Ένα ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών στην Καβάλα με προοπτική να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας!

 Ένα ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών στην Καβάλα με προοπτική να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας!

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μιχαηλίδης εξήγησε μιλώντας στην Πρωινή την προοπτική να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Καβάλα Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών. Μια κρατική πρωτοβουλία που για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ως χώρος υλοποίησης της, αν όλα πάνε καλά, εξετάζεται ο πρώτος όροφος στο κτίριο της Λορντ (φωτογραφία).

Η συνέντευξη Μιχαηλίδη

Ερ: Ο κ. Δήμαρχος μίλησε για μια επένδυση, ένα κέντρο αριστείας. Ξέρετε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται; Είπε (στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για 100 θέσεις εργασίας.

Απ: Για μένα είναι η μεγάλη είδηση από το χθεσινό (προχθεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο. Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών, το ΙΜΕΤ, είναι ένα Ινστιτούτο από αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Του ΕΚΕΤΑ το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι υπηρεσίες είναι κρατικές.  Το ΕΚΕΤΑ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει διάφορα ινστιτούτα και ένα από αυτά είναι το ΙΜΕΤ. Το ΙΜΕΤ λοιπόν προτίθεται να καταθέσει μια πρόταση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON, το οποίο να εγκατασταθεί ένα κέντρο ερευνών προληπτικού ελέγχου και συντήρησης τμημάτων στην πόλη της Καβάλας. Θέλει να καταθέσει μια πρόταση στο Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Στα πλαίσια αυτής της πρότασης η οποία έχει πάρα πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, θέλει να εγκριθεί κι ένα κέντρο αριστείας εδώ στην Καβάλα για έρευνα και καινοτομία στον τομέα που ελέγχουν της παρακολούθησης και της συντήρησης εξοπλισμού υποδομών.

Ερ: Αυτές τι υποδομές είναι; Τι έρευνα θα γίνεται;

Απ: Είναι έρευνα όσον αφορά το μη καταστροφικό έλεγχο δηλαδή πως μπορεί κάποιος να πιστοποιεί προϊόντα  να έχει δηλαδή εργαστήρια που σπάνε δοκίμια. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να πιστοποιήσεις την ποιότητα υποδομών και προϊόντων. Μέσα από τεχνολογίες όπως υπέρηχοι και διάφορες άλλες τεχνολογίες.

Ερ: Αυτή πρόταση στηρίζεται το αν θα εγκριθεί ή όχι από ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αν εγκριθεί η Καβάλα πως επωφελείται;

Απ: Τα οφέλη πραγματικά είναι πολλαπλά για την Καβάλα. Αρχικά μιλάμε για 100 νέες θέσεις εργασίας, το 40% των οποίων θα είναι εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνολογικό προσωπικό. Το 30% θα αφορά υποψήφιους διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι διοικητικό. Πέρα από αυτά θα έχουμε συνέδρια, επιχειρήσεις, 61 υποψήφιοι διδάκτορες, πατέντες, συγγράμματα, 140 προγράμματα κατάθεσης στελεχών κτλ.

Ερ: Όλο αυτό το πράγμα που θα λειτουργεί; Που θα βρίσκονται όλοι αυτοί που θα δουλεύουν;

Απ: Εμείς έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα επαφές με τους υπεύθυνους για την κατάρτιση της πρότασης. Με τους υπεύθυνους του ΙΜΕΤ. Έχουν επισκεφτεί την Καβάλα  και έχουν εντοπίσει ένα χώρο ο οποίος πληροί όλες τις προδιαγραφές. Ο Δήμαρχος προφανώς θα καλέσει τους αρχηγούς των παρατάξεων όταν το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μιλάμε για την παραχώρηση χώρου. Ο χώρος που έχει εντοπιστεί ως κατάλληλος ο οποίος ενθουσίασε τους υπεύθυνους του ινστιτούτου είναι ο πάνω όροφος της LORD (πάνω από τη ΔΕΥΑΚ). Ο πάνω όροφος της LORD έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θέλουνε, έχει 2000 τετραγωνικά, είναι ιδανικός χώρος, δεν έχει διαχωριστικά. Μπορεί να διαμορφωθεί όπως ακριβώς τον θέλουνε. Είναι πολύ μεγάλος χώρος, κλειστός.

Ερ: Για να ετοιμαστεί ποιος θα πληρώσει;

Απ: Αυτοί. Αυτοί ζητούνε την παραχώρηση για 6 χρόνια χωρίς ενοίκιο. Στη συνέχεια θα υπάρξει ενοίκιο με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα διαθέσουν το απαιτούμενο ποσό ώστε να διαμορφώσουν.

Ερ: Δεν είναι κάτι οριστικό. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Απ: Δεν είναι κάτι οριστικό, προφανώς. Θα πρέπει καταρχήν να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση της παραχώρησης. Θεωρώ δεδομένο ότι θα περάσει ομόφωνα και ελπίζω σε κλίμα ενθουσιασμού. Στη συνέχεια θα πάει για έγκριση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο ΕΚΕΤΑ σε μέγεθος συγκαταλέγεται στα 15 μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα  της Ευρώπης. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη.

Ερ: Εμάς εδώ πως μας βρήκανε; Πως συνδέεται αυτό το πράγμα με την Καβάλα;

Απ: Είναι αρχικά και η στόχευση της Ευρώπης που χρηματοδοτεί προτάσεις που στοχεύουνε σε μια αποκέντρωση της έρευνας. Επίσης θέλουν να δημιουργήσουν κάποιο πόλο έλξης για τις γύρω περιοχές, για τα Βαλκάνια κτλ. Προφανώς όταν μιλάμε για ένα ερευνητικό ινστιτούτο αυτοί που υποβάλουν την πρόταση, κοιτάνε την ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει η περιοχή. Στην περιοχή της Καβάλας όπως μας είπανε η ποιότητα ζωής είναι πολύ ανεβασμένη.

Ερ: Βάλτε μας ένα χρονοδιάγραμμα.

Απ: Το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής. Μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποβολή της πρότασης. Αυτοί θα καταθέσουν την πρόταση αρχές Σεπτέμβρη, αν δεν κάνω λάθος. Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά τον Ιανουάριο ώστε μέχρι το 2023 θα πρέπει να κάνουν τις εργασίες για να ξεκινήσει να δουλεύει το ινστιτούτο. Είναι τεράστιο. Τα οφέλη είναι πολλαπλά σε πολλούς τομείς. Μπορεί να έρθουν πίσω Καβαλιώτες ερευνητές, να απασχοληθούν άτομα στο διοικητικό προσωπικό, είναι προβολή της Καβάλας. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει δημοτικός σύμβουλος που θα είναι ενάντιος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι κάποιος θα είναι ενάντιος σε μια τέτοια πρόταση.

Διαβάστε επίσης