Διαταγές πληρωμής από το Πρωτοδικείο για πρώτες κατοικίες Καβαλιωτών: Συνέντευξη Γιώργου Γραμμένου

 Διαταγές πληρωμής από το Πρωτοδικείο για πρώτες κατοικίες Καβαλιωτών: Συνέντευξη Γιώργου Γραμμένου

Σοβαρό είναι και στην Καβάλα το πρόβλημα με τους συμπολίτες που λόγω κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια κι έτσι χωρίς προστασία από το κράτος, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους.

Την πρώτη τους κατοικία. Είναι δάνεια που πάρθηκαν προς 10ετίας. Ίσως και πιο μπροστά. Χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» μιας και δεν εξυπηρετήθηκαν για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Τα ίδια δάνεια δεν εξυπηρετούνται ακόμη και σήμερα.

Χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος αναφέρθηκε σε διαδικασία διαταγών πληρωμής που «βγαίνουν» πολλές και κάθε μέρα στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρέμβαση, στο πλαίσιο πρότασης και ιδέας του κ. Λεωνίδα Παππά.

Σύμφωνα με αυτήν ο Δήμος Καβάλας και ο Δικηγορικός Σύλλογος πρόκειται να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Να υπάρξει μια ομάδα δικηγόρων και από τα δύο μέρη. Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστικά κοινή νομική επιτροπή η οποία θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει τους διαφαινόμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτό θα εξεταστεί πως θα εξασφαλίζεται. Με ασφαλιστικά μέτρα κτλ.

Η συνέντευξη του Γιώργου Γραμμένου

Ερ: Μας είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς ότι Δήμος Καβάλας και Δικηγορικός Σύλλογος υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία στις περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων. Θα γίνει μια επιτροπή. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο;

Απ: Επικοινώνησε ο κ. Παππάς μαζί μου, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Καταρχήν του είπα να αποστείλει τη σχετική πρόταση στο Δικηγορικό Σύλλογο, το σκεπτικό της υπηρεσίας του Δήμου. Εφόσον υπάρχει πεδίο εφαρμογής αυτής της σκέψης ευχαρίστως να προχωρήσουμε, να συνεργαστούμε και να το κάνουμε αφού το πρόβλημα που ξεκίνησε ήδη αλλά και θα προκύψει τους επόμενους μήνες με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας θα είναι πολύ μεγάλο. Βλέπουμε πλέον κατά χιλιάδες να βγαίνουν πλειστηριασμοί σε βάρος κυρίως αδυνάτων, ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όχι γιατί είναι απατεώνες ή γιατί έφαγαν τα χρήματα αλλά γιατί οι συνθήκες άλλαξαν δυσμενώς εις βάρος των οικονομικών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις οφειλές τους.

Ερ: Είναι δάνεια της εποχής των μνημονίων;

Απ: Είναι δάνεια παλιά τα οποία για πολύ καιρό ήταν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη και στη συνέχεια κάποιων ρυθμίσεων που έγιναν. Ορισμένες ρυθμίσεις όχι αποτελεσματικές είναι η αλήθεια. Τα δάνεια αυτά είναι σε εκκρεμότητα. Είναι αυτά τα δάνεια που αγοράζουν funds και στη συνέχεια κυνηγούν τους οφειλέτες προκειμένου να κερδίσουν.

Ερ: Είστε βέβαιος ότι και στην Καβάλα θα κινδυνέψουν περιουσίες ανθρώπων;

Απ: Βεβαίως θα κινδυνέψουν. Διαταγές πληρωμής βγαίνουν σωρηδόν. Βέβαια πρόσφατα έχει βγει μια απόφαση πρόσφατη του Αρείου Πάγου η οποία έχει βάλει ένα φρένο προσωρινά στις διαδικασίες εκτέλεσης όλων αυτών των αναγκαστικών πλειστηριασμών. Δηλαδή αυτών των υποθέσεων με τα περιβόητα funds. Αλλά πρέπει ο οφειλέτης να προσφύγει στο δικαστήριο για να ζητήσει προστασία. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τώρα και τις τράπεζες και δεν ξέρω να θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο της απόφασης του Αρείου Πάγου. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν πλειστηριασμοί σε εξέλιξη και πλειστηριασμοί οι οποίοι θα γίνουν. Αν δείτε τις διαταγές πληρωμής που βγαίνουν εδώ στο Πρωτοδικείο Καβάλας, θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.

Ερ: Τι μπορεί να κάνει ένας Δικηγορικός Σύλλογος μαζί με την αυτοδιοίκηση;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι σε οικονομικά δυσχερή θέση, συνεπώς η οποιαδήποτε βοήθεια που μπορεί να τους παρασχεθεί σε νομικό επίπεδο χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να ξοδεύουν του κόσμου τα χρήματα, σίγουρα θα βοηθήσει σε κάποιο σημείο. Πρέπει να εξετάσουμε την πρόταση αυτή. Περιμένω από στιγμή σε στιγμή να έρθει στο Δικηγορικό Σύλλογο η σχετική σκέψη, εισήγηση, με τη μορφή εγγράφου προκειμένου να συνεδριάσουμε με το διοικητικό συμβούλιο μας και να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε παραπέρα.

Ερ: Κρατάμε αυτό που μας είπατε για να καταλάβουμε το πρόβλημα: Σε καθημερινή βάση στο Πρωτοδικείο Καβάλας βγαίνουν πολλές διαταγές πληρωμής για πρώτη κατοικία. Για στεγαστικά δάνεια.

Απ: Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και βγαίνουν διαταγές πληρωμής από αυτές τις εταιρείες διαχείρισης. Δεν  μπορώ να καταλάβω με ποιο νόμο, με ποια λογική  αγόρασαν ένα δάνειο π.χ. των 10.000 ευρώ για 500 ευρώ και δεν πήγε η τράπεζα να ζητήσει από τον οφειλέτη 1.000 ευρώ για να κλείσει το θέμα. Είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα αυτό.  Πως έχει περάσει και δεν έχει συζητηθεί, δεν το γνωρίζω. Έρχονται αυτά τα funds τώρα και σου ζητάνε 5.000 ευρώ για ένα δάνειο που το πληρώσανε 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης