Δύο χρόνια διοίκηση Μουριάδη

 Δύο χρόνια διοίκηση Μουριάδη

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες δύο χρόνια που η παράταξη του Θόδωρου Μουριάδη βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και ο ίδιος στο δημαρχιακό θώκο.

Με εννιά όλους κι όλους δημοτικούς συμβούλους σε ένα σώμα με 41 μέλη και με δεδομένη την απουσία κουλτούρας συνεργασιών στη χώρα, γίνονται εξ αρχής φανερά τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο νικητής των δημοτικών εκλογών του 2019. Και μάλιστα σε ένα τοξικό περιβάλλον, με συνεχείς αντιπαραθέσεις και με ένα μέρος της αντιπολίτευσης να κρατάει μια αρνητική στάση στην προώθηση κάποιων θεμάτων και στην επίλυση κάποιων προβλημάτων που αφορούν γενικά την πόλη και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Ευτυχώς η ανηλεής και τυφλή αντιπολίτευση γίνεται από λίγους σχετικά δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι νουνεχείς συνάδελφοί τους, με ηπιότερους τόνους αντιπολιτεύονται μεν την δημοτική αρχή αλλά τουλάχιστον βάζουν φραγμό στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο όταν προέχει το καλό του δήμου και της πόλης.

Ευθύνη στην απουσία πνεύματος συνεργασίας και συναίνεσης στα δημοτικά μας πράγματα έχει ασφαλώς και ο δήμαρχος που δεν φρόντισε αμέσως μετά τις εκλογές να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μιλήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός τουλάχιστον στα μεγάλα και σπουδαία θέματα της πόλης.

Αλλά και αργότερα ο Θόδωρος Μουριάδης, αφού ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, δεν φάνηκε πρόθυμος να προσεγγίσει την αντιπολίτευση και επέλεξε έναν μοναχικό δρόμο, στηριζόμενος σε ένα βαθμό και στις τροποποιήσεις στο νόμο Κλεισθένη που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνοντας μικρά εργαλεία προώθησης των θεμάτων σε δήμους όπου οι δήμαρχοι δεν διέθεταν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Μεγάλη αδυναμία του Θόδωρου Μουριάδη είναι και η διαχείριση του επικοινωνιακού θέματος αλλά και οι συχνές εκρήξεις του στη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες πλήττουν το προφίλ του. Και επειδή οι της αντιπολίτευσης γνωρίζουν αυτή την αδυναμία τού δημάρχου, τον προκαλούν συχνά πυκνά, μερικοί μάλιστα και με απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο.

Ωστόσο ο Θόδωρος Μουριάδης είναι σήμερα μακράν ο καλύτερος και ο καταλληλότερος γι’ αυτήν τη θέση όχι μόνον από τους επικεφαλής των παρατάξεων που διεκδίκησαν στις εκλογές του 2019 τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας αλλά και από όλους εκείνους των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν μέχρι σήμερα ή και οι ίδιοι εκφράζουν δημόσια την φιλοδοξία τους για την δημαρχία της Καβάλας.

Στο μεταξύ και επειδή υπάρχει από ορισμένους κύκλους μια προσπάθεια να θιγεί με κάθε τρόπο το πρόσωπο του Θόδωρου Μουριάδη, ο θεσμός που εκπροσωπεί αλλά και να απαξιωθεί ή να μηδενιστεί το έργο που έχει μέχρι σήμερα συντελεστεί αυτά τα δύο χρόνια που ο ίδιος και η παράταξή του διοικούν το Δήμο Καβάλας, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια έργα που ολοκληρώθηκαν ή προωθήθηκε η ολοκλήρωσή τους αυτό το διάστημα ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο διάστημα αυτών των δύο χρόνων διοίκησης Μουριάδη, ο Δήμος Καβάλας -όπως άλλωστε και όλη η χώρα- επλήγη και από την πανδημία του κορονοϊού που ανέτρεψε την κανονικότητα και εμπόδισε κάθε προγραμματισμό.

