• 26 Απριλίου 2024,

Δήμος Καβάλας και ΔΙΠΑΕ διεκδικούν το παλιό δικαστήριο

 Δήμος Καβάλας και ΔΙΠΑΕ διεκδικούν το παλιό δικαστήριο

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη σύσκεψη τοπικών φορέων με θέμα την αξιοποίηση του υπό κατάρρευση ιστορικού κτιρίου του παλιού δικαστηρίου.

Έλαβαν μέρος ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, του δικηγορικού συλλόγου Γιώργος Γραμμένος και ο επικεφαλής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κ. Δημήτρης Μπαντέκας. Αν και κλήθηκε δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης.

Από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους προέκυψε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και το ΔΙΠΑΕ Καβάλας για το ποιος εκ των δύο θα έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ ώστε να αναλάβει το ακίνητο.

Προς το παρόν και όπως δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, προβάδισμα έχει ο Δήμος Καβάλας. Ο οποίος χωρίς να δημοσιοποιήσει τις κινήσεις του φέρεται να είναι κοντά σε αυτήν την συμφωνία. Αυτός μάλλον ήταν ο λόγος που ο κ. Μουριάδης δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Ο Δήμος Καβάλας εκτιμά ότι η χθεσινή διαδικασία ήταν άνευ αντικειμένου μιας και η συμφωνία του με την ΕΤΑΔ για το παλιό δικαστήριο είναι πολύ πιθανή και επικείμενη. Οι όροι αυτής της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

Στη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους ο κ. Μπαντέκας θύμισε ότι το ΔΙΠΑΕ έστειλε στην ΕΤΑΔ μελέτη αποκατάστασης του παλιού δικαστηρίου, προτείνοντας της να πληρώνει (εφόσον αναλάβει το κτίριο) ενοίκιο. Όμως η ΕΤΑΔ δεν απάντησε, είπε με παράπονο. Ο κ. Μπαντέκας είπε επίσης ότι αν το ΔΙΠΑΕ αναλάβει το κτίριο θα παραχωρήσει χώρους στον Δικηγορικό Σύλλογο για να τους χρησιμοποιεί.

Αυτό ισχύει όπως είναι γνωστό και από πλευράς Δήμου Καβάλας (σε σχέση με τον Δικηγορικό Σύλλογο). Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ είπε ότι αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα πάρει το ακίνητο θα το έχει στη διάθεση όλων των συλλόγων της πόλης προκειμένου να κάνουν εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντέκα το ΔΙΠΑΕ θέλει το παλιό δικαστήριο προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην πόλη και να κάνει στους χώρους του εκδηλώσεις όπως η απονομή πτυχίων στους αποφοίτους.

Ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε ότι είχε συζητήσεις στην ΕΤΑΔ για το παλιό δικαστήριο, στις οποίες είπε ότι αντιλήφθηκε ότι ο Δήμος Καβάλας έχει προβάδισμα. «Αρκεί να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε.

Είπε μάλιστα ότι την ίδια απόφαση περίμενε η ΕΤΑΔ και για την παραχώρηση της παραλίας της Καλαμίτσας. Σύμφωνα με τον βουλευτή η ΕΤΑΔ δεν έχει καλή συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και πάντα θέτει ζήτημα οικονομικών ανταλλαγμάτων. Ο κ. Δέμπας με τις δηλώσεις που έκανε φάνηκε να υποστηρίζει περισσότερο το αίτημα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας παρά του Δήμου. Πιο ουδέτερη στάση κράτησαν οι Αντωνιάδης- Γραμμένος που και οι δύο ζήτησαν να διασωθεί το ακίνητο καθώς τώρα κινδυνεύει από την εγκατάλειψη στην οποία βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης