• 29 Απριλίου 2024,

Ποικίλα και πολλά προβλήματα για τα ΑμΕΑ στα πεζοδρόμια της Καβάλας

 Ποικίλα και πολλά προβλήματα για τα ΑμΕΑ στα πεζοδρόμια της Καβάλας

Μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της πόλης έκαναν χθες άτομα με προβλήματα όρασης μαζί με άτομα με κινητικά προβλήματα.

Μια βόλτα με συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχθούν τα ποικίλα και άλυτα προβλήματα που αφορούν την κατάσταση των πεζοδρομίων. Η πρωτοβουλία ήταν της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ.

Συνόδευαν η Δημοτική Αστυνομία, η Τροχαία, ο Αντιδήμαρχος (με αρμοδιότητα τη Δημοτική Αστυνομία) κ. Απόστολος Μουμτσάκης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης. Όλα αυτά και επειδή υπάρχει πρόβλημα στα πεζοδρόμια (όταν σε αυτά κινούνται ΑμΕΑ) και επειδή το Σάββατο 3 Δεκέμβρη είναι η Ημέρα των ΑμΕΑ.

Από τη συγκεκριμένη βόλτα ουδείς ξαφνιάστηκε. Παρουσιάστηκαν σε όλο τους το μέγεθος γνωστά προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται. Και κακά τα ψέματα, τα περισσότερα δε θα λυθούν. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την κατασκευή των πεζοδρομίων, τα εμπόδια που δεν περιμένει κάποιος αλλά συναντά (!) και τα εμπόδια λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ας αρχίσουμε από τα τελευταία. Καταστήματα βάζουν στα πεζοδρόμια τραπεζοκαθίσματα- εμπορεύματα- πινακίδες- διακοσμητικά. Καμιά φορά για να αποτρέψουν την παράνομη ή την νόμιμη στάθμευση των οχημάτων. Ταυτόχρονα προκαλείται πρόβλημα και επί των πεζοδρομίων.

Χθες επίσης διαπιστώθηκε κακή κατασκευή τέντας σε πολλές περιπτώσεις καταστημάτων. Οι τέντες είναι χαμηλές και ενοχλούν και αυτές. Τα υπόλοιπα εμπόδια ξαφνιάζουν. Πρόκειται για κολώνες (στη μέση του πεζοδρομίου) για τη λειτουργία των σηματοδοτών.

Στις κολώνες αυτές υπάρχουν φανάρια. Αλλά οι κολώνες ενοχλούν. Αλλού υπάρχουν μεν ράμπες ΑμΕΑ αλλά είτε κατασκευάστηκαν λάθος, είτε είναι επικίνδυνες λόγω φθορών. Υπάρχουν επίσης κάδοι για τα απορρίμματα (μικρά καλαθάκια) που κι αυτά προκύπτουν εκεί που δεν πρέπει.

Υπό αυτές τις συνθήκες ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης ή ευρισκόμενος σε αναπηρικό αμαξίδιο έχει πρόβλημα. Πρέπει να κινηθεί ζιγκ ζαγκ, πράγμα καθόλου εύκολο. Σημειώνουμε από την άλλη πλευρά ότι εκεί που υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών, τις πιο πολλές φορές είναι ελεύθεροι. Ευτυχώς για αυτούς υπάρχει σεβασμός. Γεγονός που επιτεύχθηκε τελευταία και μέσω δράσεων των συλλόγων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πάντα ελεύθερες είναι και οι ράμπες ΑμΕΑ.

Διαβάστε επίσης