Δημήτρης Πουρσαϊτίδης: Η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ να υλοποιηθεί έστω τμηματικά

 Δημήτρης Πουρσαϊτίδης: Η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ να υλοποιηθεί έστω τμηματικά

Προ ετών το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να αναδείξει τη δυνατότητα ενός μεγάλου πάρκου κοντά στο χωριό.

Σε μια δημόσια έκταση που δεν είναι μόνο δασική. Προ λίγων ημερών η επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας) κι αφού μελέτησε την ιδέα και την έκταση, κατέθεσε μια πρώτη πρόταση. Τη σχολιάζει ο πρόεδρος της κοινότητας Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Την προηγούμενη Τετάρτη (13/3) το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας προσήλθε χαρούμενο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρουσίασε μια δουλειά που έκανε για τον Αμυγδαλεώνα. Πείτε μας την ιστορία από την αρχή;

Απ: Γνωρίζουμε ότι πολύ κοντά στον Αμυγδαλεώνα έχουμε μια μεγάλη έκταση, περίπου 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Στο τοπικό συμβούλιο αποφασίσαμε να αξιοποιηθεί αυτή η έκταση, να μην μείνει ανεκμετάλλευτη. Είναι μια έκταση η οποία έχει αγοραστεί από την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα. Υπάρχει και δάσος μέσα σε αυτή την έκταση, υπάρχουν και πουρνάρια, υπάρχει και έκταση κοινόχρηστη. Είναι πολύ κοντά στον Αμυγδαλεώνα, είναι μια πολύ μεγάλη έκταση. Είπαμε να γίνει ένα πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Απευθυνθήκαμε στο ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο ασχολήθηκε με την αρχική μας ιδέα. Να τονίσω ότι αφιλοκερδώς μια ομάδα επιστημόνων εργάστηκε και επισκέφτηκε το χώρο αυτό. Περπατήσαμε το χώρο, πήραν τις σημειώσεις που ήθελαν. Φτάσαμε στο σημείο να μας παρουσιάσει μια πρόταση 40 σελίδων για το πως μπορεί αυτή η έκταση να αξιοποιηθεί. Αυτή την πρόταση την παρουσιάσαμε στο Δημοτικό Σχολείο.

Ερ: Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

Απ: Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, αθλητικών δράσεων, πολιτιστικών δράσεων. Μπορεί να γίνει ένα μελισσοκομικό πάρκο λόγω τη βλάστησης που υπάρχει. Στο χώρο αυτό υπάρχουν και δυο κτηνοτρόφοι με τις εγκαταστάσεις τους. Σε εκείνο το σημείο προτείνουνε ένα κτηνοτροφικό πάρκο. Μπορούν να γίνουν χώροι πεζοπορίας. Η θέα από εκεί είναι φανταστική. Βλέπουμε όλα τα Τενάγη Φιλίππων, το Παγγαίο. Μπορεί να γίνει ένα ποδηλατοδρόμιο. Οι προτάσεις είναι πάρα πολλές. Πιστεύω ότι λείπει ένας τέτοιος χώρος από το Δήμο Καβάλας. Η κάθε οικογένεια να επισκέπτεται το χώρο, να γνωρίσουν τα παιδιά τη φύση από κοντά.  Οι προτάσεις είναι πάρα πολλές και πιστεύω να ασχοληθούν σοβαρά οι φορείς στην πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ και σιγά-σιγά να αξιοποιηθεί η έκταση.

Ερ: Το πρόβλημα είναι μάλλον μόνο στο οικονομικό; Χρειάζονται χρήματα για να γίνουν όλα αυτά.

Απ: Κοιτάξτε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησαν ότι είναι μια πολύ σπουδαία, φανταστική πρόταση. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη αλλά κομμάτι- κομμάτι της πρότασης αυτής μπορεί σιγά-σιγά να υλοποιηθεί έτσι ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί όλη η πρόταση και να τη χαιρόμαστε όλοι  μας.

Ερ: Πάντως προς το παρόν είναι δωρεάν, δεν πήρε χρήματα το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ. Ε. Ε.

Απ: Εντελώς αφιλοκερδώς μια ομάδα 5-6 επιστημόνων ασχολήθηκε από το Καλοκαίρι του 2021 που τους κάναμε την πρόταση. Δυστυχώς ήταν ο κορωνοϊός στη μέση. Θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για την όλη βοήθεια. Εμείς σαν τοπικό συμβούλιο το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι προτάσεις. Από εκεί και πέρα την ευθύνη την παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά και η Περιφέρεια ΑΜΘ. Έχουμε την πρόταση και μένει να αξιοποιηθεί αυτή η πρόταση.

Ερ: Τι γίνεται με το δρόμο Δράμα- Καβάλα; Γίνεται ένα κομμάτι καινούργιο κοντά στο αεροδρόμιο.

Απ: Υπάρχουν εργασίες σε ένα μόνο σημείο. Ακριβώς στο σημείο που προαναφέρατε.

Δουλεύουνε τα μηχανήματα και οι εργάτες αλλά μόνο σε εκείνο το σημείο. Άκουσα ότι έχουν γίνει απαλλοτριώσεις. Θα προχωρήσουνε και στο υπόλοιπο αλλά δεν βλέπω κάποια άλλη κίνηση σ’ άλλα σημεία.

Ερ: Είναι πιθανό εκείνο το σημείο να ασφαλτοστρωθεί, να είναι έτοιμο και να περιμένουμε τα επόμενα και τα προηγούμενα;

Απ: Δεν πιστεύω να ασφαλτοστρωθεί ένα σημείο μέσα στη βάλτα, που είναι γύρω στα 500-600 μέτρα. Είναι ένα κομμάτι πολύ μικρό. Η ασφαλτόστρωση  θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί ένα πιο μεγάλο κομμάτι.

Διαβάστε επίσης