• 20 Απριλίου 2024,

Η Πνοή συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έμφυλη βία στους νέους

 Η Πνοή συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έμφυλη βία στους νέους

Μέσω συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες το πρωί, ο σύλλογος Πνοή (σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην πόλη και το Ν. Καβάλας) άρχισε να κάνει ευρύτερα γνωστό το ότι συμμετέχει σε μια καινούργια δράση.

Ουσιαστικά σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα και στόχο του να προληφθεί η έμφυλη βία στη ζωή των νέων. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συνεργασία που φτάνει μέχρι χώρες του εξωτερικού: Ισλανδία- Λιχτενστάιν- Νορβηγία.

Ταυτόχρονα συμμετέχουν ελληνικοί φορείς, πανεπιστημιακοί φορείς, ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. Όλα αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν πρώτη φορά σε εκδήλωση (ημερίδα) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στο Επιμελητήριο. Εκεί θα γίνει η εναρκτήρια ημερίδα του προγράμματος στο οποίο ο τοπικός σύλλογος συμμετέχει ως εταίρος.

Πρώτη φορά θα αποκτήσει μία τέτοια εμπειρία, θα επωφεληθεί ενός ποσού περίπου 15.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τη δική του συμμετοχή και δράση. Πέρα από την εναρκτήρια ημερίδα το Σάββατο, ανέλαβε να διοργανώσει (αργότερα και στη διάρκεια του προγράμματος) εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας μία ακόμη ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Η Πνοή θα κάνει επίσης έρευνα μεταξύ γονέων. Ενημέρωση τους για θέματα που έχουν σχέση με την έμφυλη βία στη ζωή των νέων. Στη συνέντευξη τύπου μίλησε η υπεύθυνη του έργου -ταμίας του διοικητικού συμβουλίου της Πνοής-Ελένη Ψυρούκη και η παιδοψυχολόγος Προδρομία Κοθάλη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πνοής.

Όλα ξεκινούν -είπε η Ελένη Ψυρούκη- από την ανάγκη της μείωσης της οικονομικής ανισότητας και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Έτσι θα ερευνηθεί ειδικότερα η έμφυλη βία στη ζωή των νέων. Αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 15 έως 26 ετών. Δηλαδή παιδιών στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Η Προδρομία Κοθάλη είπε ότι η έμφυλη βία στη ζωή των νέων είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και πρόβλημα.

Μέσω του προγράμματος στόχος είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την πρόληψη αυτού. Ερευνώνται και οι ενεργοί παρατηρητές (σε περιστατικά έμφυλης βίας) και οι ενεργοί αποτροπείς. Ειδικότερα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του συλλόγου της Καβάλας, όπως είπε η κυρία Προδρομία Κοθάλη, θα γίνει ενημέρωση στους γονείς με τους οποίους ο σύλλογος θα έρθει σε επικοινωνία.

Με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης τύπου, δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της ημερίδας που θα γίνει το Σάββατο. Θα μιλήσει εκπρόσωπος του φορέα υλοποίησης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που μετέχει επίσης ως εταίρος. Το όνομα του προγράμματος είναι «Active Citizens Fund».

Διαβάστε επίσης