• 6 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις Παπαφιλίππου- Μορφίδη- Μουριάδη για θέματα ΕΤΑΔ

 Δηλώσεις Παπαφιλίππου- Μορφίδη- Μουριάδη για θέματα ΕΤΑΔ

Μια συνέντευξη για πλήθος τοπικών θεμάτων παραχώρησε την Παρασκευή από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ΕΤΑΔ.

ΕΡ: Πότε θεωρείτε ότι θα παραχωρηθεί το παλιό δικαστήριο στο δήμο Καβάλας και στο δικηγορικό σύλλογο;

ΑΠ: Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Πρέπει πάντως να γίνουν κάποιες ενέργειες τόσο εκ μέρους του δήμου, όσο κι εκ μέρους της ΕΤΑΔ.

ΕΡ: Θα πληρώνει αντίτιμο ο δήμος για την παραχώρηση ή αυτή θα γίνει δωρεάν;

ΑΠ: Θα υπάρξει αντάλλαγμα το οποίο όμως θα συνίσταται στο ποσό που θα δαπανηθεί από το δήμο για την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου.

ΕΡ: Θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι η διαδικασία παραχώρησης;

ΑΠ: Δεν μπορώ να δεσμευθώ ως προς το χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι γεγονός πως ανέλαβαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών να βρίσκονται σε επαφή και να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα η παραχώρηση.

ΕΡ: Τι γίνεται με το κτήριο του παλιού νοσοκομείου;

ΑΠ: Το θέμα παραμένει στάσιμο διότι το κτήριο εξακολουθεί να ανήκει στην κυριότητα και τη διαχείριση του υπουργείου οικονομικών. Συνεπώς, θα πρέπει να επισκεφθούμε εκ νέου το υπουργείο ώστε να επιτευχθεί επανεκκίνηση του ζητήματος.

ΕΡ: Γιατί ενώ το θέμα συζητούνταν με την κ. Παπανάτσιου συμπεριλήφθηκε και στην ατζέντα της συζήτησης με την ΕΤΑΔ;

ΑΠ: Διότι υπήρξε μια λανθασμένη πληροφόρηση και από την πλευρά του υπουργείου και από την πλευρά της ΕΤΑΔ. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι το κτήριο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών.

ΕΡ: Επομένως η συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο θα εξελιχθεί με την κ. Παπανάτσιου;

ΑΠ: Εφόσον το επιθυμεί και η δήμαρχος τότε το θέμα θα συζητηθεί με την κ. Παπανάτσιου.

ΕΡ: Το 2016 και επί θητείας Τρύφωνα Αλεξιάδη δεν υπήρξε κάποια σχετική συμφωνία νομικών;

ΑΠ: Φημολογείται ότι υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο όμως δε γνωρίζω και δεν το έχω αναγνώσει.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ

Αναφορικά με το θέμα της ακτής Καλαμίτσα, ο κ. Παπαφιλίππου δήλωσε.

ΕΡ: Είναι το θέμα παραχώρησης της Καλαμίτσας το πιο δύσκολο κομμάτι;

ΑΠ: Όντως είναι το δυσκολότερο διότι υφίσταται μια σοβαρή εκκρεμότητα η οποία αφορά στην επιβολή ενός υπέρογκου προστίμου εις βάρος της ΕΤΑΔ. Δε γνωρίζω εάν οι υπάλληλοι που επέβαλαν το πρόστιμο ενήργησαν με δόλο ή από αφέλεια και αμέλεια. Το θέμα πάντως είναι σοβαρότατο και χρήζει επίλυσης. Να διευκρινιστεί ότι η ΕΤΑΔ δεν είναι δημόσιο αλλά μια ανώνυμη εταιρεία μέτοχος της οποίας είναι το δημόσιο.

