• 14 Μαΐου 2024,

Εγκαθίστανται τα «πλυντήρια» αέριων ρύπων στη ΒΦΛ (φωτογραφίες)

 Εγκαθίστανται τα «πλυντήρια» αέριων ρύπων στη ΒΦΛ (φωτογραφίες)

Τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Καρβάλη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, στη διάρκεια της οποίας διατύπωσαν τις ισχυρές ανησυχίες τους για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ίδια περιοχή.

Πρώτη φορά σε εκείνη τη διαδικασία εκπρόσωποι της ΒΦΛ είχαν ανακοινώσει την πρόθεση της εταιρείας να τοποθετήσει και να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της «πλυντήρια» αερίων ρύπων. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία προστασίας του περιβάλλοντος που όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα «πλυντήρια» των αέριων ρύπων ήρθαν από το εξωτερικό στο εργοστάσιο τις προηγούμενες ημέρες (έχει αναφερθεί ότι προέρχονται από την Ισπανία) . Ταυτόχρονα εκδόθηκε από την Πολεοδομία Καβάλας η απαραίτητη η οικοδομική άδεια. Το έργο που θα γίνει περιγράφεται ως « Εγκατάσταση Εξυγίανσης Απαερίων Μονάδας Σύνθετων Λιπασμάτων U-900».

Κατά το τυπικό αυτά τα προμηθεύτηκε η εταιρία PFIC.

Τα «πλυντήρια» θα μπουν σε τρία διαδοχικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο και όπως φαίνεται θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία εξωτερικά των εγκαταστάσεων. Η εγκατάσταση και λειτουργία των «πλυντηρίων» δεν είναι κάτι απλό και σύντομο. Θα πρέπει να προετοιμαστεί η υφιστάμενη μηχανική εγκατάσταση και να «κουμπώσει» σε αυτήν ο επιπλέον εξοπλισμός.

Ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει.  Ούτε από την αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας (είναι ενημερωμένη) αλλά ούτε από την εταιρεία. Ωστόσο φαίνεται ότι ναι μεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι σήμερα,  οι επόμενες διαδικασίες πρόκειται να προχωρήσουν και να εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα.

Η εταιρία απέδωσε την καθυστέρηση στην προμήθεια και λειτουργία των πλυντηρίων σε άλλους παράγοντες αφού όπως έχουν πει εκπρόσωποι της, επιθυμία της ήταν ότι γίνεται σήμερα να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.  Υπολογίζεται ότι το κόστος της επένδυσης συνολικά θα φθάσει το ποσό των 2 εκ ευρώ!

Διαβάστε επίσης