Δήμοι χωρίς προσωπικό- Σε μεγάλο πρόβλημα και της Καβάλας

 Δήμοι χωρίς προσωπικό- Σε μεγάλο πρόβλημα και της Καβάλας

Τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με χθεσινή της ανακοίνωση, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στην Κυβέρνηση. Το προσεχές Καλοκαίρι των αυξημένων υποχρεώσεων σε τουριστικές και μη περιοχές είναι πιθανό να βρει τους Δήμους χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Αν μάλιστα τέλος του μήνα αποχωρίσουν οι συμβασιούχοι της καθαριότητας, τότε ακόμη χειρότερα.

Κατά την ΚΕΔΕ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν 1)Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αρχίσει άμεσα και πριν το Καλακαίρι 2)Είναι πρόγραμμα 12 και όχι 8 μηνών απασχόλησης. Χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης περιέγραψε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Ποιος θα κόψει φέτος χόρτα και κλαδιά;

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο δήμος Καβάλας καθώς πλησιάζει η περίοδος επιβεβλημένων εργασιών σε δέντρα και θάμνους, ωστόσο το απαραίτητο προσωπικό της υπηρεσίας δεν υπάρχει. Το γεγονός έγινε χθες παραδεκτό από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανέστη Τσουρουκίδη, που θυμήθηκε ότι πέρσι την άνοιξη οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες είχαν επάρκεια προσωπικού και λόγω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Το κλάδεμα δέντρων άρχισε ήδη παντού αλλά από τους πολίτες. Επομένως ο κ. Τσουρουκίδης δήλωσε σχετικά: «Οι πολίτες πρέπει να ειδοποιηθούν κάθε φορά που κόβουν κλαδιά δέντρων και χόρτα και τα αφήνουν δίπλα σε κάδους. Πρέπει να ειδοποιούν ώστε να περάσει το όχημα του δήμου και να τα απομακρύνει. Δε σας κρύβω ότι μ’ αυτά που γίνονται στην Καβάλα και στο Παληό βγάλαμε αναγκαστικά από τα συρτάρια μας τα μπλοκ των προστίμων. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε ισχύει ο κανονισμός καθαριότητας. Ότι κλαδάκι είχε καθένας το άφησε δίπλα στον κάδο απορριμμάτων χωρίς να μας ενημερώσει».

Για το γνωστό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και στην υπηρεσία καθαριότητας ο Ανέστης Τσουρουκίδης σημείωσε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτε. Όχι μόνο δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες με προσωπικό αλλά είναι πιθανό στο τέλος του μήνα να φύγουν και οι περίφημοι συμβασιούχοι. Με τα έως τώρα δεδομένα τίποτε δεν είναι σίγουρο. Σήμερα μάλιστα υποχρεώθηκα να αποσύρω οδοκαθαριστή από το σημείο όπου εργάζεται προκειμένου να εργαστεί ως πλήρωμα απορριμματοφόρου».

Ο Ανέστης Τσουρουκίδης θύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η πρόσληψη πενήντα εποχικών εργαζόμενων καθαριότητας για απασχόληση δύο μηνών. Αυτό το προσωπικό, είπε με νόημα ο αντιδήμαρχος, έπρεπε να εργάζεται από χθες στις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας. Ενώ όμως η απόφαση του σώματος ελήφθη ωστόσο η επικύρωσή της από την αποκεντρωμένη διοίκηση καθυστερεί. Χωρίς την επικύρωση, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι αδύνατο να επικυρωθεί.

Διαβάστε επίσης