• 19 Απριλίου 2024,

Οι βροχές επηρεάζουν την καταπολέμηση των κουνουπιών

 Οι βροχές επηρεάζουν την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο κ. Βαγγέλης Μπλούκος είναι συμπολίτης επιχειρηματίας που ασχολείται με επιτυχία και με την καταπολέμηση των κουνουπιών. Αυτή τη δουλειά την κάνει τα Καλοκαίρια τόσο στη δική μας Περιφέρεια αλλά και σε όμορες.

Η τεχνογνωσία του και η εμπειρία του είναι μεγάλες. Τον ρωτήσαμε λοιπόν για το πώς επηρεάζεται αυτό το διάστημα η καταπολέμηση (που άρχισε τον Σεπτέμβρη) σε σχέση με τις συχνές βροχές.

Απάντησε:

«Πράγματι φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών λόγω της αστάθειας που έχει ο καιρός. Με αποτέλεσμα να έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας υψηλή θερμοκρασία, το δε απόγευμα έχουμε έντονη βροχόπτωση.

Ακόμη και χαλαζόπτωση. Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ναι μεν προχωρά κανονικά απλά η αποτελεσματικότητα πολλές φορές των ψεκασμών λόγω αυτών των άστατων καιρικών συνθηκών να δυσχεραίνει.

Οι βροχές σίγουρα επηρεάζουν. Το θέμα είναι ότι δημιουργούν καινούργιες εστίες κουνουπιών εκεί που ήδη έχεις χαρτογραφήσει μια περιοχή. Ξέρεις που είναι τα στάσιμα νερά, ξέρεις που είναι οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών κτλ.

Με τις έντονες εναλλαγές του καιρού και τις βροχές δημιουργούνται νέες εστίες. Οπότε σίγουρα μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός, για κάποιο χρονικό διάστημα θα έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε γιατί θα πρέπει να εντοπίσουμε τις νέες εστίες και να ψεκαστούν.

Πράγματι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών φέτος ξεκίνησε πολύ έγκαιρα -αρχές Απριλίου- πάει καλά. Κάθε 15 μέρες βάζουμε σε διάφορα σημεία παγίδες από τις οποίες συλλέγουμε ενήλικα κουνούπια.

Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών. Βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ χαμηλά επίπεδα. Που σημαίνει ότι και δουλειά καλή γίνεται και παρά την αστάθεια έχουμε ένα σχετικά πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα θα είναι όταν σταθεροποιηθεί ο καιρός, θα ανέβουν οι θερμοκρασίες. Εκεί θα αναπτυχθούν νέες εστίες και μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. Εκεί είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τον εξοπλισμό και το προσωπικό για να χτυπήσουμε κατευθείαν τις εστίες.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ στους πολίτες. Θα ήθελα να προσέχουν όλοι στις αυλές τους. Ειδικά όσοι μένουν σε μονοκατοικίες ή όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν στάσιμα νερά που έχουμε μέσα στην αυλή του σπιτιού μας.

Κάθε πηγή που υπάρχει στάσιμου νερού δημιουργείται εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Θα ήθελα ο κόσμος αυτό να το προσέξει. Ακόμη και το νερό στα πιατάκια από τις γλάστρες! Αν το νερό μείνει εκεί για διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας θα γίνει εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Προσοχή λοιπόν.

Στις ξεχασμένες πισίνες που έχουν λίγο νερό μέσα, ειδικά νερό βροχής κτλ. Όλα αυτά τα νερά είναι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών».

Διαβάστε επίσης