• 20 Απριλίου 2024,

Χαρούμενος ο Μάρκος Δέμπας για τη σημαντική επένδυση που ξεκίνησε

 Χαρούμενος ο Μάρκος Δέμπας για τη σημαντική επένδυση που ξεκίνησε

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας παραβρέθηκε το περασμένο Σάββατο στον αγιασμό, στην εκτελούμενη επένδυση στον Παράδεισο.

Με αντικείμενο την εμφιάλωση του φημισμένου νερού της περιοχής. Είναι χαρούμενος και δεν το κρύβει καθώς εκτός των άλλων από την επένδυση θα βγει κερδισμένη και η περιοχή. Σχολιάζει θετικά τον κ. Πετρίδη που για να βάλει τα πράγματα στη σειρά, περίμενε 12 χρόνια. 12 χρόνια γραφειοκρατίας.

Η συνέντευξη Δέμπα

Ερ: Μιλήστε μας για την επένδυση Πετρίδη, για το νερό στον Παράδεισο. Πόσο καιρό ταλαιπωρήθηκε για να βγάλει τις άδειες;

Απ: Σχεδόν στα 12 χρόνια. Επικεφαλής των επενδυτών ο Απόστολος Πετρίδης, ως πρωτεργάτης, ένας άνθρωπος ο οποίος μεγάλωσε στη Χρυσούπολη αλλά για πολλά χρόνια βρίσκεται στην Αυστραλία και θεωρείται ένας Ελληνοαυστραλός. Κατόρθωσε μετά από 12 χρόνια να έχει και τις τυπικές εγκρίσεις για την εκμετάλλευση του νερού μέσα από γεωτρήσεις, την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου που είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο τον τελευταίο κύκλο πριν από μερικούς μήνες και να ξεκινήσει με θέρμη την επένδυση όπου προχθές είχαμε την έναρξη, το θεμέλιο λίθο, για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες αυτής της μονάδας. Μιας μονάδας η οποία θα εκμεταλλευτεί τα νερά του Παραδείσου. Εκτιμούν και οι ίδιοι οι επενδυτές ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα προσθέσουν και νέα γραμμή παραγωγής αφού θεωρούν ότι ιδιαίτερα στο εξωτερικό τα χαρακτηριστικά του νερού μέσα από αναλύσεις μικροβιολογικές και ούτω κάθε εξής, είναι πολύ θετικές. Πραγματικά θα προσθέσουν και μια νέα γραμμή παραγωγής με νέες επενδύσεις και με νέες θέσεις απασχόλησης.

Ερ: Πόσες θέσεις εργασίας να υπολογίζουμε;

Απ: Από 50 έως 80 θέσεις εργασίας, ανάλογα με την επένδυση.

Ερ: Ποια θα είναι η ονομασία του νερού;

Απ: Θα είναι τα «Νερά του Παραδείσου». Έχει ειδικά χαρακτηριστικά, πολύ θετικά και αυτό είναι που το κάνει προτού ακόμα ξεκινήσει η επένδυση, να έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Είναι αυτό πολύ θετικό για την περιοχή μας.

Ερ: Απ` όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, ποιο παίδεψε περισσότερο;

Απ: Η χωροθέτηση, η άδεια περιβαλλοντολογικών όρων, η αδειοδότηση του νερού από τις υπηρεσίες γιατί υπήρξε μια προσωρινή αδειοδότηση. Θέλοντας να ενταχθείς σε ένα αναπτυξιακό νόμο χρειάζεται να υπάρχουν μόνιμες, μακροχρόνιες αδειοδοτήσεις. Όλα μαζί θα μπορούσα να πω, για αυτό που πας να κάνεις σε μια περιοχή που είναι εκτός σχεδίου, σε μια περιοχή που δεν είναι ένας οργανωμένος βιοτεχνικός χώρος άρα όλα αυτά πραγματικά χρονοτριβούνε. Εδώ βέβαια εκτιμώ ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Αν κρίνουμε και από τα Λουτρά των Ελευθερών που πάνω από 5 χρόνια ο τελευταίος επενδυτής παιδεύεται και βλέπουμε ότι ήδη πάλι προχθές για ζητήματα περιβαλλοντολογικών όρων επιστράφηκε ο φάκελος πίσω, καταλαβαίνεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και ένα μικρό λάθος ή μια αμέλεια κάποιου, μπορεί να καθυστερεί για πολλά χρόνια τη δημιουργία αυτής της επένδυσης.

Ερ: Παρακολουθώντας την προετοιμασία της KavalaExpo 2022, βλέπουμε ότι πάνε καλά όλα και διαβάζουμε στη διαύγεια πόσοι πρόεδροι ετοιμάζουν το ταξίδι τους για να είναι την Παρασκευή στην Καβάλα.

Απ: Το θέμα της KavalaExpo, της έκθεσης  που είναι θεσμός για το Επιμελητήριο της Καβάλας είναι η 28η και αν δε χάναμε τις δυο προηγούμενες χρονιές λόγω του κορωνοϊού, θα είχαμε τα 30 χρόνια. Πραγματικά είναι σα να έχουμε μια επανεκκίνηση. Σα να έχουμε restart της έκθεσης μετά από 3 χρόνια. Η τελευταία ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Ευελπιστούμε ότι η KavalaExpo 2022 να είναι λαμπρή, να είναι εποικοδομητική, να είναι επικερδής για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν. Εμείς από πλευράς οργάνωσης, τεχνικής υποστήριξης, πράγματι είμαστε ικανοποιημένοι και με τις συμμετοχές των εκθετών. Είναι πλήρης η έκθεση μας. Έχουμε συμμετοχές από και από τοπικές επιχειρήσεις και από άλλες Περιφέρειες και από άλλα Επιμελητήρια.

(φωτογραφία από την εκδήλωση του Σαββάτου. Ο κ. Δέμπας με τον επενδυτή και τους συνεργάτες του).

Διαβάστε επίσης