• 19 Μαΐου 2024,

Έγκριση στο μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης

 Έγκριση στο μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης

Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιό, από την εποχή του μακαριστού Προκόπιου.

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου δημιουργεί μουσείο, το λειτουργεί με ευθύνη της στον όροφο του κτηρίου της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Την Παρασκευή και μετά από καιρό χωρίς νέα, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε στη σχετική με την παρέμβαση μελέτη. Η ανάμιξη της στην υπόθεση οφείλεται στο ότι το ακίνητο της Στέγης γειτνιάζει με το Μέγαρο Τόκου.

Η σχετική απόφαση της υπηρεσίας αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την έγκριση της μελέτης προσθήκης καθ’ ύψος, διαμόρφωσης των όψεων και αλλαγής χρήσης από ‘Μέγαρο Συλλόγου Καπνεμπόρων Μακεδονίας-Θράκης’ σε χώρο εκθετηρίου Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων, επί διώροφου κτηρίου με δώμα που βρίσκεται επί της οδού Κύπρου 14 (στη συμβολή των οδών Κύπρου και Μητροπολίτου Προκοπίου), πλησίον του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟ ως «έργου τέχνης χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» και «ιστορικού διατηρητέου μνημείου» κτηρίου, επονομαζόμενου ως ‘Μέγαρο Τόκου’ επί της οδού Κύπρου 12-12β στην Καβάλα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόταση που παρουσίασαν οι μελετητές σε ό,τι αφορά τα ανοίγματα του κτηρίου (ορθογώνια αντί καμπύλα), διότι δεν προκαλεί άμεση ή έμμεση βλάβη στο όμορο προστατευόμενο μνημείο – κτήριο.

Η μελέτη να κατατεθεί σε τρία (3) αντίγραφα προς θεώρηση από τη ΔΠΑΝΣΜ. Η Απόφαση αυτή δεν αντικαθιστά άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια από άλλη αρμόδια Αρχή, ούτε αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αφορά δε στις διατάξεις του ν.4858/2021, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι ισχύουσες πολεοδομικές, κτιριοδομικές, περιβαλλοντικές ή άλλες διατάξεις.

Οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής».

Διαβάστε επίσης