• 19 Απριλίου 2024,

Εκλογές για νέα διοίκηση στην ΕΛΜΕ Καβάλας και οι εξετάσεις στα Λύκεια

 Εκλογές για νέα διοίκηση στην ΕΛΜΕ Καβάλας και οι εξετάσεις στα Λύκεια

Η κ. Ελένη Σακαλή είναι γενική γραμματέας της ΕΛΜΕ Καβάλας. Αύριο οι καθηγητές του Ν. Καβάλας έχουν εκλογές. Ψηφίζουν διοίκηση της ΕΛΜΕ και αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Η κ. Σακαλή σχολίασε επίσης την έναρξη των εξετάσεων στα Λύκεια και τη λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων.

Η συνέντευξη

Ερ: Δεν περιμέναμε μήνα Μάιο στο τέλος της σχολικής περιόδου, να έχει εκλογική διαδικασία η ΕΛΜΕ Καβάλας. Είναι στην ώρα της ή συμβαίνει με καθυστέρηση;

Απ: Κοιτάξτε όσον αφορά για την ανάδειξη προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, είναι λίγο καθυστερημένη η διαδικασία. Έχουν 4 χρόνια να γίνουν εκλογές εξαιτίας και της πανδημίας οπότε παρατάθηκε η θητεία και του διοικητικού συμβουλίου. Όσον αφορά τώρα για την ανάδειξη εκπροσώπων στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ , ένα χρόνο παρατάθηκε η διαδικασία. Τέλος Μαΐου κάθε δυο χρόνια κάνουμε εκλογές για το συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Ερ: Οι εκλογές την Πέμπτη (αύριο) θα γίνουν όπως γινόταν πάντα; Δεν θα έχει μάθημα το σχολείο κτλ.

Απ: Δεν ήταν έτσι πάντα. Όταν είχαμε εκλογές για ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, τότε είχαμε άδεια για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης για μια μέρα. Αυτό ήταν κάτι που ίσχυε εδώ και χρόνια. Τώρα δεν έχουμε τέτοιες εκλογές. Φυσικά δεν είχαμε άδεια για τη διεξαγωγή της συνέλευσης μας. Κάναμε συνέλευση αλλά η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε. Πάντως είχαμε μια σχετική συμμετοχή. Δεν είχαμε άδεια την ημέρα των εκλογών. Πάντα το σχολείο λειτουργούσε. Εφόσον οι εκλογές γινόταν στη διάρκεια όλης της ημέρας θα μπορούσε οποιοσδήποτε συνάδελφος να ψηφίσει. Δεν ήταν υποχρεωτικές οι εκλογές.

Ερ: Τώρα πως θα γίνουν οι εκλογές;

Απ: Έχουμε στήσει δυο κάλπες. Η μια είναι στο 6ο Λύκειο Καβάλας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Εδώ θα ψηφίσουν οι συνάδελφοι από την Ηπειρωτική πλευρά της Καβάλας. Μια δεύτερη κάλπη θα στηθεί στην Καλλιράχη. Εκεί θα ψηφίσουν συνάδελφοι από τη Θάσο. Ήταν στον Πρίνο αλλά φέτος θα γίνει στην Καλλιράχη.

Ερ: Αναμένεται μεγάλη προσέλευση; Υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη;

Απ: Ελπίζουμε σε μεγάλη προσέλευση. Τα 2 χρόνια πανδημίας έχουν λίγο ατονήσει τη διάθεση των καθηγητών να συμμετέχουνε. Κάνουμε όμως μεγάλη προσπάθεια να τους καλέσουμε να ψηφίσουν. Φαντάζομαι ότι θα ανταποκριθούν. Είναι επείγον να ανταποκριθούν.

Ερ: Πως άρχισαν οι εξετάσεις στα Λύκεια τη Δευτέρα που μας πέρασε;

Απ: Άρχισαν καλά. Δε μπορώ να πω ότι είχαμε προβλήματα. Λειτούργησαν τα συστήματα. Για τα θέματα των εξετάσεων όσον αφορά τη τράπεζα θεμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολα, σε κάποιες άλλες όχι. Εμείς αντιδρούμε στην εφαρμογή της τράπεζας των θεμάτων. Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί  καθόλου τη μεθοδική διαδικασία των μαθητών.  Κατευθύνει τους μαθητές σε μια συγκεκριμένη  περιοχή. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να το αναδείξουμε αυτό. Οι συνάδελφοι μας το έχουν καταλάβει. Η τράπεζα θεμάτων λειτουργεί ακόμη και στα ειδικά σχολεία. Το ειδικό σχολείο που εξετάζονται πχ στην Ιστορία τα παιδιά, εξετάζονται με τράπεζα των θεμάτων. Αυτό κρύβει μάλλον μια υποκρισία από την πλευρά του Υπουργείου που λέει ότι θα το κάνω έτσι για να το κάνω, άσχετα αν θα φέρει θετικό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη λογική εμείς είμαστε αντίθετοι.

Ερ: Οι μαθητές που άρχισαν τη Δευτέρα τις εξετάσεις τους είναι οι μαθητές που τα προηγούμενα δυο χρόνια είχαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα από το σπίτι, τον υπολογιστή, το κινητό, το τάμπλετ. Αυτό σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο.

Απ: Όπως και να το κάνουμε δεν είναι στο ίδιο γνωστικό επίπεδο αυτά τα παιδιά τα οποία θα τα χαρακτηρίζαμε σαν τη γενιά της πανδημίας. Ήταν για αυτά μια ξεχωριστή εμπειρία και σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο των παιδιών πριν την πανδημία. Για αυτό το λόγο χρειαζόταν μια υποστηρικτική εκπαίδευση σε αυτούς τους μαθητές. Θα σας πω και το εξής, φέτος δεν ήταν ομαλή η χρονιά. Οι μαθητές χάσανε μαθήματα εξαιτίας του κορωνοϊού. Επίσης νόσησαν και πολλοί καθηγητές. Τα μαθήματα δεν γινόντουσαν. Πήγαινε μπρος πίσω τα μαθήματα. Προχωρούσαμε, γυρίζαμε πίσω, η ύλη δεν ολοκληρώθηκε. Δεν μπορούμε πάντως να πούμε ότι είναι περιττές οι εξετάσεις.  Όπως προανέφερα είμαστε αντίθετοι στην τράπεζα θεμάτων. Εμείς θέλουμε να γίνονται οι εξετάσεις στα σχολεία  όπως γινόταν κάθε χρονιά.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης