Ένας σπάνιος, “εξ ουρανού” επισκέπτης της Καβάλας (φωτογραφίες)

 Ένας σπάνιος, “εξ ουρανού” επισκέπτης της Καβάλας (φωτογραφίες)

Κείμενο του Πασχάλη Παλαβούζη


Θύμησες της παιδικής ηλικίας ανασύρθηκαν προχθές με αφορμή μια σπάνια πτήση στην περιοχή μας. Όταν το τσούρμο της παλιοπαρέας παρακολουθούσε με απορημένο βλέμμα τα επίμονα “στροφιλίκια” ενός ελικοφόρου, δικινητήριου αεροσκάφους πάνω από τα βουναλάκια του Αγίου Σίλα, στα ΒΔ της πόλης.

Οι εμφανίσεις του αεροπλάνου δεν ήταν συχνές… συνήθως γίνονταν καταχείμωνο με καθαρό σαν κρύσταλλο ουρανό ή στα μέσα καλοκαιριού. Πάντα όμως το αεροπλάνο ήταν βαμμένο άσπρο ή ανοιχτό γκρι με έντονο πορτοκαλί επιφάνειες. Οι εικασίες έδιναν κι έπαιρναν καθώς το αεροπλάνο συμπλήρωνε τη μία ανακύκλωση πίσω από την άλλη.

Αργότερα, μετά από μελέτη των γραφομένων στην “αεροπορική βίβλο” της εποχής (ήτοι στο περιοδικό “Πτήση & Διάστημα” του Κώστα Καββαθά), διαπίστωσα πως τα αεροπλανάκια εκείνα με τα ασπρο-πορτοκαλί χρώματα εκτελούσαν έλεγχο ραδιοβοηθημάτων του αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα (και αργότερα του αεροδρομίου στη Χρυσούπολη).

Έλεγχο δηλαδή καλής λειτουργίας όλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων των αεροδρομίων (VOR/DME, TACAN, κλπ), που βοηθούν τους αεροπόρους στον προσδιορισμό της θέσης τους στο χώρο σε σχέση με το διάδρομο προσγείωσης και εξασφαλίζουν την ασφαλή άφιξη στον προορισμό τους.

Ατελείωτοι κύκλοι για να εξασφαλιστούν οι σωστές διοπτεύσεις και αποστάσεις, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι ατυχήματος. Πρωταγωνιστές οι πιλότοι και οι τεχνικοί (ηλεκτρονικοί) – πληρώματα των αεροσκαφών αυτών, είτε της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) είτε της Πολεμικής μας Αεροπορίας (Π.Α.), που με επιμονή και υπομονή εκτελούσαν κι εκτελούν το έργο της βαθμονόμησης (calibration).

Το έργο αυτό εξακολουθεί να είναι άγνωστο στους πολλούς, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο γι’ αυτούς που ξέρουν. Στα πλαίσια, λοιπόν, μιας παρόμοιας αποστολής, μας επισκέφτηκε το τελευταίο απόκτημα – κι εξαιρετικά εξοπλισμένο – της Υ.Π.Α., ένα πανέμορφο Cessna 750 Citation X με στοιχεία νηολογίου “SX-ECI” και κόκκινο κάθετο σταθερό, όπως τότε…

Τότε που τον ουρανό μας αυλάκωναν οι προκάτοχοί του, τα C-47 Dakota “SX-ECD” και “SX-ECF”, το Beechcraft 200 Super King Air “SX-ECG” της Υ.Π.Α., αλλά και τα Dakota, Noratlas και YS-11 της Π.Α. μας. Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη εμφάνιση αυτού του σπάνιου επισκέπτη στην περιοχή μας.

Διαβάστε επίσης