ΕΡ: Γιατί ευθύνεται ο δήμος για το πρόστιμο;

ΑΠ: Διότι η πολεοδομία ανήκει υπηρεσιακά στο δήμο και την περίοδο επιβολής του προστίμου τη διαχείριση της ακτής αλλά και την ευθύνη για τη μίσθωση του επίμαχου καταστήματος είχε ο δήμος.

ΕΡ: Πως θα προχωρήσει επομένως η διαβούλευση του δήμου και της ΕΤΑΔ για την ακτή;

ΑΠ: Το θέμα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ΕΤΑΔ, κινδύνευσε να μη εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα και να χάσει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμος θα πρέπει να επιστρέψει το πρόστιμο που εισέπραξε αχρεωστήτως. Παρόλα αυτά, έχει δρομολογηθεί μια νομική λύση. Το ποσό που εισέπραξε ο δήμος ή θα πρέπει να το επιστρέψει ή θα πρέπει να γίνει μια οριστική τακτοποίησή του με την ΕΤΑΔ, μέσω διαδικασίας που υποδειχθεί από τους νομικούς.

ΕΡ: Θα λειτουργήσει σωστά η ακτή το ερχόμενο καλοκαίρι;

ΑΠ: Είμαι βέβαιος γι’ αυτό.

ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο Γιώργος Παπαφιλίππου σχολίασε και την πρόσφατη αλλαγή της διοικήσεως της ΒΦΛ σημειώνοντας: «Δεν έχω επιπλέον πληροφόρηση και ούτε ελπίζω σε πολλά. Δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας παραμένει ο κ. Λευρεντιάδης που συνεχίζει να χαράζει οποιαδήποτε πολιτική ακολουθείται στο εργοστάσιο. Άρα, εκείνος υπαγορεύει τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι οριζόμενοι κάθε φορά επικεφαλείς της διοικήσεως».

Τέλος, ο Γιώργος Παπαφιλίππου αναφέρθηκε γενικότερα στα τοπικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις επισημαίνοντας: «Ορισμένα προβλήματα είναι χρόνια κι εμείς καλούμαστε να τα λύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα αν και συναντούμε φοβερά νομικά εμπόδια που οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Ζούμε σε κράτος δικαίου κι επομένως όλα θα πρέπει να γίνουν βάσει του νόμου.

Όχι μόνο στην Καλαμίτσα αλλά και στη διαχείριση πολλών ακινήτων του δημοσίου εφαρμοζόταν διαδικασίες με απαράδεκτο και μη σύννομο τρόπο. Για το κτήριο του παλιού νοσοκομείου επί παραδείγματι, υπήρξαν σοβαρότατα ιδιοκτησιακά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν. Πως θα μπορούσε να επιλυθεί εύκολα και γρήγορα όταν υπήρχε αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς αντίστοιχη δικαστική απόφαση;

Κοντολογίς, μας ασκείται δριμύτατη κριτική επειδή δε λύνουμε αστραπιαία χρονίζοντα καβαλιώτικα προβλήματα. Όσα έχουν επιτευχθεί στο τελευταίο διάσημα ωστόσο δεν είχαν επιτευχθεί κατά το παρελθόν. Σαφώς και κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος αλλά και αναμφίβολα ο διαθέσιμος χρόνος είναι ελαχιστότατος. Με λίγα λόγια, εάν οι αρμόδιοι κινηθούν γρήγορα τότε θα δοθούν και γρήγορα οι λύσεις».

Πιο συγκεκριμένος ο Κ. Μορφίδης

Στην καβάλα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης, ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης. Οι δημοσιογράφοι τον συνάντησαν χθες στο διοικητήριο, για τη σύσκεψη που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια σχετικά με τα προβλήματα των κτηνοτροφικών μονάδων. Οι δημοσιογράφοι απευθύνθηκαν στο βουλευτή για τα θέματα που έχουν σχέση με τις διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας και την προχθεσινή συνάντηση στην εταιρία ακινήτων του Δημοσίου. Ο Κώστας Μορφίδης στις δηλώσεις του ήταν και  αισιόδοξος και σχετικά πιο συγκεκριμένος σε σχέση δηλώσεις συναδέλφων του.

