• 6 Μαΐου 2024,

Ενίσχυση του Δήμου Καβάλας με ακόμη 365.000 ευρώ

 Ενίσχυση του Δήμου Καβάλας με ακόμη 365.000 ευρώ

Τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Καβάλας θα βάλει στο ταμείο του ακόμη 365.000 ευρώ, έκτακτη ενίσχυση του από το κράτος.

Αυτή, η τρίτη συνεχόμενη επιχορήγηση του, γίνεται με αφορμή τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Δεν αφορά μόνο αυτά μιας και η απόφαση πάλι σημειώνει ότι τα ποσά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες δημοτικές δαπάνες.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Καβάλας αρχικά έλαβε από το κράτος και μέσω του Υπουργείου των Εσωτερικών 609.000 ευρώ (πρώτη δόση). Στη συνέχεια μια δεύτερη και μεγαλύτερη, των 933.000 ευρώ. Η νέα προβλέπονταν κι αναμένονταν.

Έχει χαρακτηριστικά μισής επιπλέον δόσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Με τον ίδιο τρόπο ενισχύονται όλοι οι Δήμοι της χώρας. Το συγκεκριμένο νέο το είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του στην Πρωινή ο Δήμαρχος Παγγαίου. Η πληροφόρηση του προέρχονταν από την ΚΕΔΕ.

Το ερώτημα που πλέον προκύπτει είναι αν το σύνολο των έως τώρα χρημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών καλύπτει τα χαμένα χρήματα του Δήμου Καβάλας. Και του κάθε Δήμου της χώρας. Τα τέλη που δεν εισέπραξε και δεν θα εισπράξει, τις ευκολίες που έκανε σε δημότες κτλ.

Η απάντηση μάλλον δεν υπάρχει. Πρώτον γιατί από μια ζημιά είναι δύσκολο να υπάρξει κέρδος και δεύτερον ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογίσει την απώλεια εσόδων του μιας και αυτή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού συνεχίζονται, ο Δήμος Καβάλας επιχορηγείται αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να μην εισπράττει.

Με άλλη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Καβάλας θα εισπράξει 65.000 ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους. Ο Δήμος Νέστου υπάρχει κι αυτός στον σχετικό κατάλογο με εξίσου μικρό ποσό, των 67.000 ευρώ.

Οι Δήμοι Θάσου και Παγγαίου δεν επωφελούνται. Άλλοι Δήμοι της ΑΜΘ αντίθετα θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα. Ειδικότερα ο Δήμος Δράμας 258.000 ευρώ, ο Δήμος Κομοτηνής 109.000 ευρώ και ο Δήμος Σαμοθράκης 107.000 ευρώ. Από τη διαδικασία στο πρόσφατο παρελθόν είχε στηριχθεί οικονομικά ειδικά ο Δήμος Θάσου. Φαίνεται ότι τακτοποίησε αυτής της κατηγορίας χρέη του κι έτσι τώρα δεν τον επιχορηγεί το Υπουργείο.

Η ίδια απόφαση του Υπουργείου με ημερομηνία της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι για τον προαναφερθέντα λόγο το Υπουργείο μοιράζει ένα συνολικό ποσό 28 εκ ευρώ.

Διαβάστε επίσης