• 19 Μαΐου 2024,

Δύο σημαντικές συσκέψεις στα γραφεία του ΟΛΚ -Τελειώνει εντός του μήνα το έργο των κρηπιδωμάτων στο νέο λιμάνι

 Δύο σημαντικές συσκέψεις στα γραφεία του ΟΛΚ -Τελειώνει εντός του μήνα το έργο των κρηπιδωμάτων στο νέο λιμάνι

Στα μέσα Μαρτίου τελειώνει οριστικά και επίσημα το σημαντικό έργο του νέου λιμανιού για την επέκταση των κρηπιδωμάτων του. Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στον ΟΛΚ, παρουσία εκπροσώπου (διευθύντριας υπηρεσίας) του Υπουργείου Υποδομών. Μια μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΛΚ είχε συνάντηση με τον Θωμά Καραβά, ώστε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση στα έργα που έπονται. Τα οποία θα γίνουν υπό την συνδρομή της Τεχνικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε η διοίκηση του ΟΛΚ που κατά το απαραίτητο τυπικό επικύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την εκμίσθωση των καταστημάτων πρώην ΟΘΑΚ- ΝΟΚ.

Το έργο του νέου λιμανιού που τελειώνει (αφού πρώτα «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά) τις επόμενες μέρες αυξάνει τα κρηπιδώματα από τα 410 μέτρα στα 900 περίπου. Το έργο ολοκληρώνεται την πιο κατάλληλη στιγμή αφού ως το Καλοκαίρι θα «τρέξει» η διαδικασία των υπό- παραχωρήσεων. Η έμμεση δηλαδή ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού. Η ολοκλήρωση του ίδιου έργου διατηρεί το βάθος στα κρηπιδώματα στα 12 μέτρα ενώ ο χώρος διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων θα είναι 130.000 τμ. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 90 αλλά ήταν πολλές φορές άτυχο. Τελικά η εργολαβία που το τελειώνει έχει ανάδοχο την ΕΛΙΚΑ ΑΤΕ. Το έργο θα τέλειωνε το Φθινόπωρο αλλά έλαβε μία ακόμη (τελευταία όπως αποδείχθηκε) παράταση. Η οποία λήγει. Αρχικά στο έργο είχε εμπλακεί η θυγατρική της «Μηχανικής», εταιρία «Θόλος». Μετά κόπων και βασάνων η «Θόλος» βγήκε από το έργο όταν δήλωσε αδυναμία. Η επαναδημοπράτηση του δεν ήταν απλή διαδικασία αφού τα χρήματα που πάντα ήταν εξασφαλισμένα έπρεπε να μεταφερθούν από το ένα στο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Κι όσο αν κάτι τέτοιο φαίνεται απλό, τόσο πιο δύσκολο ήταν στην πράξη.

Αυτήν την εποχή ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας προσπαθεί να ετοιμαστεί για την Καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε παρέμβαση συντήρησης στο πετυχημένο πολυεπίπεδο παγκάκι που βρίσκεται στους φοίνικες (κεντρικό λιμάνι). Πριν το Καλοκαίρι θα γίνει η τελετή παράδοσης στο Δήμο του Καρνάγιου και της ζώνης λιμένα που φθάνει ως το Φάληρο. Όσον αφορά τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων φέτος, τα στοιχεία παραμένουν όχι καλά. 5 είναι τα πλοία που αναμένονται φέτος, το πρώτο σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία θα έρθει στο λιμάνι της Καβάλας την Πρωτομαγιά.

Διαβάστε επίσης