Είπε ότι η συνάντηση στην ΕΤΑΔ ήταν πολύωρη, με βασικό αντικείμενο νομικά ζητήματα που αφορούν ή έχουν σχέση με την Ακτή της Καλαμίτσας και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΕΤΑΔ από την πολεοδομία. «Νομίζω ότι στο τέλος της συνάντησης την Πέμπτη βρέθηκε λύση» είπε ο Κ. Μορφίδης. Έθεσε ως προϋπόθεση προκειμένου η λύση να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο Δήμος Καβάλας ν΄ ακολουθήσει τις οδηγίες που έλαβε από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε ο κ. Μορφίδης «και για την Καλαμίτσα και για το παλιό δικαστήριο και για το παλιό νοσοκομείο». «Μας ενδιαφέρει – τόνισε – η Καλαμίτσα να είναι έτοιμη το καλοκαίρι». Ενώ συμφώνησε ότι το θέμα του παλιού δικαστηρίου είναι το πιο εύκολο από τα τρία. Πότε όμως ο Δήμος Καβάλας θ΄ αναλάβει το παλιό Δικαστήριο. Κατά τον Κ. Μορφίδη πρέπει να προηγηθεί μελέτη που θα κατατεθεί στην ΕΤΑΔ για το τι θέλει να κάνει στο κτήριο ο Δήμος. Όπως επίσης και μία δεύτερη μελέτη για το πόσο θα στοιχίσει η αποκατάσταση των ζημιών του ακινήτου, κυριότερη της οποίας είναι η επιδιόρθωση της στέγης.

Τέλος ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι για το παλιό νοσοκομείο η συζήτηση θα συνεχισθεί ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και τους βουλευτές, στο υπουργείο των οικονομικών.

Ο Θ. Μουριάδης εξηγεί το πρόστιμο στον πρώην «Βράχο»

Ως πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Καβάλας ο Θόδωρος Μουριάδης γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολεοδομικές παραβάσεις των κτισμάτων της ακτής Καλαμίτσα κι έτσι κλήθηκε να μας διαφωτίσει ραδιοφωνικά σχετικά με το επιβαλλόμενο από το δήμο στην ΕΤΑΔ πρόστιμο. Ειδικότερα, ο κ. Μουριάδης αποσαφήνισε:

«Το πρόστιμο δεν αφορά μόνο στις παραβάσεις που έκανε ο μισθωτής του καταστήματος Mercedes (πρώην ΒΡΑΧΟΣ), αλλά και γενικότερα σε όλο το κτήριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν υπήρχε στα σχέδια. Είχε οικοδομηθεί την εποχή που ο ΕΟΤ έχτιζε άνευ οικοδομικών αδειών. Με αφορμή λοιπόν την ανακαίνιση του καταστήματος ερευνήθηκε από την πολεοδομία η ιστορία του κι αυτονόητα τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου απλά θα έπαιρναν μια διαπιστωτική πράξη από τον ΕΟΤ που είχε οικοδομήσει το κτήριο. Ίσως και η πολεοδομία να ενήργησε με υπερβολικό τρόπο επιβάλλοντας πρόστιμο αντί να έρθει σε επαφή για τη εξεύρεση λύσης. Το κράτος όμως θα μπορούσε ακολουθήσει το παράδειγμα που εφαρμόζει κάθε ιδιώτης ζητώντας και τη βοήθεια του δήμου. Η πολεοδομία δεν μπορεί να ακυρώσει την επιβολή του προστίμου. Υπάρχουν ωστόσο διαδικασίες που αν ακολουθηθούν θα γίνει επιτέλους η νομιμοποίηση κι έτσι θα λήξει η ιστορία. Αδίκως διαιωνίζεται το πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια αφού θα μπορούσε να είχε ήδη τακτοποιηθεί. Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι δηλαδή το σημερινό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης