Επιμένει ο Δήμος Καβάλας στην υπογραφή συμφωνίας με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα

 Επιμένει ο Δήμος Καβάλας στην υπογραφή συμφωνίας με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα

Στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας πρόκειται να συζητήσει πάλι και να αποφασίσει δεύτερη φορά υπέρ της συμφωνίας με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα.

Αυτό δήλωσε χθες ο Δήμαρχος κ. Μουριάδης, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ακύρωση της πρώτης απόφασης. Όπως φαίνεται ο Δήμος Καβάλας λαμβάνει υπόψη του τους λόγους ακύρωσης της απόφασης, ετοιμάζεται ώστε τούτη τη φορά η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να αντέξει στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης.

Είναι βέβαιο ότι και η δεύτερη απόφαση (όποτε κι αν παρθεί) θα προσβληθεί είτε από την αντιπολίτευση, είτε από την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου. Σε γενικές γραμμές ο Δήμος Καβάλας δεν αλλάζει γραμμή. Θεωρεί κατάλληλη τη στιγμή ώστε να συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ και να αναλάβει την Καλαμίτσα με τους γνωστούς όρους.

Η κ. Ιωσηφίδου θεωρεί την Καλαμίτσα δημοτική έκταση. Ως εκ τούτου δικαιολογεί τις εργασίες συντήρησης που γίνονται. Δηλώνει ότι τα καταστήματα δεν μπορούν να νοικιαστούν αφού παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα. Με κυριότερο το ότι δεν έχουν οικοδομική άδεια.

Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση προέκυψαν από την αποκάλυψη ότι η Καλαμίτσα αν και έκταση του δημοσίου (κατά γενική ομολογία), δηλώθηκε από το Δήμο Καβάλας ως δημοτική στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Αυτό έγινε πριν από 22 χρόνια. Η ΕΤΑΔ αντέδρασε σχετικά πρόσφατα, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Όπου η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει ξανά για την Καλαμίτσα

Το μεσημέρι της Δευτέρας (προχθές) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης έκανε γνωστό ότι δέχεται μερικώς την προσφυγή της Αναστασίας Ιωσηφίδου, προσφυγή που αφορά την πρόθεση του Δήμου Καβάλας να υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΑΔ για την παραλία της Καλαμίτσας.

Στην κρίση της Αποκεντρωμένης μπήκε η απόφαση που έλαβε για αυτόν τον λόγο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας, κατά της οποίας είχε προσφύγει η Αναστασία Ιωσηφίδου. Η Αποκεντρωμένη ανακοίνωσε ότι δέχεται την προσφυγή μόνο ως προς το λόγο του μη ακριβούς προσδιορισμού της έκτασης που παραχωρείται και ως προς την ασάφεια κυριότητας των συγκεκριμένων εκτάσεων. Στην απόφασή της η Αποκεντρωμένη αναφέρει ως άκυρη την επίμαχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Για το θέμα έκαναν δηλώσεις στην Πρωινή τόσο η κ. Ιωσηφίδου όσο και ο Δήμαρχος. Η είδηση που προέκυψε αφορά την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου να λάβει νέα απόφαση για το θέμα. Θα είναι πάλι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου όπως είπε ο κ. Μουριάδης θα προσδιορίζεται η έκταση με την οποία θα επιδιωχθεί να υπογραφεί συμφωνία με την ΕΤΑΔ.

Πρώτη έδωσε συνέντευξη στην Πρωινή η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου. Είπε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ακυρώθηκε, γεγονός που το κρύβει- ισχυρίστηκε- το δελτίο τύπου του Δήμου. Η κ. Ιωσηφίδου περίμενε -όπως είπε- να γίνει δεκτή η προσφυγή της και περίμενε ειδικότερα ότι θα γίνει δέκτη για τους λόγους που επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε τα στοιχεία της οποίας ενίσχυσαν το περιεχόμενο της προσφυγής της, η Καλαμίτσα είναι δηλωμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο από το δήμο Καβάλας το 2000. Η ΕΤΑΔ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να αλλάξει αυτήν την δήλωση και να πάρει την έκταση που της ανήκει, το 2020.

Υπάρχει ήδη μια πρώτη απόφαση υπέρ της ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με την Αναστασία Ιωσηφίδου ενόψει αυτών των γεγονότων -κυρίως αυτών που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο- δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ μέχρι – σημειώνει η κ. Ιωσηφίδου- να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου.

Με την οποία η ΕΤΑΔ μάλλον θα λάβει πίσω την έκταση της στην Καλαμίτσα. «Μέχρι να γίνει αυτό η έκταση είναι του Δήμου Καβάλας και των δημοτών. Ελεύθερη προς χρήση» είπε η Αναστασία Ιωσηφίδου. Μία ακόμη φορά ζήτησε το θέμα να απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ θεωρεί ότι προς το παρόν ιδιοκτήτης της Καλαμίτσας είναι ο Δήμος Καβάλας. Για τα καταστήματα στην ακτή εκτιμά ότι λόγω πολεοδομικών παραβάσεων και λόγω του ότι δεν έχουν οικοδομική άδεια, δεν μπορούν να νοικιαστούν.

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι η έκταση για την οποία γίνεται λόγος είναι μία έκταση 13.000 τμ για την οποία ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη με υπόμνημα του ο Δήμος Καβάλας. Ο Δήμαρχος συμφώνησε ότι η Καλαμίτσα είχε γραφτεί στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας το 2000.

Αλλά όπως ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι έτσι αργά ή γρήγορα το δημόσιο μέσω της ΕΤΑΔ θα ξαναπάρει στην ιδιοκτησία του την περιοχή της Καλαμίτσας. Το θέμα θα λυθεί με μία νέα απόφαση της οικονομικής επιτροπής, είπε επίσης ο κ. Μουριάδης.

Διαβάστε επίσης