«Είναι γιορτή των Τριών Ιεραρχών και όχι αργία»

 «Είναι γιορτή των Τριών Ιεραρχών και όχι αργία»

Στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου κορυφώθηκαν χθες το πρωί οι εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία καθώς και μνημόσυνο για τους αποθανόντες εκπαιδευτικούς, ενώ στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση. Εκεί προσφέρθηκαν εδέσματα και πρωινό που παρασκεύασαν οι μαθητές του σχετικού τμήματος του δημόσιου ΙΕΚ Καβάλας. οι δημιουργίες τους, τις οποίες δοκίμασαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου έλαβαν άριστα σχόλια, αφού ήταν καταπληκτικές. Γι’ αυτό άλλωστε και μνημονεύθηκε η δουλειά τους από το διευθυντή δευτεροβάθμιας Απόστολο Βαγενά.

Στη θεία λειτουργία, από την οποία δικαιολογημένα απουσίαζε ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος, παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι της δημάρχου Καβάλας ο κ. Πετρόπουλος και η κ. Φραντζεσκάκη, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο διευθύντρια του ΓΕΛ Θάσου Αρετή Κώτση και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος.

Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες έκανε ο καθηγητής θεολόγος Γιάννης Καράλης. Αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών και τη ζωή τους, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι το έργο τους δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε. Συμπλήρωσε πως το έργο τους εμπνέει κι επηρεάζει τους εκπαιδευτικούς. Στην κρίση που διανύουμε, σημείωσε ο κ. Καράλης, είναι ένα παρήγορο φως η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και ένα αδιέξοδο. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο ιερέας πατέρας Γεράσιμος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές. Ο ιερέας υπογράμμισε με νόημα ότι η συγκεκριμένη ημέρα είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και όχι μια αργία. Παρακάλεσε να διορθωθεί η εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί, ότι δηλαδή αυτή η ημέρα είναι μία ακόμη ευκαιρία για ξεκούραση των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Στον ιερό ναό δεν ήταν αυξημένη η προσέλευση του κόσμου αλλά ξεχωριστές ήταν οι παρουσίες αρκετών συνταξιούχων εκπαιδευτικών που για πολλά χρόνια εργάστηκαν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των σχολείων της πόλης και της περιφερειακής ενότητας.

Διαβάστε επίσης