Ωστόσο η διοίκηση Μουριάδη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες κατάφερε πολλά πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα στα τεχνικά έργα που είναι και αυτά που φαίνονται περισσότερο, ολοκληρώθηκαν κάποια που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια όπως ο δρόμος μπροστά στο κάτω Νοσοκομείο που έλυσε ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και που πιθανόν να αποτελέσει και την οριστική λύση αφού οι διαδικασίες για την πεσμένη γέφυρα καρκινοβατούν. Ολοκληρώθηκε επίσης και παραδόθηκε επιτέλους στην κοινωνία της Καβάλας το εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης που ήδη φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Ολοκληρώθηκαν επίσης και τα έργα στο 21ο δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά που λειτουργεί πλέον κανονικά. Η δημοτική καπναποθήκη είναι σχεδόν έτοιμη να λειτουργήσει σαν ένας χώρος πολιτισμού που δύσκολα συναντάμε σε πόλεις σαν την Καβάλα. Αυτά και πολλά ακόμη έργα που ολοκληρώθηκαν είναι προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Καβάλας, η διοίκηση Μουριάδη υπέβαλε σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα δεκάδες έργα ύψους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ πολλά από τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και βρίσκονται στην διαγωνιστική διαδικασία και πολλά άλλα αναμένεται η χρηματοδότησή τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τον διαγωνισμό για την αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας, την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο του κλειστού κολυμβητηρίου όσο και του 12ου δημοτικού σχολείου, την κατασκευή κυνοκομείου στο Νέο Ζυγό, τα έργα αναβάθμισης στο κεντρικό λιμάνι και συγκεκριμένα στο γνωστό σημείο της συνάντησης των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντίστασης και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της διοίκησης Μουριάδη ξεκίνησε η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο κτίριο, τμήμα του οποίου έχει ολοκληρωθεί και στεγάζεται ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και μέρος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Ωσονούπω θα ολοκληρωθεί η μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στον κοινωνικό τομέα δεδομένης μάλιστα και της αρνητικής κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προχώρησε εξαιρετικά γρήγορα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του δήμου που είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα ο δημότης της Καβάλας να απολαμβάνει 35 ολοκληρωμένες υπηρεσίες του δήμου χωρίς να ταλαιπωρείται. Ο δήμος Καβάλας απάλλαξε επίσης τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid 19 από τέλη και μισθώματα αλλά και από τόκους που προέκυπταν από καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών.

Διευρύνθηκε κατά 50% ο αριθμός των ωφελουμένων από το κοινωνικό παντοπωλείο ενώ για πρώτη φορά υλοποιήθηκε το δύσκολο εγχείρημα της κατ’ οίκον διανομής του ΤΕΒΑ σε 1.200 άπορες οικογένειες.

Μεγάλος είναι ο κατάλογος των έργων που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση του Δήμου αυτά τα δύο χρόνια. Ελπίζουμε να βρει χρόνο ο Θόδωρος Μουριάδης να παρουσιάσει στους δημότες με λεπτομέρειες αυτή την πλούσια δράση. Διότι καλή η προσήλωση στη δουλειά αλλά ας κοιτάξει λίγο και το επικοινωνιακό σκέλος στο οποίο όπως προαναφέραμε δεν τα πάει και πολύ καλά.

Εν τω μεταξύ και λόγω του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο, πολλοί υπάλληλοι αποχώρησαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του. Και αυτό το πρόβλημα καλείται να λύσει η διοίκηση Μουριάδη και θα τα καταφέρει παρά τις υστερικές κραυγές κάποιων γραφικών και κομπλεξικών.

Ο Θόδωρος Μουριάδης και η ομάδα του έχουν μπροστά τους άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών της Καβάλας βρίσκονται σε καλό δρόμο και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη τους. Οι υλακές κάποιων λίγων λυσσασμένων κυνών δεν μπορούν να ανατρέψουν την αλήθεια. Συνεπώς μπορεί, αν ο ίδιος το επιθυμεί, να κερδίσει με άνεση και μια νέα θητεία.

Χρειάζεται όμως συνεχής προσπάθεια, εγρήγορση, υπομονή και ψυχραιμία.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης