Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

 Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας, τόσο την Παρασκευή το απόγευμα, όσο και χθες το πρωί και το μεσημέρι.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν γενικότερα περιορισμένη, με εξαίρεση την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου μίλησε ο δόκτορας Νίκος Μιχαηλίδης, καθηγητής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε ξεκινήσει λαμπαδηφορία, από το άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου, η οποία έφτασε στον τόπο της εκδήλωσης στην πλατεία Ελευθερίας. Μιλώντας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων του Νομού διατύπωσε την απογοήτευσή του επειδή υπάρχει διαίρεση μεταξύ των ποντιακών οργανώσεων, με χαρακτηριστικότερη τη διαφωνία και τη διαμάχη των Παμποντιακών Ομοσπονδιών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, να είναι δύο, αν και παλαιότερα υπήρχε ενότητα.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου εκφωνήθηκε και ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών του Δήμου Καβάλας Ηλία Καλανταρίδη. Ο κ. Καλανταρίδης αναφερθείς στην προσφυγιά του ποντιακού στοιχείου και στις αφίξεις Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα, είπε ότι εκείνα τα χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις οι Πόντιοι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν από τους Έλληνες πολίτες ρατσιστικά.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 χθες το πρωί στο μνημείο «Ο Ακρίτας του Πόντου», κοντά στο δικαστικό μέγαρο. Η προσέλευση του κοινού σε σχέση με προηγούμενες ίδιες εκδηλώσεις ήταν περιορισμένη. Στην κατάθεση στεφάνων ξεχώρισε αυτή, από γυναίκα 100 ετών σήμερα, η οποία ήρθε στην περιοχή, σε ηλικία πέντε ετών από τον Πόντο. Εκπροσώπησε με το στεφάνι που κατάθεσε τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Τις εκδηλώσεις της Κυριακής παρακολούθησαν οι βουλευτές Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου,  Ν. Παναγιωτόπουλος, η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κ. Αντωνιάδης.

Στην εκδήλωση, στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου, ήταν και κατέθεσαν στεφάνι, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., όλοι ποντιακοί σύλλογοι. Ήταν επίσης η Συμπαράταξη Πολιτών με το Νίκο Μουρτασάγα, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γραμμένος κ.α. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που κατέθεσαν στεφάνι και ο Σάββας Λαζαρίδης, για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης