγεται. Δηλαδή με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης.

Χρηματοδότηση του έργου αντικατάστασης των λαμπτήρων με πόρους ιδιώτη (που θα επιλεγεί από διαγωνισμό) και πληρωμή του ιδιώτη από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών. Πολλοί Δήμοι έκαναν κάτι άλλο. Πήραν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κι έκαναν ή κάνουν το έργο μόνοι τους.

Υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα που ο Δήμος Καβάλας δεν την παρουσιάζει ως εναλλακτικό σενάριο. Της σταδιακής αντικατάστασης λαμπτήρων. Με χρήματα του Δήμου. Ώστε σε 5-6 χρόνια περίπου να έχει αντικαταστήσει με led όλους του τους λαμπτήρες.

Εμείς ως παράταξη καταψηφίσαμε την εισήγηση γιατί ζητήσαμε, δεν υπήρχε, μια καλύτερη ανάλυση από οικονομοτεχνικής πλευράς όλων των πιθανών επιλογών. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας εμπιστεύτηκε αμέσως τη διαδικασία Σ.Ε.Α. Εμείς ως παράταξη δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή».

Ο κ. Μουριάδης απάντησε ότι το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών δεν δίδεται με τους καλύτερους όρους. Μέσω της διαδικασίας Σ.Ε.Α. –είπε- ο ιδιώτης αναλαμβάνει και τη συντήρηση του νέου συστήματος. Κάτι που θύμισε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να κάνει αφού διαθέτει πολλά σημεία φωτισμού και δύο μόνο άτομα στη σχετική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο οι διαδικασίες θα κινηθούν τόσο γρήγορα που οι λαμπτήρες led θα αρχίσουν να τοποθετούνται από το Καλοκαίρι του 2023 και μετά. Ως προς τις σχετικές σημερινές δαπάνες, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μουριάδης ανέφερε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος (οδοφωτισμού) στο Δήμο Καβάλας αυξήθηκαν από 1,3 εκ ευρώ το χρόνο σε ποσό που ίσως ξεπεράσει τα 2 εκ ευρώ το χρόνο.

Αυτό το ανέφερε για να δείξει πόσο επείγον είναι να προχωρήσει το έργο. Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι διοίκηση και αντιπολίτευση φυσικά και συμφωνούν στην ουσία της υπόθεσης. Στην τοποθέτηση λαμπτήρων led. Διαφωνούν καθοριστικά και πλήρως στον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Στον τρόπο χρηματοδότησης του μεγάλου έργου. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι από χρόνια τώρα, από την εποχή της κ. Τσανάκα τουλάχιστον, ο Δήμος Καβάλας όπου και όποτε μπορεί βάζει τους νέους και οικονομικούς λαμπτήρες. Με κάποιο πρώτο όφελος.

Η εξέλιξη των πρωτοβουλιών είναι φυσικά αργή αν και τα θετικά αποτελέσματα είναι αμέσως ορατά. Ένας τέτοιος φωτισμός λειτουργεί σήμερα στο τμήμα της οδού Φιλαδελφείας από το σχολείο του Βύρωνα ως τη διασταύρωση του ίδιου δρόμου με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης (φωτογραφία).

Διαβάστε επίσης