• 3 Μαΐου 2024,

Έναρξη Cosmopolis με τις συναυλίες απόγευμα και βράδυ κάθε Πέμπτης

 Έναρξη Cosmopolis με τις συναυλίες απόγευμα και βράδυ κάθε Πέμπτης

Με τις γνωστές από πέρσι παράλληλες συναυλίες στην Παναγία κάθε απόγευμα Πέμπτης αρχίζει μεθαύριο το φεστιβάλ Cosmopolis του 2021. Η ιδέα είναι η γνωστή, ενισχυμένη και βελτιωμένη.

Στις συναυλίες στην Παναγία προστίθενται μία ακόμη (νωρίτερα κάθε απόγευμα Πέμπτης) στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι κεντρικές κατά κάποιο τρόπο εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα γίνουν τέλος Αυγούστου ενώ το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το CosmoClassical.

Χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Άλκης Ζοπόγλου (φωτογραφία) είπε στην Πρωινή:

«Ξεκινάμε αυτήν την Πέμπτη. Η πρώτη ενότητα του φεστιβάλ που την έχουμε ονομάσει CosmoHome και διαδραματίζεται στις αυλές της συνοικίας της Παναγίας όπου ταυτόχρονα θα γίνονται κάθε Πέμπτη βράδυ τρεις συναυλίες.

Φέτος ειδικά αξιοποιούμε και τη συνοικία- περιοχή του Αγίου Νικολάου. Δίνουμε κι εκεί χώρο σε μια συναυλία, η οποία θα γίνεται πριν τις συναυλίες της Παναγίας. Θα αρχίζει στις 8, θα τελειώνει γύρω στις 9.

Θα είναι απογευματινή συναυλία. Αυτές στην Παναγία θα γίνονται μετά. Σε αυτήν την ενότητα θέλουμε να δώσουμε τον χαρακτήρα του γραφικού. Θέλουμε να αναδείξει τις γειτονιές. Οι συναυλίες στην Παναγία δεν είναι κάτι μικρό.

Σας θυμίζω ότι πέρσι αυτές οι συναυλίες φιλοξένησαν συνολικά 2.500 ανθρώπους. Είναι συναυλίες όμορφες, συμμαζεμένες, γραφικές. Φέτος είμαστε σε μεγάλο βαθμό απεγκλωβισμένοι από το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας.

Από το πρόβλημα που είχαμε πέρσι. Παρόλα αυτά υπάρχει κι έτσι θα τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Στο τέλος Αυγούστου υπάρχει η αποκορύφωση του φεστιβάλ. Εννοώ το 4ημερο όπου όλες οι δράσεις είναι αρκετά συμπυκνωμένες.

Κι εκτός από μουσικές δράσεις υπάρχουν και πολλά ακόμη πράγματα. Όπως οι προβολές στην πρόσοψη της Δ. Καπναποθήκης κτλ. Γενικά είναι μια πλειάδα δράσεων που θα γίνει εκείνο το 4ημέρο.

Οι εκδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονταν στην Παναγία (άγαλμα Μεχμέτ Αλή) θα γίνουν και φέτος. Έχουμε 4 φιλοξενούμενες χώρες. Έρχονται με χορευτές και μουσικούς. Θα έχουν τις παρουσιάσεις τους στην Παναγία αλλά θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμες οικονομικά ώστε να μπορεί να συμφέρει και στο φεστιβάλ όλη αυτή η διαδικασία. Να σας πω την αλήθεια σκέφτομαι ότι και φέτος πάλι υπάρχουν προβλήματα λόγω των μέτρων.

Θα έχουμε ένα δείγμα αλλά δεν θα έχουμε την πλήρη εξέλιξη του φεστιβάλ όπως θέλουμε κι εμείς να εξελιχθεί. Παράδειγμα πολύ μεγάλες συναυλίες που ήταν να γίνουν στο κέντρο της πόλης, ίδιες με αυτές που γινόνταν στο Φρούριο, δεν θα γίνουν.

Δεν μπορούμε να φέρουμε πολύ μεγάλα σχήματα γιατί αυτά την κάθε μετακίνηση τους την κανονίζουν πάρα πολύ νωρίς. Κι εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο που κλείνονται αυτές οι συμφωνίες. Έπρεπε να περιμένουμε ως τον Απρίλιο.

Έτσι λοιπόν αρκεστήκαμε σε λίγο μικρότερες ομάδες και του χρόνου ελπίζουμε να έχουμε το φεστιβάλ σε πλήρη εξέλιξη.

Σχετικά με την κριτική που γίνεται ο κ. Ζοπόγλου σχολίασε:

«Το κόστος δεν έχει ξεφύγει καθόλου από τα όρια στα οποία κινούνταν το φεστιβάλ τις προηγούμενες χρονιές. Ίσα ίσα είναι πολύ πιο περιορισμένο. Για το κόστος θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει καλύτερη διαχείριση των χρημάτων.

Δεν ξεφεύγουμε από τα χρήματα που δαπανούνταν κάθε χρόνο. Εκτός αυτού το Cosmopolis πλέον δεν διαρκεί μόνο 4 ημέρες. Διαρκεί από την προσεχή Πέμπτη έως αρχές Δεκέμβρη».

Διαβάστε επίσης