• 19 Μαΐου 2024,

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ»: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

 Ένα μεγάλο «ευχαριστώ»: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Αισθάνομαι την μεγάλη υποχρέωση να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον απελθόντα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο γιατί στα τέσσερα χρόνια που είχε την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, σαν Έλληνας πολίτης αισθανόμουν ασφαλής και περήφανος.

Πιστεύω ότι το δόγμα του Στρατηγού που ακούστηκε για πρώτη φορά από χείλη ηγήτορα «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω σε Ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε» με εκφράζει και με κάνει πολύ περήφανο.

Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται κατά καιρούς απειλές του τύπου «Ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά» και να τις αφήνουμε έτσι αναπάντητες. Ο Στρατηγός απάντησε και είπε ακόμη «Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού.

Να ξεφύγει η κατάσταση από τα πλαίσια ενός ελεγχόμενου επεισοδίου με «προβλέψιμη» κατάληξη» που θέλει η Τουρκία. Αυτό ακριβώς φοβάται η Τουρκία! Η χώρα αυτή έχει μακροχρόνια πολιτική να κάνει μικρά βηματάκια μπροστά προωθώντας τους στόχους της.

Την ολική σύγκρουση με την Ελλάδα δεν την θέλει, την φοβάται. Ένας Τούρκος Αλεβήτης που γνώρισα κάποτε, μου είπε «Εσάς η Τουρκία θα σας νικήσει με το στυλό όχι με τα όπλα. Σας δείχνει το μπόι της και σας απειλεί και οι ηγεσίες σας τρομοκρατούνται, την προσκυνούν και όλο πισωπατούν και όλο δίνουν».

Ήταν την εποχή των Ιμίων. Ο Στρατηγός Φλώρος νομίζω ότι άλλαξε τους όρους της αντιμετώπισης των απειλών της Τουρκίας και καθόρισε άλλους όρους σ’ αυτό το παιχνίδι, το δόγμα του. Αν πράγματι ίσχυε αυτό το δόγμα την εποχή του επεισοδίου στα Ίμια, η σημαία μας θα κυμάτιζε μέχρι σήμερα εκεί.

Κανένας άνεμος δεν θα τολμούσε να την πάρει όπως επαίσχυντα και προσβλητικά για το Έθνος μας δικαιολογήθηκε η τότε ηγεσία της χώρας γιατί και οι άνεμοι σέβονται την ντομπροσύνη. Θα ήταν αδιανόητο για οποιονδήποτε να τολμήσει να ανέβει στον βράχο εκείνον ξέροντας τι τον περιμένει.

Τα τρία παλικάρια που χάθηκαν εκεί, σήμερα θα ζούσαν την ζωή που τους στέρησε η ανανδρία των άλλων. Για τον λόγο αυτό οφείλω το ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Στρατηγό των Κωνσταντίνο Φλώρο για αυτήν και όχι μόνο προσφορά στη Ελλάδα.

Του εύχομαι στην νέα φάση της ζωής του Υγεία και Δύναμη για να είναι ενεργός στην προσφορά προς την πατρίδα με τις γνώσεις του και την μεγάλη του πείρα. Ο νέος Α ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης προέρχεται από το όπλο των Διαβιβάσεων και δεν θυμάμαι ποτέ μέχρι σήμερα διαβιβαστής να έχει βρεθεί σε τέτοια θέση.

Με έκανε εντύπωση, διαβάζοντας το βιογραφικό του η φιλομάθεια του. Οι γνώσεις του τεράστιες επάνω στο αντικείμενο των πληροφοριών και φορτωμένος με πτυχία και διδακτορικούς τίτλους με αρκετό βάρος.

Εκείνο όμως που εμένα με δίνη την βεβαιότητα ότι θα ταυτιστεί με το δόγμα του Στρατηγού Φλώρου, είναι το πράσινο μπερέ που στολίζει το κεφάλι του. Ο μπερές αυτός είναι σύμβολο λεβεντιάς και ντομπροσύνης στις πράξεις και στα λόγια.

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης