Εκδήλωση για το δυστύχημα των Τεμπών από το ΓΕΛ Λιμένα Θάσου

 Εκδήλωση για το δυστύχημα των Τεμπών από το ΓΕΛ Λιμένα Θάσου

Την Τετάρτη 6/3/2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Λιμένα τελετή μνήμης αφιερωμένη στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28/2/2023 στα Τέμπη.

Η αρχική πρωτοβουλία ανήκε σε μια μικρή ομάδα μαθητών της Β’ τάξης και γρήγορα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλη τη σχολική κοινότητα.

Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις, με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, συγκρότησαν ομάδες εργασίας και διοργάνωσαν ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας το οποίο περιελάμβανε:

  • Έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από το δυστύχημα και τα συναισθήματα που αυτό προκάλεσε και τα οποία αναρτήθηκαν στους τοίχους της αίθουσας,
  • Αφηγηματική περιγραφή των γεγονότων,
  • Τραγούδια με περιεχόμενο σχετικό με την τραγωδία, ερμηνευμένα από τη χορωδία του σχολείου,
  • Θεατρικό δρώμενο που αναπαριστούσε τις τελευταίες στιγμές της αμαξοστοιχίας
  • Αποσπάσματα από βίντεο-ντοκουμέντα ειδησεογραφικών δελτίων και συνεντεύξεων επιζώντων αλλά και συγγενών των θυμάτων,
  • Ανάγνωση δηλώσεων σχετικών με την τραγωδία,
  • Απαγγελία ποιήματος για τα Τέμπη το οποίο έγραψε μαθήτρια της Γ’ Λυκείου,
  • Και τέλος, ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων του δυστυχήματος.

Η δημιουργία (έργα ζωγραφικής, κείμενα, θεατρικό, ποίημα), η επιλογή (τραγούδια, βίντεο, αποσπάσματα) το στήσιμο του χώρου, η σκηνοθεσία και γενικά όλη η οργάνωση της τελετής ήταν αποκλειστικά έργο των παιδιών, με τους καθηγητές τους να επιβλέπουν σε συμβουλευτικό ρόλο και να περιορίζονται σε προτροπές και μικρές παρεμβάσεις.

Συνολικά, ενεπλάκησαν στο όλο εγχείρημα πάνω από τριάντα μαθητές και μαθήτριες και πέντε εκπαιδευτικοί, υπό την αιγίδα του διευθυντή του σχολείου κυρίου Αλειφέρη και του υποδιευθυντή κυρίου Θεοχαρίδη, ο οποίος ανέλαβε και την ηχητική εγκατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι διεργασίες έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μικρότερο των τεσσάρων σχολικών ημερών, κάτι που θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς το μεράκι και την όρεξη όλων των συμμετεχόντων.

Η τελική παρουσίαση έλαβε χώρα την έκτη διδακτική ώρα, στις 12:30 μ.μ. της Τετάρτης 6/3/2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσία όλων των μαθητών και καθηγητών καθώς και κάποιων κηδεμόνων.

Σε γενικές γραμμές η τελετή κύλισε ομαλά, με ελάχιστα τεχνικά προβλήματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάφεραν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων με ευαισθησία και να προκαλέσουν συγκίνηση και προβληματισμό στους παριστάμενους.

Εξυμνήθηκαν τόσο η αυθόρμητη πρωτοβουλία των παιδιών, όσο και ο σχεδιασμός και η εκτέλεση υπό την πίεση του χρόνου. Με το πέρας της εκδήλωσης, οι ζωγραφιές αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, όπου και παραμένουν.

Η τελετή αυτή θα μείνει στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Οι αρχικοί εμπνευστές της ιδέαςέχουν εκδηλώσει την προθυμία να επαναλάβουν ένα παρόμοιο αφιέρωμα και στην επόμενη επέτειο της τραγωδίας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Διαβάστε επίσης