Εκπαιδευτικά κενά σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία του Ν. Καβάλας

 Εκπαιδευτικά κενά σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία του Ν. Καβάλας

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Βασίλης Ποιμενίδης, συνδικαλιστής δάσκαλος στο Νομό Καβάλας. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος του ΠΑΜΕ Καβάλας.

Αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Νομό μας. Τα οποία όπως είπε δεν έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο, γεγονός που σημαίνει ότι η κάλυψη αυτών των κενών θα καθυστερήσει.

Ο Βασίλης Ποιμενίδης αναφέρθηκε ειδικότερα σε κενά 24 δασκάλων και νηπιαγωγών, 35 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Κενά 6 ή 7 στους εκπαιδευτικούς Αγγλικής γλώσσας και 21 ακόμη κενά λοιπών ειδικοτήτων.

Όπως εξήγησε η Πρωτοβάθμια Καβάλας έχει αυτόν τον κατάλογο στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας αλλά το Υπουργείο δεν ζήτησε ακόμη τα στοιχεία. Γιατί απλώς δεν είναι έτοιμο να δρομολογήσει τη διαδικασία για την κάλυψη των κενών. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι τα κενά θα διατηρηθούν το επόμενο διάστημα. Την ώρα που όπως εξήγησε ο Βασίλης Ποιμενίδης, ανακύπτουν καινούργια θέματα καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στο Νομό μας που απουσιάζουν λόγω του ότι νοσούν με κορωνοϊό. Για τα κρούσματα στα σχολεία φάνηκε απαισιόδοξος υπό την έννοια ότι περιμένει αυτά να αυξηθούν.

Η εκτίμηση του Βασίλη Ποιμενίδη είναι ότι στο μέλλον και γενικότερα θα υπάρξουν κι άλλα κενά. Περιγράφει μία κατάσταση που δεν θα είναι ποτέ τακτοποιημένη. Ακόμη κι όταν κενά που ανέφερε καλυφθούν.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του αναφέρθηκε στην έλλειψη χρημάτων στις Δημοτικές Σχολικές Επιτροπές. Όπως είπε υπάρχει μία γενικότερη υποχρηματοδότηση που φτάνει μέχρι και σε ποσοστό 40%! Με λιγότερα λοιπόν χρήματα οι Δήμοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν -ισχυρίστηκε- τις λειτουργικές και άλλες ανάγκες όλων των σχολείων.

Μνημόνευσε επίσης πρόσφατο έγγραφο που έστειλε ο Δήμος Παγγαίου στους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της αρμοδιότητας του. Με το έγγραφο αυτό όρισε τους Διευθυντές ως υπεύθυνους για πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν και να έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τη διαδικασία τη σχολίασε αρνητικά καθώς όπως σημείωσε ο Δήμος Παγγαίου δεν μπορεί να απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπερκείμενη αρχή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και όχι τον Δήμο.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο έρχεται να δείξει ότι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεωθούν φέτος τον Χειμώνα να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. Κάτι που μπορεί να αποβεί και εις βάρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Ο Βασίλης Ποιμενίδης ζήτησε οι Δήμοι να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών για περισσότερα χρήματα, για κανονική χρηματοδότηση των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών. Καθώς όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένες τις ανάγκες των σχολείων, τα χρήματα που δε θα υπάρχουν θα κληθούν να προσφέρουν με ποικίλους τρόπους οι γονείς και κηδεμόνες!

Για την συστέγαση του 12ου Δημοτικού Σχολείου με το 10ο Δημοτικό Σχολείο, που μετακινήθηκε όπως γνωστό στο κτίριο του Άη-Γιάννη, ο κ. Ποιμενίδης είπε ότι θα πρέπει αυτή η συστέγαση να είναι προσωρινή. Δεν έκρυψε ότι ανησυχεί μήπως γίνει αφετηρία τελικής συγχώνευσης των δύο σχολείων.

Διαβάστε επίσης