• 3 Μαΐου 2024,

Διαμαρτύρονται οι κυνηγοί για τη διακοπή της κυνηγητικής περιόδου

 Διαμαρτύρονται οι κυνηγοί για τη διακοπή της κυνηγητικής περιόδου

Ως εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή ο κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Επανέλαβε τη διαμαρτυρία των κυνηγών που εμμέσως πλην σαφώς είναι εκτός κυνηγητικής περιόδου λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία και οι κατά τόπους σύλλογοι διαμαρτύρονται στην Κυβέρνηση εδώ και αρκετές ημέρες.

Ελπίζουν ότι με την πρώτη ευκαιρία και αλλαγή των μέτρων, το κυνήγι θα είναι στις δραστηριότητες που επιτρέπονται.


Η συνέντευξη

Ερ: Πως επηρεάζεται το κυνήγι από το lock down;

Απ: Ο κυνηγητικός κόσμος είναι πολύ ανάστατος διότι ατεκμηρίωτα έχει κλείσει το κυνήγι. Μια δραστηριότητα που αν μη τι άλλο έφερνε τον κόσμο μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν δημιουργούσε συνωστισμό. Οπότε δεν υπήρχε λόγος να κλείσει το κυνήγι.

Βέβαια για να πούμε την αλήθεια και να το ξεκαθαρίσουμε ότι το κυνήγι δεν έχει απαγορευτεί. Υπάρχει πρόβλημα με την μετακίνηση. Εμμέσως έχει κλείσει το κυνήγι. Δεν προβλέπεται μετακίνηση για κυνήγι.

Αυτό είναι το θέμα.

Ερ: Από πότε ισχύει αυτή η κατάσταση;

Απ: Αυτό ξεκίνησε από το καινούριο lock down.

Προς το παρόν η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε είναι να εξαιρεθεί το κυνήγι απ` όλη τη διαδικασία και να μπορούμε και εμείς έστω με μήνυμα να βγούμε.

Είμαστε σε συνεννόηση με τους βουλευτές, πιέζουν και αυτοί πιέζουν πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Είπατε ότι ο κυνηγητικός κόσμος είναι ανάστατος. Εσείς κάνετε ένα χόμπι, τι να πουν και οι επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους. Μήπως πρέπει να κάνετε υπομονή; 

Απ: Η τοποθέτηση σας είναι λάθος.

Καταρχήν το κυνήγι δεν είναι επάγγελμα. Δεν μπορούμε να ταυτίσουμε αυτά τα πράγματα. Άλλωστε ο νόμος, το άρθρο 251, λέει ότι πρέπει να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλη την επικράτεια.

Το ότι πλήττονται οι επαγγελματίες (και εγώ είμαι επαγγελματίας), δε σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσουμε να κάνουμε την αναψυχή μας.

Δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κάποιος να βγάλει βόλτα το σκύλο του ή να μπορεί να βγει περπάτημα κάθε μέρα και να μη μπορώ εγώ να πάρω τον σκύλο μου και να πάω μια ώρα στο βουνό όπου θα είμαι μόνος μου.

Αυτά τα πράγματα δεν συγκρίνονται.

Δεν έχει να κάνει με τους επαγγελματίες. Σαφέστατα μέσα στους κυνηγούς έχουμε και επαγγελματίες, έχουμε γιατρούς, έχουμε δικηγόρους, οι οποίοι πλήττονται. Έχουμε πολλούς κυνηγούς οι οποίοι είναι άρρωστοι.

Δεν είναι όλα να κλειστούμε μέσα σε μια γυάλα.

Ερ: Σας βρήκε αυτό το γεγονός στο αποκορύφωμα της περιόδου των κυνηγών;

Απ: Ναι ο Νοέμβριος είναι από τους καλούς μήνες της κυνηγητικής δραστηριότητας διότι είναι η περίοδος που έρχονται τα μεταναστευτικά στην Ελλάδα σιγά- σιγά.

Ερ: Διαμαρτυρηθήκατε και μέσω της ομοσπονδίας σας. Τι απάντηση σας δώσανε;

Απ: Υπάρχει μια ασάφεια γενικώς. Οι απαντήσεις που μας δίνουνε δεν είναι τεκμηριωμένες. Είναι  ανυπόστατες βασικά διότι δεν κάθονται να ακούσουνε αυτά που τους λέμε. Σε αντιδιαστολή με τους βουλευτές της περιοχής μας οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο του κυνηγιού αφού έχουμε κάνει πάμπολλες συζητήσεις μαζί τους και αυτοί προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να εξηγήσουν πως είναι τα πράγματα.

Δεν μπορείς να δίνεις μέχρι τρία άτομα να μπορούν να κάνουν αθλητική δραστηριότητα και δεν μπορώ εγώ μόνος μου να πάρω το σκύλο μου και να πάω στο βουνό.  Τραγικό κατά εμέ είναι και που έχει απαγορευτεί η ερασιτεχνική αλιεία.

Δεν έχει σχέση με το αντικείμενο το δικό μας αλλά σε τι θα μπορούσε να αποβεί αρνητικό στον covid να πάρει ένας άνθρωπος το καλάμι του και να πάει να κάτσει στο βράχο και να ψαρέψει. Ίσα- ίσα θα τον βοηθήσει στη ψυχική του υγεία από το να κάθεται όλη τη μέρα στο σπίτι.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Είναι ανεξήγητα.

Διαβάστε επίσης