• 7 Μαΐου 2024,

Το πρόστιμο να το πληρώνουν οι καπνιστές

 Το πρόστιμο να το πληρώνουν οι καπνιστές

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ξάνθης, συνέταξε ψήφισμα προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές στον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο, το οποίο απέστειλε, στις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου κι αυτές να το υιοθετήσουν. Ουσιαστικά η Ομοσπονδία της Ξάνθης ζητά, τα πρόστιμα να μην επιβαρύνουν τους επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά τους ίδιους τους καπνιστές. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Επιχειρηματική πραγματικότητα έχει περιέλθει σε τεράστια οικονομική περιδίνηση. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Εφορία και όχι μόνο. Χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα προσπαθούν να βιοποριστούν με πενιχρά εισοδήματα και οι εναπομείναντες υπάλληλοι των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε βρίσκεται σε ισχύ ο κάτωθι Νόμος, ο οποίος  αναφέρεται στις υγειονομικές διατάξεις για τον Αντικαπνιστικό Νόμο. Όπως πολύ σωστά παρατηρείται, διενεργούνται έλεγχοι από τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, οι οποίοι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως ισχύει ο Αντικαπνιστικός Νόμος τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η κείμενη νομοθεσία, ως προς τον τρόπο επιβολής προστίμων με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση το μέγιστο δυνατό πρόστιμο «χρεώνεται» στον επιχειρηματία-ιδιοκτήτη επιχείρησης και το ελάχιστο στον παραβάτη καπνιστή.

Με το κάτωθι ψήφισμα που σας παραθέτουμε από τους επαγγελματίες των ευρύτερων επισιτιστικών επαγγελμάτων Νομού Ξάνθης, ζητούμε την τροποποίηση της νομοθεσίας ως εξής με δεδομένο ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να λειτουργούν ως «αστυνομία» απέναντι στους πελάτες τους καθώς αντιμετωπίζουνε τεράστιο πρόβλημα, με τεράστια απώλεια πελατών οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με την υπόδειξη μας στον ισχύοντα νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε την μετακύλιση του προστίμου στον παραβάτη καπνιστή και όχι στην επιχείρηση όπως ισχύει σήμερα. Μια πάγια θέση και αίτημα τόσο από την ΠΟΕΣΕ όσο και από το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό  μας όργανο την ΓΣΕΒΕΕ.

Ελπίζουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο παρόν ψήφισμα των επαγγελματιών του Νομού Ξάνθης, με σκοπό την ομαλοποίηση ενός αντικειμενικά άδικου νόμου που ταλανίζει εδώ και καιρό το σύνολο των Μικρομεσαίων επαγγελματιών καθώς έχουν απολέσει τεράστιο κομμάτι της εμπορικής τους δύναμης.

Η Πρόεδρος Μαρία Σ. Τσιακίρογλου

Διαβάστε επίσης