• 3 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις με νόημα πριν και μετά το τρισάγιο για τον μακαριστό Προκόπιο

 Δηλώσεις με νόημα πριν και μετά το τρισάγιο για τον μακαριστό Προκόπιο

Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Προκόπιου, στον Άγιο Σίλα, τελέστηκε χθες το απόγευμα. Παρίστατο ο τοποτηρητής της Ι. Μητρόπολης (Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου), η Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιωσηφίδης- Γρανάς κτλ. Ήταν επίσης πολλοί ιερείς και απλός κόσμος. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου θύμισε ότι ο μακαριστός Προκόπιος είναι ο πρώτος Μητροπολίτης από το 1700 και μετά που έχει ταφεί στην Καβάλα! Σχολίασε τον τάφο ως μεγαλοπρεπή αλλά εξήγησε ότι αυτό ταιριάζει στο έργο και στον βίο του μακαριστού Προκόπιου.

Ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις πριν και μετά το τρισάγιο και του Μητροπολίτη Ξάνθης και της Δημάρχου:

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας είπε: «Ήρθαμε εδώ να τελέσουμε τρισάγιο, την Κυριακή το 40θημερο μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Λέει ο λαός μας στην απλότητα και τη σοφία του ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνούμε. Εμείς με την παρουσία μας εδώ δηλώνουμε ότι δεν τους ξεχνούμε. Ζουν στην καρδιά μας, στο μυαλό μας, στις καθημερινές μας συζητήσεις. Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και να έχουμε την ευχή του. Όλα είναι καλά στην Μητρόπολη ΦΝΘ. Η Ιεραρχία συνέρχεται 3 με 6 Οκτώβρη. Η 6η Οκτώβρη θα είναι η μέρα πληρώσεως των κενών στις δύο Μητροπόλεις. Δεν θέλω να πω κάτι επιπλέον. Θα τα πει η Ιεραρχία».

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είπε: «Κατ’ ουσία το 40θημερο μνημόσυνο. Ήρθαμε να κάνουμε τρισάγιο στον τάφο του. Κοιμάται μαζί μας, στον Άγιο Σίλα. Είναι κοντά μας, προσεύχεται για μας. Ευχόμαστε ο επόμενος Μητροπολίτης να έχει το ίδιο μεγαλείο με τον μακαριστό Προκόπιο. Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για το ψήφισμα για τον διάδοχο του. Μπορεί ωστόσο να εισαχθεί μια εισήγηση – πρόταση πιο μαλακή. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να υποδείξουμε στην εκκλησία ποιόν θα επιλέξει. Όποιον και να επιλέξει θα τον υποδεχθούμε, θα τον καλοδεχθούμε και θα συνεργαστούμε μαζί του».

Διαβάστε επίσης