• 23 Απριλίου 2024,

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Βύρωνα και άλλα νέα της ΔΕΥΑΚ

 Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Βύρωνα και άλλα νέα της ΔΕΥΑΚ

Από την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο της ΔΕΥΑΚ εργάζεται στο Βύρωνα, στη διασταύρωση των οδών Ζαλόγγου και Βουλγαροκτόνου. Γίνεται αντικατάσταση του δικτύου σε μια περιοχή πολύ συχνών βλαβών.

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης μίλησε για αυτήν την παρέμβαση, για το γενικότερο πρόβλημα στο Βύρωνα και τα άλλα νέα της δημοτικής επιχείρησης.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχουν παράπονα συχνών διακοπών νερού στον Βύρωνα αλλά και το έργο που γίνεται στην οδό Ζαλόγγου- Βουλγαροκτόνου στον Βύρωνα και έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Απ: Σε πολλά τμήματα της πόλης και των χωριών προχωράμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, περίπου 8 μηνών και αντικαθιστούμε προβληματικά δίκτυα. Έχουμε πάρει τάμπλετ για όλους τους τεχνίτες ύδρευσης. Όταν πηγαίνουν και διορθώνουν μια βλάβη, πάνω στο τάμπλετ στο σημείο εκείνο, σημειώνουνε τη βλάβη που έγινε. Οπότε παρατηρούμε τη συχνότητα των βλαβών και ανάλογα με αυτό πηγαίνουμε και αλλάζουμε όλα τα προβληματικά δίκτυα. Να πούμε ότι εκεί (στο Βύρωνα) το δίκτυο δεν είναι πάρα πολύ παλιό. Είναι ένα δίκτυο 20ετίας το οποίο όμως έχει καταπονηθεί λόγω της υψηλής πίεσης που έχει γιατί είναι στο χαμηλότερο σημείο της πόλης. Αυτή τη στιγμή ήδη τρέχει μια εργολαβία του 1,5 εκατομμύριου ευρώ, έλεγχος διαρροών όπου με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε 11 σημεία της πόλης για να μπορούμε να ελέγχουμε την πίεση στα χαμηλά κυρίως που έχουμε χαμηλές πιέσεις και βλάβη στα δίκτυα. Οπότε θα κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη και θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλο αυτό το δίκτυο. Για αυτό βάζουμε τώρα αυτή την εργολαβία ούτως ώστε να τελειώσουμε την ζωνοποίηση που θα γίνει στην πόλη  και μετά να γίνει το εμβληματικό έργο στα 14,5 εκατομμύρια που θα ολοκληρωθεί το δίκτυο και δεν θα καταπονηθεί ούτως ώστε να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα με συχνές διακοπές νερού.

Ερ: Εκεί στο Βύρωνα όπου γίνεται τώρα η αντικατάσταση μπαίνουμε πιο ανθεκτικοί σωλήνες;

Απ: Ακριβώς. Μπαίνουν πιο ανθεκτικοί σωλήνες. Θα σταματήσουμε να έχουμε πρόβλημα αφού αντέχουν σε μεγαλύτερη πίεση. Έχει αντικατασταθεί ήδη το άλλο τμήμα του δρόμου επί της Ζαλόγγου και τώρα κάνουμε και αυτή την αντικατάσταση περίπου 60 μέτρα. Στα 60 μέτρα έχουμε δει 24 βλάβες για να καταλάβετε. Δεν μπήκανε μικροί διατομής σωλήνες. Η διατομή τους είναι κανονική. Το πρόβλημα είναι ότι έχει πάρα πολύ υψηλές πιέσεις εκεί πέρα. Δεν μπορείς να έχεις στο δίκτυο 12 ατμόσφαιρες πίεση γιατί αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στις κατοικίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η ζωνοποίηση έτσι ώστε η πίεση να μην υπερβαίνει τις 6-7 ατμόσφαιρες. Οπότε ο σωλήνας και 10 ατμοσφαιρών να είναι, θα είναι ανθεκτικός και δεν θα σπάζει.

Ερ: Με τις παρεμβάσεις που κάνετε εκεί Ζαλόγγου- Βουλγαροκτόνου θα λυθεί γενικότερα όλο αυτό το πρόβλημα στην συνοικία ή θα χρειαστεί να δουλέψετε κάνοντας την ίδια δουλειά και σε άλλα σημεία της συνοικίας;

Απ: Έχουμε δυο δρόμους που μας βγάζουνε προβλήματα συχνά αλλά θα γίνει παρέμβαση με τον μειωτή πίεσης που θα μπει. Σε έναν  μήνα περίπου από σήμερα θα μπει ο μειωτής πίεσης επάνω στην Εγνατίας με Θράκης και τότε νομίζω ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή απλά θα ησυχάσουμε από τις πολλές βλάβες που έχουμε.

Ερ: Με τα οικονομικά πως πάει η ΔΕΥΑΚ; Τι γίνεται με τις εισπράξεις στα ταμεία; Τι γίνεται γενικότερα;

Απ: Κοιτάξτε οι εισπράξεις μας βοηθάνε και μπορούμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις που έχουμε, στα τρέχοντα έξοδα που έχουμε. Πληρώνουμε κανονικά τους προμηθευτές, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου πληρώσαμε μόνο 160.000 ευρώ μόνο σε προμηθευτές. Αποπληρώνουμε τα καύσιμα, αποπληρώνουμε τη ΔΕΗ, αποπληρώνουμε ΙΚΑ. Τα δάνεια μας είναι αποπληρωμένα όλα, δεν έχει μείνει καμία δόση πίσω. Καλύπτουμε γενικά τις υποχρεώσεις που έχουμε.   Δεν περισσεύουν όμως χρήματα, αυτή είναι η αλήθεια.  Η περιρρέουσα οικονομική  ατμόσφαιρα βλέπετε και εσείς ότι δεν είναι καλύτερη. Βέβαια από τη στιγμή που άνοιξαν τα καταστήματα, ξεφύγαμε από το lockdown και άρχισε ο τουρισμός, βλέπουμε ότι περισσότερες καταναλώσεις πλέον να υπάρχουν που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα μετά από 4 μήνες καταμέτρησης για να βγουν λογαριασμοί, νομίζω ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση.

Ερ: Το πρόβλημα που είχατε πει τότε σαν  διοίκηση του Δήμου, ότι δεν έχει εγκριθεί το δάνειο με ευνοϊκούς όρους,  ξεπεράστηκε;

Απ: Δε ξεπεράστηκε. Θα μας βοηθούσε να μην είμαστε τόσο πιεστικοί στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν οφειλές για να μπαλώσουμε τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή αναγκαζόμαστε και είμαστε πιεστικοί και σε καταστήματα που έχουν πρόβλημα γιατί τώρα ανοίξανε και τόσους μήνες δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουνε. Ζητάμε τα χρήματα απ` όλους και τα ζητάμε επιτακτικά. Σε αυτό θα μας βοηθούσε πέρα από το γεγονός ότι θα είχαμε χρήματα στο ταμείο που θα τα αποπλήρωνες μετά από 6 χρόνια. Μάλιστα χωρίς επιτόκιο.

Ερ: Ένα άλλο πρόβλημα που τίθεται σε αυτούς που πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς τους, είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικός κωδικός πληρωμής ο οποίος θα είναι σταθερός για μια παροχή. Πότε θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα;

Απ: Το έχουμε δει το θέμα αυτό. Συμβαίνει χρόνια αυτό για κάθε λογαριασμό που βγαίνει, που εκδίδεται, έχει διαφορετικό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. Η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνται πολλές φορές, πολλά προβλήματα. Αν πληρώσεις ένα λογαριασμό παλαιότερο με τον παλιό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής πρέπει να γίνει αντιστοίχηση από το λογιστήριο μας και το τμήμα καταναλωτών που δημιουργεί πρόβλημα και στην υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μια απόφαση και αλλάζουμε το μηχανογραφικό σύστημα και η υποστήριξη που έχουμε στη ΔΕΥΑΚ. Οπότε μόλις εγκατασταθεί το νέο σύστημα θα είναι με ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αριθμό πληρωμής όπως είναι στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και στις άλλες υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει πιστεύω μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ερ: Διαβάσαμε στη Διαύγεια ότι δόθηκε παράταση στην έκπτωση στην εγγύηση το ποσό των 30 ευρώ.

Απ: Δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κυρίως γιατί υπήρχε από πολλούς καταναλωτές οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό και δεν ήταν εδώ και δεν έχουνε σε ευχέρεια τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που ζητούσαν να παραταθεί γιατί θα έρθουν για τις διακοπές τους από Γερμανία, από Γαλλία και από άλλες χώρες για το καλοκαίρι ούτως ώστε να μπορούν να αλλάξουν και αυτοί το όνομα τους για το που εδρεύετε. Είναι επικαιροποίηση των στοιχείων.

Αν κάποιος δεν έχει το όνομα του στο υδρόμετρο, είναι ενός παλαιότερου ιδιοκτήτη ή κάποιου συγγενή που έχει πεθάνει αν δεν υπήρχε εγγύηση μέσα στο λογαριασμό έρχεται με 30 μόνο ευρώ αντί για 100 που ήταν μέχρι τώρα και βάζει τα στοιχεία του στο λογαριασμό.

Διαβάστε επίσης