• 29 Μαρτίου 2024,

Με αρνητικό self test ταξιδεύουν στη Θάσο οι ανεμβολίαστοι

 Με αρνητικό self test ταξιδεύουν στη Θάσο οι ανεμβολίαστοι

Νωρίς χθες το πρωί άρχισε να εφαρμόζεται και στο Νομό Καβάλας η νέα διαδικασία ταξιδιού για τους επιβάτες πλοίων, ειδικά αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι τα γνωστά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που τελικά αφορούν και τους επιβάτες των φέρι μποτ για τη Θάσο.

Τα μέτρα στην περιοχή μας ισχύουν ως προς το ηπιότερο. Δηλαδή για να μπει κάποιος στο φέρι μποτ και να ταξιδέψει στη Θάσο (από Καβάλα ή από Κεραμωτή) χρειάζεται πρόσφατο self test με αρνητικό φυσικά αποτέλεσμα.

Ο έλεγχος, όπως αποδείχθηκε χθες, γίνεται στα δύο λιμάνια από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κι ειδικά χθες ήταν αυστηρός. Φυσικά όσα προβλέπονται τηρήθηκαν και με το παραπάνω.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες, στα γραφεία τους και στην Καβάλα και στη Θάσο, δέχθηκαν πολλά τηλεφωνήματα. Ήταν ανεμβολίαστοι που τηλεφωνούσαν και ζητούσαν να μάθουν με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να βρεθούν στο νησί. Υπήρχαν επίσης πολίτες που είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν στο Κ.Υ. Πρίνου.

Κι αυτοί ήθελαν να ξέρουν πως θα ταξιδέψουν. Οι απαντήσεις σε αυτά τα τηλεφώνημα ήταν εύκολες υπό την έννοια ότι ένα self test είναι πιο απλή διαδικασία και φυσικά πιο φθηνή. Τα self test για τους ανεμβολίαστους επιβάτες προς Θάσο «αντικατέστησαν» τα rapid test.

Η σημαντική αυτή αλλαγή έγινε το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής. Αμέσως το καλό νέο διαδόθηκε μιας και με self test όλα είναι αλλιώς. Πιο απλά σε σχέση με το Rapid.

Το όλο θέμα δείχνει πόσο πολλοί είναι οι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία αλλά δεν είναι καθόλου λίγοι. Τους θέλουν τα νησιά (όπως η Θάσος) αφού ως τουρίστες και επισκέπτες έχουν ενδιαφέρον. Είναι ευπρόσδεκτοι πελάτες. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι για τη Θάσο και τους ανεμβολίαστους έπρεπε να υπάρχει προϋπόθεση rapid test. Όπως αρχικά ήταν γνωστό. Το όλο θέμα παραπέμπει και σε ανταγωνισμούς μεταξύ νησιών. Ένα νησί όπως η Θάσος που δέχεται ανεμβολίαστους με self test είναι πιο εύκολος προορισμός από ένα νησί που τους ίδιους ανθρώπους τους δέχεται με rapid test.

Αυτή η διαδικασία των τεστ ισχύει μόνο για έλληνες τουρίστες. Οι άλλοι και δη οι Βαλκάνιοι έχουν κάνει έτσι κι αλλιώς τεστ με την είσοδο τους στη χώρα. Το ίδιο τεστ χρησιμοποιούν και για την επιβίβαση τους στο φέρι μποτ.


Τη διαδικασία των self test (αντί των rapid test) την αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωση του την περασμένη Κυριακή και ως εξής:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. (Φωτογραφία από τη διαδικασία επιβίβασης χθες στο κεντρικό λιμάνι.

Πολλοί επιβάτες ήταν εμβολιασμένοι κι απλώς έδειξαν το σχετικό πιστοποιητικό)

Διαβάστε επίσης