• 6 Μαΐου 2024,

Ελλείψεις, μπερδέματα και άλλα προβλήματα στο παραπέντε έναρξης της αντιπυρικής περιόδου!

 Ελλείψεις, μπερδέματα και άλλα προβλήματα στο παραπέντε έναρξης της αντιπυρικής περιόδου!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος γνωρίζει καλά τα δύσκολα της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Αναφέρει τα προβλήματα από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Τα προβλήματα από αυτά που έπρεπε να κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παρουσία της στη Θάσο. Τα οποία δεν έκανε. Ναι μεν αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής αφού υπάρχουν προβλήματα και θέματα.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έχει κάνει και τι θα κάνει η ΠΕ Καβάλας για την Πολιτική Προστασία στην αντιπυρική περίοδο από 1η Μάη;

Απ: Υπάρχει μια στενότητα προσωπικού, η οποία επιδρά. Επηρεάζει. Πραγματικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε 6 μηχανήματα με ένα χειριστή!  Έχουμε υπόψη μας τη διάταξη περί το να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και συνταξιούχους οδηγούς. Έχουμε υπόψη μας ένα μητρώο μηχανημάτων από ιδιώτες, τους οποίους μπορούμε να τους κινητοποιήσουμε και είναι ενήμεροι να βοηθήσουν αν χρειαστεί. Έχουμε βάσιμους λόγους να φοβόμαστε και να ανησυχούμε με τη ξηρασία που υπάρχει και την κλιματική αλλαγή. Ζήσαμε όλοι τη μεγάλη φωτιά στο περιαστικό δάσος της Καβάλας προ ετών αλλά και άλλα σοβαρά περιστατικά. Ο Περιφερειάρχης στη διάρκεια της σύσκεψης στην Κομοτηνή, ζήτησε να καταγράψουμε στο μητρώο –άμεσα- και μηχανήματα από τυχόν εργολάβους. Οι οποίοι δεν είναι εργολάβοι της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας αλλά είναι εργολάβοι άλλων περιοχών που όμως έχουν εγκατεστημένα εργοτάξια στην περιοχή μας. Να τους έχουμε και αυτούς στα υπόψη μας. Εξέφρασα έναν προβληματισμό. Το γεγονός ότι υπήρχαν κάποια συντονιστικά συμβούλια πολιτικής προστασίας ανά νομό, τα οποία αρχικά καταργήθηκαν και συστάθηκε ένα. Περιφερειακό συμβούλιο πολιτικής προστασίας. Το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη (17/4). Επίσης συστάθηκαν κάποια συμβούλια στους Δήμους, τα οποία άλλα λειτουργούν με την παλιά μορφή και άλλα με τη νέα μορφή. Η Πυροσβεστική μας συγκαλεί σε σύσκεψη και μας ανακοίνωσε ο διευθυντής κ. Χουβαρδάς ότι γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν τα συμβούλια ανά Περιφερειακή Ενότητα. Υπάρχει ένα μπέρδεμα όσον αφορά το οργανωτικό στοιχείο. Δεν ξέρουμε τι αποφασίζεται κεντρικά και τι αποφασίζεται από εμάς. Εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε στις επάλξεις. Όσο καλή διάθεση να έχουμε και όσο να αγαπάμε την περιοχή μας, σαφώς ζοριζόμαστε από το γεγονός ότι δεν έχουμε το προσωπικό που θα έπρεπε να έχουμε.

Ερ: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρά ταύτα είναι σε καλύτερη κατάσταση και ετοιμότητα;

Απ: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι στην κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να είναι. Υπάρχει ανάγκη να αναβαθμιστεί η παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θάσο. Αυτό τους το είχα πει όταν ήρθαν τα στελέχη -οι στρατηγοί της Πυροσβεστικής- τον Ιανουάριο στην Καβάλα. Δεν το έκαναν. Είπαν ότι στη Θάσο έχουν περισσότερο προσωπικό ακόμη και από την Καβάλα. Έχουν περισσότερα πυροφυλάκεια. Αλλά το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Θάσου πρέπει να γίνει Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρέπει να γίνει ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο νότιο μέρος του νησιού. Πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι ξέρουν το νησί και τις ιδιαιτερότητες που έχει. Εμείς εξακολουθούμε να πιέζουμε. Πρέπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επενδύσει και σε καλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις. Οι υποδομές της υπηρεσίας στο νησί είναι απαράδεκτες.

Ερ: Είναι και πολιτικά αυτά τα θέματα;

Απ: Όλα τα θέματα είναι πολιτικά αλλά το ζήτημα είναι ότι εδώ δεν κάνουμε πολιτική ανάλυση. Εδώ λέμε ποιες είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν. Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι η έλλειψη του προσωπικού όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα, όσον αναφορά τις Περιφερειακές Ενότητες. ‘Εχουμε παρά ταύτα καλή διάθεση να συντονίσουμε και να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης