Δύο χρόνια από τις υποσχέσεις του ΤΑΡ και τα έργα …ωριμάζουν

 Δύο χρόνια από τις υποσχέσεις του ΤΑΡ και τα έργα …ωριμάζουν

Ακριβώς πριν δύο χρόνια, στις 14 Μάη του 2018, επισκέπτονταν την Καβάλα ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης. Ανακοίνωνε ότι ο ΤΑΡ χρηματοδοτεί δύο σημαντικά τοπικά έργα.

Ως αντάλλαγμα καθίσταται τελική η όδευση του αγωγού στην επαρχία Καβάλας (από Αμυγδαλεώνα έως όρια Ν. Δράμας) προκειμένου η πολύμηνη εκκρεμότητα να λυθεί.

Τον κ. Γιώργο Σταθάκη στην επίσκεψη του συνόδευαν οι τρεις τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Ο Υπουργός συνάντησε στο Δημαρχείο τη κ. Τσανάκα. Δόθηκε μάλιστα πανηγυρική συνέντευξη τύπου (φωτογραφία). Από τότε έως σήμερα το πρόβλημα του αγωγού έληξε, αυτός κατασκευάστηκε στην επίμαχη περιοχή.

Τα δύο έργα που υποσχέθηκε είναι ακόμη σε φάση ωρίμανσης! Πρόκειται για 1) έργο κατασκευής δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, ώστε αυτή να εξυπηρετείται από τις πηγές Κεφαλαρίου κι ένα ακόμη 2) αντιπλυμμηρικό έργο στα Τενάγη. Για το δεύτερο εμπλεκόμενη ήταν και είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ειδικότερα.

Η μεγάλη καθυστέρηση που μεσολάβησε δημιουργεί ανησυχία ότι και τα δύο έργα τελικά δεν θα γίνουν. Ο ΤΑΡ θα αποσύρει και το ενδιαφέρον του και την χρηματοδότηση που υποσχέθηκε. Τότε άλλωστε οι εκπρόσωποι μας ισχυρίζονταν ότι και τα δύο έργα είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν. Αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Και για τα ίδιο έργα υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικές με τις εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην περίπτωση του έργου ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων το πρόβλημα ανέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι δεν υπάρχουν για τον υφιστάμενο (παλαιό) αγωγό ύδρευσης. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λυθεί σήμερα. Υπάρχει και σε αυτό το σημείο συνεργασία με τον ΤΑΡ αλλά κακά τα ψέματα, ο χρόνος περνά και η ουσία απομακρύνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ ισχυρίζονται ότι υποσχέθηκαν τα δύο έργα πιστεύοντας ότι η εκτέλεση τους μπορούσε να είναι άμεση. Κάτι που παρά τις υποσχέσεις που τότε δόθηκαν, δεν ισχύει.

Τον Μάη του 2018 το θέμα της προσφοράς του ΤΑΡ προς το Δήμο Καβάλας, χειρίστηκε η τότε Αντιδήμαρχος κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Η οποία είπε χθες στην Πρωινή (για το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση και των δύο έργων από τον αγωγό): « Θέλω να πιστεύω ότι τα δύο έργα δεν θα χαθούν. Υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις για την απόδοση των χρημάτων».  Η στασιμότητα και η γραφειοκρατία ειδικά στο έργο της ύδρευσης επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Διαβάστε επίσης