Δηλώσεις Φίλιππα Αναστασιάδη για τουρισμό και ναυαγοσώστες

 Δηλώσεις Φίλιππα Αναστασιάδη για τουρισμό και ναυαγοσώστες

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης μίλησε χθες στην Πρωινή για δύο βασικά θέματα επικαιρότητας. Όλων των περιοχών και Δήμων της χώρας. Τουρισμός και ναυαγοσώστες. Οι πληροφορίες που δόθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη στηρίζονται φυσικά στα δεδομένα του Δήμου Παγγαίου.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας μιλήσετε για τα τουριστικά θέματα μιας πολύ ζωντανής και η ζωηρής περιοχής όπως είναι η παραλία του Δήμου Παγγαίου, των Ελευθερών και του Ορφανού. Έχουν έρθει Βαλκάνιοι ή Έλληνες τουρίστες;

Απ: Όντως είναι μια ζωηρή περιοχή να μιλήσουμε φέτος συντηρητικά με τις άλλες  περιοχές, διότι είναι λίγο υποτονική η τουριστική κίνηση στην περιοχή. Λίγο υποτονική όπως το λέω. Έχουμε αρκετό κόσμο από Θεσσαλονίκη, από Σέρρες και από Δράμα.  Αυτοί είναι οι επισκέπτες της περιοχής μας. Βλέπουμε ότι οι Βαλκάνιοι εκτός από κάποιους οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή μας, δεν έχουμε εκείνες τις προσελεύσεις από κόσμο οι οποίοι ερχόντουσαν για να μείνουν μια μέρα, δυο, πέντε, δέκα μέρες. Αυτό είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται φέτος. Ωστόσο ενισχύεται η περιοχή σημαντικά με τουρισμό από την ενδοχώρα, από τη Θεσσαλονίκη και κάτω. Το λεγόμενο οδικό τουρισμό που συνηθίζεται να λέγεται.

Ερ: Η ζημιά θα υπάρξει αλλά ειδικά στον Δήμο Παγγαίου δεν θα είναι μεγάλη; Αυτό μας λέτε;

Απ: Ακριβώς, Αυτό βλέπουμε από την αρχή και για αυτό φροντίσαμε να έχουμε σχετικά μια πολύ καλή ετοιμότητα με την παροχή υπηρεσιών,  τη συνεργασία με τους καταστηματάρχες της περιοχής για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέου είδους πρόκληση που έχουμε για φέτος. Νομίζω ότι η περιοχή θα πάει ιδιαίτερα καλά και από την παροχή των υπηρεσιών από το Δήμο αλλά και από τα καταλύματα και τα καταστήματα της περιοχής μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα  background για τις επόμενες χρονιές. Νομίζω ότι πάει αρκετά καλά.

Ερ: Οι τιμές είναι τιμές «κορωνοϊού» ή είναι καλοκαιριών με τουριστική έκρηξη που είχε στην περιοχή;

Απ: Όχι, έχουν προσαρμοστεί οι τιμές στην εποχή μετά το lockdown που είχαμε.  

Ερ: Μήπως από του χρόνου το καλοκαίρι η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με το κράτος πρέπει να σχεδιάσει φύλαξη των παραλιών με παραπάνω ναυαγοσώστες; Πως το σκέφτεστε;

Απ: Είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο θέμα που το είχα θέσει μαζί με το Δήμαρχο της Μυκόνου Κώστα Κουκά στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.  Έχουμε την υποχρέωση, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Πόσο δε περισσότερο στα 65χιλιόμετρα επιβάρυνσης  που έχει ο Δήμος Παγγαίου. Από εκεί και πέρα όμως το κόστος είναι δυσβάσταχτο για μια τοπική οικονομία, για την οικονομία ενός φορέα όπως είναι ο Δήμος Παγγαίου και άλλοι στη χώρα μας. Αρκεί να σας πω ότι πέρσι με την κανονικότητα που υπήρχε ο Δήμος Παγγαίου πλήρωσε 333.000 ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Κόστος το οποίο πραγματικά έδωσαν οι συμπολίτες μας από τις παροχές, από τις υπηρεσίες αυτές που θα μπορούσαμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας και διαφορετικά καλύψαμε ναυαγοσωστικά την περιοχή. Από εκεί και πέρα  αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 θέσεις, μακάρι να υπήρχαν και 56, να υπήρχαν και 106. Οι κουβέντες στις συνεδριάσεις το Φλεβάρη και πριν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην ΚΕΔΕ με τον υπουργό που είχαμε κάνει την επαφή ήταν ότι ναι μεν θα γίνει μια σωστή μελέτη για την πραγματική κάλυψη των ναυαγοσωστών  σε όλη τη χώρα. Το κόστος αυτό έπρεπε να το μεταχειριστεί και έπρεπε να το αναλάβει το οργανωμένο κράτος, η πολιτεία διότι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι Δήμοι. Υπήρχε μια δέσμευση ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όμως με τον κορωνοϊό τινάχθηκαν όλα στον αέρα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει του χρόνου το καλοκαίρι.  Είμαστε όλοι οι Δήμαρχοι στη χώρα υπέρ στο να καλυφθούν οι παραλίες ναυαγοσωστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Ποιος όμως μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος όταν έχουμε χίλιες δυο  άλλες υποχρεώσεις να ανταπεξέλθουμε έναντι των φορολογουμένων συμπολιτών μας; Είναι ένα σύνθετο θέμα. Οι ναυαγοσώστες αυτούς που μπορέσαμε και  προσλάβαμε  είναι ήδη στις θέσεις τους.  Καλύπτονται οι θέσεις οι οποίες έχουμε και μάλιστα ήδη ξεκινήσαμε μια νέα διαδικασία, εμείς για να μπορέσουμε να προσλάβουμε με ανάθεση σε μια εταιρεία ναυαγοσωστών οι οποίοι θα καλύψουν το υπόλοιπο το κομμάτι είτε με προσωπικό, είτε με υλικό όπως χρειάζεται.

Ερ: Με μια διαδικασία επιπλέον θέλετε να ενισχύσετε τους ναυαγοσώστες;

Απ: Ακριβώς και θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα η διαδικασία. Όλα αυτά  όμως έχουνε μια διαδικασία.  Καταρχήν  το αν θα ξεκινήσουμε, αν θα μπορούσε να κάνει ο κόσμος μπάνια, αν θεωρούνταν τελικά πολυσύχναστες οι παραλίες φέτος με τα δεδομένα που έχουμε κτλ. Για αυτό έχουμε αναπροσαρμόσει τα δεδομένα. Έχει ληφθεί μια απόφαση από το Λιμεναρχείο, την Περιφέρεια, από τον Δήμο Παγγαίου. Ακούω μερικούς να λένε διάφορα. Τηρείται  μια σωστή διαδικασία βάση και αυτών που ζούμε όλοι μας με τον κορωνοϊό.

Ερ: Μήπως φέτος θα σας κοστίσει περισσότερα χρήματα η φύλαξη των παραλιών αν θα βάλετε και άλλους ναυαγοσώστες;

Απ: Δεν θα κοστίσει περισσότερο διότι έχουμε προσλάβει ήδη κάποιους ναυαγοσώστες με μια πολύ έγκαιρη διαδικασία που είχαμε κάνει.  Τους πληρώνουμε τους ανθρώπους σύμφωνα με το τι δικαιούνται. Δεν έχουνε έρθει κάποιοι ναυαγοσώστες ή γιατί κάποιες ναυαγοσωστικές εταιρίες κρατούν δέσμιους με κάποιες συμβάσεις κάποιους ναυαγοσώστες και δεν τους επιτρέπουν να φέρουν τα χαρτιά τους και να προσληφθούν στο Δήμο Παγγαίου, στο Δήμο Θάσου ή στο Δήμο Καβάλας. Έτσι δεν μπορέσαμε να καλύψουμε με προσωπικό. Από εκεί και πέρα με αυτή τη διαδικασία που κάναμε και πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθεί, έχουμε καλύψει τα κενά.  Δυο ανθρώπους να συμπληρώνουν τα ρεπό και τα ωράρια των ήδη υπηρετούντων ναυαγοσωστών. Καθώς επίσης και το σκάφος όπου εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό το οποίο έχουμε αναφέρει στον υπουργό. Μέχρι τώρα καλυπτόταν ναυαγοσωστικά  οι περιοχές όλης της χώρας με σκάφη των  3 μέτρων. Με τα δεδομένα αυτά ο Δήμος Παγγαίου έχει σκάφος. Ξαφνικά εγκρίθηκε το 2018 ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο τα σκάφη έπρεπε να έχουν διαστάσεις μήκους 3, 40.  Μας είπανε ότι για το 3, 40 έγινε μελέτη και αποδείχθηκε ότι μπορεί να καλύψει την περιοχή.  Θέλουμε αυτό να το αναπροσαρμόσουμε με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και θα βάλει σε σειρά κάποια πράγματα.  Οι πιέσεις υπάρχουν αλλά με αυτή τη υγειονομική κρίση δύσκολα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Κανένας δεν είναι αυτός ο Δήμαρχος που να μην θέλει μεγαλύτερη  ναυαγοσωστική κάλυψη. Αυτό το λέω για μερικούς που κάθονται και γράφουν στο FB και στην πολυθρόνα τους.  Αυτό όμως σημαίνει και κάποιο κόστος άρα πρέπει να γίνει κάποια αποδοτική χρήση για να δούμε πως θα το διαχειριστούμε, πως θα παρέχουμε υπηρεσίες και να μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα κόστη.

 

 

Διαβάστε επίσης