Energean: Αναδιάρθρωση με μεγάλο σχέδιο εθελουσίας εξόδου για τη σωτηρία του Πρίνου

 Energean: Αναδιάρθρωση με μεγάλο σχέδιο εθελουσίας εξόδου για τη σωτηρία του Πρίνου

Ο εκσυγχρονισμός και η μείωση στα κόστη λειτουργίας, προϋπόθεση για να πιάσει τόπο το νέο δάνειο και να διασφαλιστεί η λειτουργία στο μέλλον

Ένα ευρύ σχέδιο εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στον Πρίνο, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας, εκπόνησε η διοίκηση της Energean στην Ελλάδα.

Η εταιρεία, που έχει ήδη επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ από το 2008 όταν ανέλαβε τις τύχες του Πρίνου και δημιουργεί κάθε χρόνο εισόδημα άνω των 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την τοπική κοινωνία, στηρίζει και πάλι τις επενδύσεις στον Κόλπο της Καβάλας και δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την συνέχεια της δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα έρχεται ως αναπόφευκτη εξέλιξη της δραματικής κρίσης που βιώνει εδώ και ενάμιση χρόνο ο Πρίνος, με επίκεντρο την πτώση της τιμής του πετρελαίου που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και την αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της παραγωγής.

Αυτή η κρίση έχει ως αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η εταιρεία με πάνω από 120 εκατ. ως τώρα. Το συγκεκριμένο ποσό έχει εκταμιευθεί προκειμένου να πληρώνονται απρόσκοπτα και χωρίς καμία περικοπή οι μισθοί των εργαζομένων,  οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λοιπές υποχρεώσεις ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του συγκροτήματος

Αυτή η οικονομική αιμορραγία δεν είναι δυνατό να συνεχισθεί γιατί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του Πρίνου. Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο Πρίνος εκτιμάται ότι θα συσσωρεύσει νέες ζημιές άνω των 40 εκατ. για φέτος.

Αν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση στο κόστος λειτουργίας, η εκταμίευση του δανείου που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγή, θα αποδειχθεί ανεπαρκής και απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Έως 120.000 ευρώ αποζημίωση

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προβλέπει ανώτατη αποζημίωση ύψους 120.000 ευρώ ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση και έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, η οποία θα προστεθεί στα πάνω από 3 εκατ. ευρώ που έχει εξοικονομήσει ήδη η εταιρεία με την αποχώρηση στελεχών αλλά και την απενεργοποίηση του γεωτρυπάνου της Energean Force.

Ακόμη, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης, προβλέπονται τεχνικές, διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις με στόχο πάντα την καλύτερη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Πρίνου.

Για το πρόγραμμα, το οποίο τίθεται από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου σε ισχύ, ενημερώνεται ήδη το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας στην Καβάλα.

Η Energean έχει τη διάθεση να αναλάβει ένα ακόμη δανειακό βάρος και να συνεχίσει να πορεύεται μαζί με την τοπική κοινωνία της Καβάλας, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος  κλείνοντας σύντομα 13 χρόνια παρουσίας σε αυτή.

Προσδοκούμε στο  ότι θα επικρατήσει ρεαλισμός και πνεύμα ενότητας προκειμένου να μπορέσει ο Πρίνος, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια παραγωγής, να συνεχίσει την πορεία του στο μέλλον.

Ο Πρίνος, μέσα από μία σειρά νέων σχεδίων που θα τον καταστήσουν περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και περισσότερο ανθεκτικό στις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά ενέργειας, μπορεί να αποτελέσει για μία ακόμη φορά πρότυπο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας και γενικότερα στη Μεσόγειο!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης